Wysmaruj boczek i włóż do piekarnika. Będzie soczysty i aromatyczny jak nigdy

Czasem po prostu ma się ochotę na soczysty, pachnący boczek z piekarnika, pokrojony i zaserwowany na kanapkach albo na talerzu wędlin. Jak go przyrządzić? Żeby nie wyszedł suchy i niesmaczny, należy trzymać się kilku prostych zasad. Ich przestrzeganie z całą pewnością ci się opłaci, dlatego czytaj uważnie!

Jak przyrządzić soczysty pieczony boczek? Jak przyrządzić soczysty pieczony boczek?
Źródło zdjęć: © Canva | arfo

Boczek to mięso, które nie cieszy się zbyt dobrą opinią. Lekarze raczej nie obchodzą się z nim jak z jajkiem i nie przebierają w słowach podczas rozmów o wadach i korzyściach z regularnego spożywania tego produktu. To dlatego my również nie będziemy zachęcać cię do codziennego jedzenia boczku (tu możesz przeczytać o eksperymencie, który zakładał taką kolej rzeczy), lecz delektowania się tym mięsem tylko od czasu do czasu. A kiedy już to robisz, zadbaj o to, by boczek smakował najlepiej na świecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa grzybowa na Wigilię. Lepsza nie istnieje

Boczek — marynowanie i peklowanie

Wyraźnie i obficie poprzerastany tłuszczem boczek ma tendencję do szybkiego wysuszania się w piekarniku (ze względu na wytapiający się tłuszcz), dlatego trzeba pamiętać o kilku ważnych czynnościach, dzięki którym unikniemy tego przykrego efektu. Tylko przestrzeganie tych reguł sprawi, że boczek będzie idealnie smaczny i soczysty.

Przede wszystkim: marynowanie i peklowanie. Chociaż wiele osób uważa, że mają one na celu wyłącznie nadanie pieczonemu mięsu smaku, to wtarcie przypraw w mięso sprawia również, że po wyjęciu z piekarnika jest ono miękkie i przyjemnie kruche. Boczek doskonale odnajduje się w towarzystwie majeranku, czosnku, kminku, pieprzu, papryki oraz miodu. Warto również ułożyć na jego wierzchu kilka listków laurowych, ziela angielskiego lub goździków.

Rolada z boczku

Punkt drugi to prawidłowe przygotowanie mięsa przed włożeniem go do pieca. Popularnym sposobem pieczenia boczku jest uformowanie go w roladę i związanie sznurkiem. W takiej sytuacji możesz się pokusić również o włożenie niektórych produktów do środka rolady — dobrze sprawdzi się musztarda, czosnek albo kapary. Pamiętaj, żeby zawijać boczek w ten sposób, by bardziej tłusta strona znajdowała się na zewnątrz.

Boczek może być zawinięty w roladę.
Boczek może być zawinięty w roladę. © Canva | Oleksandr Prokopenko

Pieczenie

Jeśli decydujesz się na pieczenie boczku ze skórą, ponacinaj ją przed włożeniem do piekarnika (a najlepiej — przed wtarciem w mięso przypraw). Piekarnik nastaw na nie więcej niż 175 stopni, bo przy wyższych temperaturach tłuszcz za szybko się wytopi. Piecz około godziny i 15 minut na 1 - 1,2 kg mięsa. Jeśli używasz odkrytej brytfanki, w czasie pieczenia podlewaj mięso wodą lub wytopionym tłuszczem.

Przestrzegaj tych zasad i ciesz się idealnie soczystym i smacznym boczkiem!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie