Wyglądają jak zwykłe kotlety mielone. Smakują o niebo lepiej

Jesteś miłośnikiem zdrowego odżywania i lubisz warzywa? A może chcesz urozmaicić swoje dania obiadowe i przygotować coś bezmięsnego dla całej rodziny? Niezależnie od tego, do której grupy się zaliczasz, to głęboko wierzymy w to, że kotlety warzywne będą świetną opcją na obiad dla całej rodziny.

ObrazekKotlety warzywne - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube SmakowiteDania
Karol Wiak

Dlaczego warto przygotować kotlety warzywne?

Odpowiedź jest bardzo prosta. Najważniejszy jest tu fakt, że to naprawdę zdrowy posiłek, który pozwoli urozmaicić twoje menu. Robi się je bardzo szybko, a w smaku zupełnie niczym nie ustępują tradycyjnym mięsnym kotletom. Takie danie świetnie sprawdzi się jako posiłek dla wegetarian lub jako posiłek dla całej rodziny. Szacuje się, że dzienne zapotrzebowanie na owoce i warzywa, powinno wynosić około 400 g. Decydując się na kotlety warzywne, przemycasz te najważniejsze składniki i wzbogacasz dietę swoich bliskich.

Obrazek
Brokuł - Pyszności; foto: Pixabay

W jaki sposób zrobić kotlety warzywne?

Takie kotlety to wiele wyjątkowych wartości odżywczych i wspaniały smak. Jeśli chodzi o warzywa, to masz tu szerokie pole możliwości, ale najlepiej sprawdzą się te, które zostały wymienione w poniższym przepisie.

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • średniej wielkości brokuł
  • 2 ząbki czosnku
  • 160 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3 łyżki parmezanu
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki drobno pokruszonych płatków kukurydzianych
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, papryka ostra.

Sposób przygotowania:

Kotlety warzywne to świetna propozycja dla niejadków i wegetarian. Przygotowanie tego dania, rozpocznij od ugotowania obranych ziemniaków w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, to odcedź je i ugnieć na gładką masę. Brokuła podzielonego na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie rozgnieć, podobnie jak ziemniaki. Świetnie sprawdzi się tu blender. Połącz ze sobą warzywa, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, dwa jajka i starty parmezan. Wszystko dokładnie wymieszaj i następnie dodaj przesianą mąkę. Masa powinna być gładka i plastyczna.

Obrazek
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Sylwia Machnik-Milma

Z masy formuj kotlety i obtaczaj je po kolei w trzech miskach, w których będą - mąka z przyprawami, pozostałe jajka i bułka tarta z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż kotlety na złoty kolor, z obu stron. Po zdjęciu z patelni odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaj je ze świeżą sałatką lub gotowaną marchewką. Smacznego!

Zobacz, jak przygotować potrawkę z kurczaka w kruchym cieście. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Od lat sama robię przyprawę do piernika. Nigdy mnie nie zawiodła
Od lat sama robię przyprawę do piernika. Nigdy mnie nie zawiodła
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇