Wskazał najbardziej rakotwórczą żywność. Jedną grupą produktów zaskoczył wszystkich

Nie da się ukryć, że produkty, które spożywasz na co dzień, są pełne chemii i konserwantów. Ich skład, bardzo często powoduje, że jest to rakotwórcza żywność. Pewien tiktoker i jednocześnie dietetyk kliniczny podzielił się swoimi spostrzeżeniami i wskazał te produkty, których nie należy spożywać. Będziesz zaskoczony.

ObrazekAdobe Stock
Karol Wiak

Jakie jedzenie jest rakotwórcze?

To, co smaczne, bardzo często wydaje się być szkodliwe. Panuje powszechna opinia, że jedzenie to kiedyś było zdrowe. Teraz, to tylko sama chemia, która przyczynia się do rozwoju wielu groźnych chorób, w tym raka. Okazuje się, że rakotwórcza żywność to coraz częstsze zjawisko.

Mięso z cukrem
Mięso- Pyszności; Foto, Kadr z materiału na kanale YouTube Guga Foods

Oczywiście, spożycie takich produktów nie spowoduje, że zachorujesz na raka. Jednak nieodpowiednia dieta i spożycie niewłaściwych produktów, może przyczyniać się do rozwoju tej groźnej choroby. Za najbardziej rakotwórcze produkty spożywcze uznaje się przede wszystkim alkohol oraz mięso czerwone i wyroby wędliniarskie. Pamiętaj również, że spożywanie nadmiernej ilości soli, również może przyczyniać się do rozwoju nowotworów. A to nie wszystko, bo lista, jaką zaprezentował wspomniany tiktoker, jest dłuższa.

Rakotwórcza żywność - tiktoker radzi, czego nie jeść

Jakie jedzenie jest najbardziej rakotwórcze w jego opinii? Okazuje się, że słodziki, które znajdują się np. w napojach gazowanych, czyli np. aspartam, w ogóle nie są kancerogenne u ludzi. Najbardziej rakotwórcze i niezdrowe jedzenie to przede wszystkim przetworzone mięso, w tym szynki ze sklepu, wędliny, wędzonki, czy mięsa grillowane.

Druga grupa produktów i rakotwórcza żywność to wspomniany wcześniej alkohol, ale również gorące napoje, w tym herbata, kawa i wszystko to, co ma temperaturę wyższą niż 65 stopni Celsjusza. Są tak samo kancerogenne, jak zwykła szynka zakonserwowana licznymi substancjami chemicznymi.

Warto też wiedzieć, że ogólnie tłuste mięso jest kancerogenne. Jeśli w twojej rodzinie występuje historia nowotworów, to dobrze jest przerzucić się na mięso drobiowe.

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić udka z kurczaka w cieście:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska