Sprawdził, jak wygląda jedzenie na stołówce pracowniczej. Gotuje tam finalista Masterchefa

Stołówki pracownicze coraz rzadziej przypominają relikt z czasów PRLu. Większe firmy i zagraniczne korporacje stawiają na rozwiązania restauracyjne, oferując zatrudnionym w nich ludziom dania na całkiem niezłym poziomie. Jedno z takich miejsc odwiedził Maciej Blatkiewicz.

Stołówka pracownicza - PysznościStołówka pracownicza - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube
Ewa Malinowska

Maciej Blatkiewicz, twórca "Maciej je", od lat przygląda się polskiej gastronomii, odwiedzając restauracje i oceniając dania. Tym razem trafił nie do kolejnego lokalu Magdy Gessler czy popularnej miejscówki w Warszawie, a do stołówki pracowniczej. Nie przypomina jednak ona przybytku sprzed lat, a całkiem przyjemną restaurację. Co można w niej dostać i jak smakują przygotowane dania?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znikną, nim się obejrzysz. Rożki chilli con carne to najlepsza przekąska na imprezę

Stołówka pracownicza - jak wygląda?

Internetowy twórca odwiedził jedną z siedzib popularnej korporacji, kojarzoną głównie z benefitami pracowniczymi. W pracowniczej restauracji o menu dba Michał Fabiszewski, jeden z finalistów 5. edycji programu "Masterchef". Zasady na kuchni są dość rygorystyczne, więc Maciej Blatkiewicz przywdziać musiał stylowe wdzianko i zasłonić swoją brodę. Wszystko to w trosce o higienę.

Do spróbowania wybrał gęstą zupę fasolową z kiełbasą i ziemniakami, bitki wieprzowe w sosie własnym z ziemniaczanym purée i burakami z sosem chrzanowo-jabłkowym oraz ciasto czekoladowe. Dania na talerzach prezentowały się naprawdę świetnie. Maciej Blatkiewicz przyznał, że bitki były świetne i z chęcią zjadłby je jeszcze raz. Zupa fasolowa była gęsta i bardzo konkretna. Ciasto z kolei okazało się pozycją stworzoną dla miłośników czekolady.

Jedzenie w stołówce pracowniczej - Pyszności
Jedzenie w stołówce pracowniczej - Pyszności © Licencjodawca

Menu w restauracji pracowniczej

W rozmowie z Maciejem Blatkiewiczem szef kuchni powiedział, że menu dobierane jest sezonowo, ale nie brakuje również akcji specjalnych, jak np. Dzień Pizzy czy Dzień Burgera. Każdego dnia w każdej stołówce w siedzibach firmy na terenie Polski serwowane są te same danie - jeśli jednego dnia w Warszawie jest zupa grzybowa, to wchodząc do np. krakowskiej placówki, również to znajdziemy. Nie brakuje również opcji dla wegetarian i wegan. Zainteresowanie jest spore, bo na roślinne dania decyduje się aż 30 proc. odwiedzających stołówkę pracowników.

Michał Fabiszewski i Maciej Blatkiewicz
Michał Fabiszewski i Maciej Blatkiewicz © YouTube

Ceny? Naprawdę przystępne. Na filmiku można podpatrzeć, że kluski z sosem grzybowym kosztują 6 zł tak jak zapiekanka z cukinii z sosem serowym czy gulasz myśliwski. Nie da się ukryć - o takich cenach można pomarzyc.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa