Lekarka przez tydzień jadła boczek. Po eksperymencie miała trzy wnioski

Patricia Varacello jest specjalistką medycyny rodzinnej i doradcą żywieniowym, która nie boi się zakasać rękawów i przeprowadzić autorskich eksperymentów z dziedziny odżywiania. Tym razem postanowiła sprawdzić, jakie zmiany zajdą w jej organizmie, jeśli przez okrągły tydzień będzie spożywała... boczek. Do jakich wniosków doszła?

Grube plastry boczku w miseczceGrube plastry boczku w miseczce
Źródło zdjęć: © Freepik

Boczek nie należy do produktów, które są zalecane przez lekarzy specjalistów jako stały element diety. Podobną opinię formułuje Światowa Organizacja Zdrowia. WHO stawia przetworzone mięso w jednym szeregu z papierosami i alkoholem, traktując je jako silnie rakotwórcze i szkodliwe. Co w takim razie stanie się, jeśli ten produkt będziemy spożywać przez tydzień bez przerwy? Taki eksperyment przeprowadziła i opisała w czasopiśmie naukowym "Nutrients" lekarka rodzinna Patricia Varacallo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Będą rozpływać się w ustach. Lepiej przygotuj podwójną porcję

Boczek przez 7 dni w tygodniu

Patricia Varacallo od zawsze traktowała boczek jako "sporadyczną przyjemność". W jej rodzinnym domu serwowano go co jakiś czas w formie drobiowego zamiennika. Boczek z indyka stał się więc dla Varacello fascynującym obiektem badawczym. Lekarka jadła go naprzemiennie z boczkiem wieprzowym. Tym sposobem kanapki, jajecznica i sałatki z dodatkiem tego mięsa zostały wpisane do jej tygodniowego jadłospisu.

Specjalistka żywieniowa skrzętnie notowała wszystkie uwagi i spostrzeżenia. Po tygodniu eksperymentu dokładnie je opisała, jednocześnie wyciągając konkretne wnioski.

Lekarka po tygodniu jedzenia boczku

Pierwszym — i w zasadzie jedynym pozytywnym — wnioskiem, do jakiego doszła Patricia, był fakt, że po zjedzeniu dań z boczkiem uczucie sytości pozostawało naprawdę długo. Lekarka nie odczuwała potrzeby podjadania między posiłkami. Zaznaczyła jednak, że nagle "sporadyczna przyjemność" przestała być... przyjemna. Nie reagowała już na boczek z równie dużą ekscytacją, co wcześniej.

Boczek spowodował u lekarki kilka wyraźnych zmian
Boczek spowodował u lekarki kilka wyraźnych zmian © canva.com

Drugim wnioskiem było wzmożone pragnienie. Duża ilość soli obecna w boczku sprawiła, że lekarce cały czas chciało się pić. Pomimo spożywania większej niż zwykle ilości płynów, Patricia czuła się odwodniona. To efekt zatrzymywania wody w organizmie, typowy dla spożycia słonych potraw.

Trzecim wnioskiem było stwierdzenie olbrzymiego spadku energii. Tydzień jedzenia boczku poskutkował uporczywym uczuciem zmęczenia i brakiem sił. Konkluzja wydaje się więc bardzo prosta i została przez lekarkę opisana w "Nutrients". Boczek — nawet ten z indyka — jest niezdrową i szkodliwą alternatywą dla urozmaiconego jadłospisu.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości