Poszedł do lokalu Gessler i baru mlecznego. Sprawdził, gdzie barszcz jest smaczniejszy i wniosek był tylko jeden

Maciej Blatkiewicz podjął się niełatwego zadania. Youtuber z kanału "Maciej je" wyruszył w podróż po warszawskich lokalach gastronomicznych w poszukiwaniu najlepszego barszczu czerwonego z uszkami. Pojawił się zarówno w barze mlecznym, jak i w progach restauracji Magdy Gessler. Gdzie zjadł najlepszy barszcz i najsmaczniejsze uszka?

Maciej Blatkiewicz odwiedził kilka warszawskich lokali w poszukiwaniu najlepszego barszczuMaciej Blatkiewicz odwiedził kilka warszawskich lokali w poszukiwaniu najlepszego barszczu
Źródło zdjęć: © YouTube: Maciej je (screenshot)

Maciej Blatkiewicz z kanału "Maciej je" odwiedził liczne warszawskie lokale w poszukiwaniu najlepszego barszczu czerwonego z uszkami. Zaglądnął zarówno do poczciwych barów mlecznych, przeciętnych restauracji, jak i tych lokali, które patentują do miana wykwintnych. Gdzie było najdrożej, a gdzie najtaniej? I co najważniejsze: gdzie dostał najlepszy barszcz czerwony z uszkami?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placuszki ziemniaczane na bogato. Proste i pyszne danie dla całej rodziny

Ranking czerwonych barszczy z uszkami

Test czerwonych barszczy Maciej Blatkiewicz rozpoczął od wizyty w warszawskim barze mlecznym Bambino. Tamtejszą zupę z uszkami określił jako klasyczną, bardzo satysfakcjonującą. "Standardowy barszcz, lekko słodki, lekko kwaśny, mocno buraczany (...) - dodał. W podsumowaniu wspomniał również, że stosunek ceny do jakości w przypadku barszczu z uszkami w barze Bambino jest bezkonkurencyjny - miska zupy po ranty wypełniona uszkami z grzybami kosztuje tam 8,90 zł.

W następnej kolejności youtuber wdepnął do położonej w sercu Warszawy gospody "Pod Zygmuntem". W tamtejszym barszczu nie pływały uszka z suszonymi grzybami leśnymi, a pieczarkami kapustą, a sama zupa miała słodki, mało kwaśny smak, z wyczuwalną jabłkową nutą. Najmocniej jednak wybijał się smak pieprzu. Danie w gospodzie kosztowało 16,99 zł.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

BARSZCZ Z USZKAMI MAGDY GESSLER czy barszcz czerwony, który oferuje bar mleczny? TEST! Warszawa 2023

U Gessler czy w barze mlecznym? Gdzie zjemy najlepszy barszcz z uszkami?

Nie najlepsze wrażenie zrobiło też danie z eleganckiej Portretowej (19 zł zł). Mimo że sam barszcz otrzymał wysokie noty, tak uszka zamiast grzybami wypełnione były mięsem, a samo ciasto Maciej opisał jako twardawe. Nieco lepiej wypadł kolejny lokal - Pyzy, Flaki Gorące. Tam zarówno barszcz, jak i uszka (24 zł) wpisały się w gust youtubera, który danie opisał jako najbardziej przypominające to domowe.

Maciej Blatkiewicz wstąpił też do lokalu znanej sieci Zapiecek, gdzie zamówił czerwony barszcz z uszkami z podgrzybków za 19,99 zł. "Najzwyklejszy barszcz bez fajerwerków" - podsumował. Natomiast same uszka, w jego opinii, miały nietypowy, dziwny posmak.

Blatkiewicz "perełkę" zostawił na koniec. U Fukiera (znanej warszawskiej restauracji Magdy Gessler) w menu grudniowym nie mogło zabraknąć czerwonego barszczu z uszkami. Te, wypełnione farszem z borowików, youtuber nazwał genialnymi. Sam barszcz był mocno buraczany, bardziej kwaskowy niż słodki. A kosztował... 49 zł plus serwis 10 proc. (łącznie 54 zł). Finalnie, głównie ze względu na cenę, barszcz od Gessler zajął w rankingu Blatkiewicza drugie miejsce, trzeci był ten z baru mlecznego Bambino, natomiast pierwsze miejsce przypadło potrawie z Pyzy, Flaki Gorące.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil