Poszedł do lokalu Gessler i baru mlecznego. Sprawdził, gdzie barszcz jest smaczniejszy i wniosek był tylko jeden

Maciej Blatkiewicz podjął się niełatwego zadania. Youtuber z kanału "Maciej je" wyruszył w podróż po warszawskich lokalach gastronomicznych w poszukiwaniu najlepszego barszczu czerwonego z uszkami. Pojawił się zarówno w barze mlecznym, jak i w progach restauracji Magdy Gessler. Gdzie zjadł najlepszy barszcz i najsmaczniejsze uszka?

Maciej Blatkiewicz odwiedził kilka warszawskich lokali w poszukiwaniu najlepszego barszczuMaciej Blatkiewicz odwiedził kilka warszawskich lokali w poszukiwaniu najlepszego barszczu
Źródło zdjęć: © YouTube: Maciej je (screenshot)

Maciej Blatkiewicz z kanału "Maciej je" odwiedził liczne warszawskie lokale w poszukiwaniu najlepszego barszczu czerwonego z uszkami. Zaglądnął zarówno do poczciwych barów mlecznych, przeciętnych restauracji, jak i tych lokali, które patentują do miana wykwintnych. Gdzie było najdrożej, a gdzie najtaniej? I co najważniejsze: gdzie dostał najlepszy barszcz czerwony z uszkami?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placuszki ziemniaczane na bogato. Proste i pyszne danie dla całej rodziny

Ranking czerwonych barszczy z uszkami

Test czerwonych barszczy Maciej Blatkiewicz rozpoczął od wizyty w warszawskim barze mlecznym Bambino. Tamtejszą zupę z uszkami określił jako klasyczną, bardzo satysfakcjonującą. "Standardowy barszcz, lekko słodki, lekko kwaśny, mocno buraczany (...) - dodał. W podsumowaniu wspomniał również, że stosunek ceny do jakości w przypadku barszczu z uszkami w barze Bambino jest bezkonkurencyjny - miska zupy po ranty wypełniona uszkami z grzybami kosztuje tam 8,90 zł.

W następnej kolejności youtuber wdepnął do położonej w sercu Warszawy gospody "Pod Zygmuntem". W tamtejszym barszczu nie pływały uszka z suszonymi grzybami leśnymi, a pieczarkami kapustą, a sama zupa miała słodki, mało kwaśny smak, z wyczuwalną jabłkową nutą. Najmocniej jednak wybijał się smak pieprzu. Danie w gospodzie kosztowało 16,99 zł.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

BARSZCZ Z USZKAMI MAGDY GESSLER czy barszcz czerwony, który oferuje bar mleczny? TEST! Warszawa 2023

U Gessler czy w barze mlecznym? Gdzie zjemy najlepszy barszcz z uszkami?

Nie najlepsze wrażenie zrobiło też danie z eleganckiej Portretowej (19 zł zł). Mimo że sam barszcz otrzymał wysokie noty, tak uszka zamiast grzybami wypełnione były mięsem, a samo ciasto Maciej opisał jako twardawe. Nieco lepiej wypadł kolejny lokal - Pyzy, Flaki Gorące. Tam zarówno barszcz, jak i uszka (24 zł) wpisały się w gust youtubera, który danie opisał jako najbardziej przypominające to domowe.

Maciej Blatkiewicz wstąpił też do lokalu znanej sieci Zapiecek, gdzie zamówił czerwony barszcz z uszkami z podgrzybków za 19,99 zł. "Najzwyklejszy barszcz bez fajerwerków" - podsumował. Natomiast same uszka, w jego opinii, miały nietypowy, dziwny posmak.

Blatkiewicz "perełkę" zostawił na koniec. U Fukiera (znanej warszawskiej restauracji Magdy Gessler) w menu grudniowym nie mogło zabraknąć czerwonego barszczu z uszkami. Te, wypełnione farszem z borowików, youtuber nazwał genialnymi. Sam barszcz był mocno buraczany, bardziej kwaskowy niż słodki. A kosztował... 49 zł plus serwis 10 proc. (łącznie 54 zł). Finalnie, głównie ze względu na cenę, barszcz od Gessler zajął w rankingu Blatkiewicza drugie miejsce, trzeci był ten z baru mlecznego Bambino, natomiast pierwsze miejsce przypadło potrawie z Pyzy, Flaki Gorące.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości