Wskazał najbardziej rakotwórczą żywność. Jedną grupą produktów zaskoczył wszystkich

Nie da się ukryć, że produkty, które spożywasz na co dzień, są pełne chemii i konserwantów. Ich skład, bardzo często powoduje, że jest to rakotwórcza żywność. Pewien tiktoker i jednocześnie dietetyk kliniczny podzielił się swoimi spostrzeżeniami i wskazał te produkty, których nie należy spożywać. Będziesz zaskoczony.

ObrazekAdobe Stock
Karol Wiak

Jakie jedzenie jest rakotwórcze?

To, co smaczne, bardzo często wydaje się być szkodliwe. Panuje powszechna opinia, że jedzenie to kiedyś było zdrowe. Teraz, to tylko sama chemia, która przyczynia się do rozwoju wielu groźnych chorób, w tym raka. Okazuje się, że rakotwórcza żywność to coraz częstsze zjawisko.

Mięso z cukrem
Mięso- Pyszności; Foto, Kadr z materiału na kanale YouTube Guga Foods

Oczywiście, spożycie takich produktów nie spowoduje, że zachorujesz na raka. Jednak nieodpowiednia dieta i spożycie niewłaściwych produktów, może przyczyniać się do rozwoju tej groźnej choroby. Za najbardziej rakotwórcze produkty spożywcze uznaje się przede wszystkim alkohol oraz mięso czerwone i wyroby wędliniarskie. Pamiętaj również, że spożywanie nadmiernej ilości soli, również może przyczyniać się do rozwoju nowotworów. A to nie wszystko, bo lista, jaką zaprezentował wspomniany tiktoker, jest dłuższa.

Rakotwórcza żywność - tiktoker radzi, czego nie jeść

Jakie jedzenie jest najbardziej rakotwórcze w jego opinii? Okazuje się, że słodziki, które znajdują się np. w napojach gazowanych, czyli np. aspartam, w ogóle nie są kancerogenne u ludzi. Najbardziej rakotwórcze i niezdrowe jedzenie to przede wszystkim przetworzone mięso, w tym szynki ze sklepu, wędliny, wędzonki, czy mięsa grillowane.

Druga grupa produktów i rakotwórcza żywność to wspomniany wcześniej alkohol, ale również gorące napoje, w tym herbata, kawa i wszystko to, co ma temperaturę wyższą niż 65 stopni Celsjusza. Są tak samo kancerogenne, jak zwykła szynka zakonserwowana licznymi substancjami chemicznymi.

Warto też wiedzieć, że ogólnie tłuste mięso jest kancerogenne. Jeśli w twojej rodzinie występuje historia nowotworów, to dobrze jest przerzucić się na mięso drobiowe.

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić udka z kurczaka w cieście:

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥