Sprawdził, jak wygląda jedzenie na stołówce pracowniczej. Gotuje tam finalista Masterchefa

Stołówki pracownicze coraz rzadziej przypominają relikt z czasów PRLu. Większe firmy i zagraniczne korporacje stawiają na rozwiązania restauracyjne, oferując zatrudnionym w nich ludziom dania na całkiem niezłym poziomie. Jedno z takich miejsc odwiedził Maciej Blatkiewicz.

Stołówka pracownicza - PysznościStołówka pracownicza - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube
Ewa Malinowska

Maciej Blatkiewicz, twórca "Maciej je", od lat przygląda się polskiej gastronomii, odwiedzając restauracje i oceniając dania. Tym razem trafił nie do kolejnego lokalu Magdy Gessler czy popularnej miejscówki w Warszawie, a do stołówki pracowniczej. Nie przypomina jednak ona przybytku sprzed lat, a całkiem przyjemną restaurację. Co można w niej dostać i jak smakują przygotowane dania?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znikną, nim się obejrzysz. Rożki chilli con carne to najlepsza przekąska na imprezę

Stołówka pracownicza - jak wygląda?

Internetowy twórca odwiedził jedną z siedzib popularnej korporacji, kojarzoną głównie z benefitami pracowniczymi. W pracowniczej restauracji o menu dba Michał Fabiszewski, jeden z finalistów 5. edycji programu "Masterchef". Zasady na kuchni są dość rygorystyczne, więc Maciej Blatkiewicz przywdziać musiał stylowe wdzianko i zasłonić swoją brodę. Wszystko to w trosce o higienę.

Do spróbowania wybrał gęstą zupę fasolową z kiełbasą i ziemniakami, bitki wieprzowe w sosie własnym z ziemniaczanym purée i burakami z sosem chrzanowo-jabłkowym oraz ciasto czekoladowe. Dania na talerzach prezentowały się naprawdę świetnie. Maciej Blatkiewicz przyznał, że bitki były świetne i z chęcią zjadłby je jeszcze raz. Zupa fasolowa była gęsta i bardzo konkretna. Ciasto z kolei okazało się pozycją stworzoną dla miłośników czekolady.

Jedzenie w stołówce pracowniczej - Pyszności
Jedzenie w stołówce pracowniczej - Pyszności © Licencjodawca

Menu w restauracji pracowniczej

W rozmowie z Maciejem Blatkiewiczem szef kuchni powiedział, że menu dobierane jest sezonowo, ale nie brakuje również akcji specjalnych, jak np. Dzień Pizzy czy Dzień Burgera. Każdego dnia w każdej stołówce w siedzibach firmy na terenie Polski serwowane są te same danie - jeśli jednego dnia w Warszawie jest zupa grzybowa, to wchodząc do np. krakowskiej placówki, również to znajdziemy. Nie brakuje również opcji dla wegetarian i wegan. Zainteresowanie jest spore, bo na roślinne dania decyduje się aż 30 proc. odwiedzających stołówkę pracowników.

Michał Fabiszewski i Maciej Blatkiewicz
Michał Fabiszewski i Maciej Blatkiewicz © YouTube

Ceny? Naprawdę przystępne. Na filmiku można podpatrzeć, że kluski z sosem grzybowym kosztują 6 zł tak jak zapiekanka z cukinii z sosem serowym czy gulasz myśliwski. Nie da się ukryć - o takich cenach można pomarzyc.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości