Wysmaruj boczek i włóż do piekarnika. Będzie soczysty i aromatyczny jak nigdy
Czasem po prostu ma się ochotę na soczysty, pachnący boczek z piekarnika, pokrojony i zaserwowany na kanapkach albo na talerzu wędlin. Jak go przyrządzić? Żeby nie wyszedł suchy i niesmaczny, należy trzymać się kilku prostych zasad. Ich przestrzeganie z całą pewnością ci się opłaci, dlatego czytaj uważnie!
21.12.2023 | aktual.: 21.12.2023 10:58
Boczek to mięso, które nie cieszy się zbyt dobrą opinią. Lekarze raczej nie obchodzą się z nim jak z jajkiem i nie przebierają w słowach podczas rozmów o wadach i korzyściach z regularnego spożywania tego produktu. To dlatego my również nie będziemy zachęcać cię do codziennego jedzenia boczku (tu możesz przeczytać o eksperymencie, który zakładał taką kolej rzeczy), lecz delektowania się tym mięsem tylko od czasu do czasu. A kiedy już to robisz, zadbaj o to, by boczek smakował najlepiej na świecie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Boczek — marynowanie i peklowanie
Wyraźnie i obficie poprzerastany tłuszczem boczek ma tendencję do szybkiego wysuszania się w piekarniku (ze względu na wytapiający się tłuszcz), dlatego trzeba pamiętać o kilku ważnych czynnościach, dzięki którym unikniemy tego przykrego efektu. Tylko przestrzeganie tych reguł sprawi, że boczek będzie idealnie smaczny i soczysty.
Przede wszystkim: marynowanie i peklowanie. Chociaż wiele osób uważa, że mają one na celu wyłącznie nadanie pieczonemu mięsu smaku, to wtarcie przypraw w mięso sprawia również, że po wyjęciu z piekarnika jest ono miękkie i przyjemnie kruche. Boczek doskonale odnajduje się w towarzystwie majeranku, czosnku, kminku, pieprzu, papryki oraz miodu. Warto również ułożyć na jego wierzchu kilka listków laurowych, ziela angielskiego lub goździków.
Rolada z boczku
Punkt drugi to prawidłowe przygotowanie mięsa przed włożeniem go do pieca. Popularnym sposobem pieczenia boczku jest uformowanie go w roladę i związanie sznurkiem. W takiej sytuacji możesz się pokusić również o włożenie niektórych produktów do środka rolady — dobrze sprawdzi się musztarda, czosnek albo kapary. Pamiętaj, żeby zawijać boczek w ten sposób, by bardziej tłusta strona znajdowała się na zewnątrz.
Pieczenie
Jeśli decydujesz się na pieczenie boczku ze skórą, ponacinaj ją przed włożeniem do piekarnika (a najlepiej — przed wtarciem w mięso przypraw). Piekarnik nastaw na nie więcej niż 175 stopni, bo przy wyższych temperaturach tłuszcz za szybko się wytopi. Piecz około godziny i 15 minut na 1 - 1,2 kg mięsa. Jeśli używasz odkrytej brytfanki, w czasie pieczenia podlewaj mięso wodą lub wytopionym tłuszczem.
Przestrzegaj tych zasad i ciesz się idealnie soczystym i smacznym boczkiem!