Wyglądają jak zwykłe kotlety mielone. Smakują o niebo lepiej

Jesteś miłośnikiem zdrowego odżywania i lubisz warzywa? A może chcesz urozmaicić swoje dania obiadowe i przygotować coś bezmięsnego dla całej rodziny? Niezależnie od tego, do której grupy się zaliczasz, to głęboko wierzymy w to, że kotlety warzywne będą świetną opcją na obiad dla całej rodziny.

ObrazekKotlety warzywne - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube SmakowiteDania
Karol Wiak

Dlaczego warto przygotować kotlety warzywne?

Odpowiedź jest bardzo prosta. Najważniejszy jest tu fakt, że to naprawdę zdrowy posiłek, który pozwoli urozmaicić twoje menu. Robi się je bardzo szybko, a w smaku zupełnie niczym nie ustępują tradycyjnym mięsnym kotletom. Takie danie świetnie sprawdzi się jako posiłek dla wegetarian lub jako posiłek dla całej rodziny. Szacuje się, że dzienne zapotrzebowanie na owoce i warzywa, powinno wynosić około 400 g. Decydując się na kotlety warzywne, przemycasz te najważniejsze składniki i wzbogacasz dietę swoich bliskich.

Obrazek
Brokuł - Pyszności; foto: Pixabay

W jaki sposób zrobić kotlety warzywne?

Takie kotlety to wiele wyjątkowych wartości odżywczych i wspaniały smak. Jeśli chodzi o warzywa, to masz tu szerokie pole możliwości, ale najlepiej sprawdzą się te, które zostały wymienione w poniższym przepisie.

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • średniej wielkości brokuł
  • 2 ząbki czosnku
  • 160 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3 łyżki parmezanu
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki drobno pokruszonych płatków kukurydzianych
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, papryka ostra.

Sposób przygotowania:

Kotlety warzywne to świetna propozycja dla niejadków i wegetarian. Przygotowanie tego dania, rozpocznij od ugotowania obranych ziemniaków w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, to odcedź je i ugnieć na gładką masę. Brokuła podzielonego na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie rozgnieć, podobnie jak ziemniaki. Świetnie sprawdzi się tu blender. Połącz ze sobą warzywa, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, dwa jajka i starty parmezan. Wszystko dokładnie wymieszaj i następnie dodaj przesianą mąkę. Masa powinna być gładka i plastyczna.

Obrazek
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Sylwia Machnik-Milma

Z masy formuj kotlety i obtaczaj je po kolei w trzech miskach, w których będą - mąka z przyprawami, pozostałe jajka i bułka tarta z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż kotlety na złoty kolor, z obu stron. Po zdjęciu z patelni odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaj je ze świeżą sałatką lub gotowaną marchewką. Smacznego!

Zobacz, jak przygotować potrawkę z kurczaka w kruchym cieście. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi