Sprawdził, jak wygląda jedzenie na stołówce pracowniczej. Gotuje tam finalista Masterchefa

Stołówki pracownicze coraz rzadziej przypominają relikt z czasów PRLu. Większe firmy i zagraniczne korporacje stawiają na rozwiązania restauracyjne, oferując zatrudnionym w nich ludziom dania na całkiem niezłym poziomie. Jedno z takich miejsc odwiedził Maciej Blatkiewicz.

Stołówka pracownicza - PysznościStołówka pracownicza - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube
Ewa Malinowska

Maciej Blatkiewicz, twórca "Maciej je", od lat przygląda się polskiej gastronomii, odwiedzając restauracje i oceniając dania. Tym razem trafił nie do kolejnego lokalu Magdy Gessler czy popularnej miejscówki w Warszawie, a do stołówki pracowniczej. Nie przypomina jednak ona przybytku sprzed lat, a całkiem przyjemną restaurację. Co można w niej dostać i jak smakują przygotowane dania?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znikną, nim się obejrzysz. Rożki chilli con carne to najlepsza przekąska na imprezę

Stołówka pracownicza - jak wygląda?

Internetowy twórca odwiedził jedną z siedzib popularnej korporacji, kojarzoną głównie z benefitami pracowniczymi. W pracowniczej restauracji o menu dba Michał Fabiszewski, jeden z finalistów 5. edycji programu "Masterchef". Zasady na kuchni są dość rygorystyczne, więc Maciej Blatkiewicz przywdziać musiał stylowe wdzianko i zasłonić swoją brodę. Wszystko to w trosce o higienę.

Do spróbowania wybrał gęstą zupę fasolową z kiełbasą i ziemniakami, bitki wieprzowe w sosie własnym z ziemniaczanym purée i burakami z sosem chrzanowo-jabłkowym oraz ciasto czekoladowe. Dania na talerzach prezentowały się naprawdę świetnie. Maciej Blatkiewicz przyznał, że bitki były świetne i z chęcią zjadłby je jeszcze raz. Zupa fasolowa była gęsta i bardzo konkretna. Ciasto z kolei okazało się pozycją stworzoną dla miłośników czekolady.

Jedzenie w stołówce pracowniczej - Pyszności
Jedzenie w stołówce pracowniczej - Pyszności © Licencjodawca

Menu w restauracji pracowniczej

W rozmowie z Maciejem Blatkiewiczem szef kuchni powiedział, że menu dobierane jest sezonowo, ale nie brakuje również akcji specjalnych, jak np. Dzień Pizzy czy Dzień Burgera. Każdego dnia w każdej stołówce w siedzibach firmy na terenie Polski serwowane są te same danie - jeśli jednego dnia w Warszawie jest zupa grzybowa, to wchodząc do np. krakowskiej placówki, również to znajdziemy. Nie brakuje również opcji dla wegetarian i wegan. Zainteresowanie jest spore, bo na roślinne dania decyduje się aż 30 proc. odwiedzających stołówkę pracowników.

Michał Fabiszewski i Maciej Blatkiewicz
Michał Fabiszewski i Maciej Blatkiewicz © YouTube

Ceny? Naprawdę przystępne. Na filmiku można podpatrzeć, że kluski z sosem grzybowym kosztują 6 zł tak jak zapiekanka z cukinii z sosem serowym czy gulasz myśliwski. Nie da się ukryć - o takich cenach można pomarzyc.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥