Co się dzieje z jedzeniem na planie "MasterChefa"? Ujawniono kulisy programu
"MasterChef" to program, który zachwyca widzów nie tylko swoimi kulinarnymi popisami, ale też uczciwością i wartościami. Okazuje się, że produkcja programu przykłada dużą wagę do zrównoważonego rozwoju i nie marnuje jedzenia.
23.09.2023 19:31
"MasterChef" to program kulinarny, który od lat wciąga widzów w fascynujący świat gotowania i rywalizacji kulinarnych talentów. Jednak co dzieje się z jedzeniem na planie "MasterChefa"? Kulisy tego popularnego show są równie intrygujące co dania, które tam powstają.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"MasterChef": Uczestnicy i ekipa programu nie marnują jedzenia
Chociaż na planie "MasterChefa" widzimy mnóstwo potraw i składników, to niczego się tam nie marnuje. Ideę zero waste stosuje się konsekwentnie. Jeśli występują przerwy w nagrywaniu, ekipa programu korzysta z żywności zgromadzonej w spiżarni. Rzodkieweczki, sałaty i inne produkty trafiają do pracowników produkcji, a te, które dłużej zachowują świeżość, jak ziemniaki czy cebule, są przetrzymywane do dalszego wykorzystania. Jednak nie tylko to jest zaskakujące.
Potrawy przygotowane przez uczestników nie są marnowane. Wręcz przeciwnie - wszelkie dania, które mogą zostać wykorzystane, trafiają na talerze i są konsumowane przez ekipę programu. Jurorzy degustują potrawy zaraz po ich przygotowaniu, dlatego potrawy prezentowane na ekranie nie idą na straty.
Kim jest tajemniczy food producer programu "Masterchef"?
Na planie "MasterChefa" istnieje tajemnicza postać - food producent. Choć nie pojawia się na ekranie, jego rola jest niezwykle istotna. Food producent jest odpowiedzialny za dbanie o wygląd potraw na planie, sprawdzanie czystości talerzy oraz dostarczanie wskazówek uczestnikom w zakresie gotowania. Przed nagraniem programu bada również spiżarnię, by upewnić się, że wszystkie składniki są gotowe do użycia.