Co się dzieje z jedzeniem na planie "MasterChefa"? Ujawniono kulisy programu

"MasterChef" to program, który zachwyca widzów nie tylko swoimi kulinarnymi popisami, ale też uczciwością i wartościami. Okazuje się, że produkcja programu przykłada dużą wagę do zrównoważonego rozwoju i nie marnuje jedzenia.

"Masterchef" - Materiały prasowe TVN"Masterchef" - Materiały prasowe TVN
Źródło zdjęć: © TVN
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

"MasterChef" to program kulinarny, który od lat wciąga widzów w fascynujący świat gotowania i rywalizacji kulinarnych talentów. Jednak co dzieje się z jedzeniem na planie "MasterChefa"? Kulisy tego popularnego show są równie intrygujące co dania, które tam powstają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

"MasterChef": Uczestnicy i ekipa programu nie marnują jedzenia

Chociaż na planie "MasterChefa" widzimy mnóstwo potraw i składników, to niczego się tam nie marnuje. Ideę zero waste stosuje się konsekwentnie. Jeśli występują przerwy w nagrywaniu, ekipa programu korzysta z żywności zgromadzonej w spiżarni. Rzodkieweczki, sałaty i inne produkty trafiają do pracowników produkcji, a te, które dłużej zachowują świeżość, jak ziemniaki czy cebule, są przetrzymywane do dalszego wykorzystania. Jednak nie tylko to jest zaskakujące.

Potrawy przygotowane przez uczestników nie są marnowane. Wręcz przeciwnie - wszelkie dania, które mogą zostać wykorzystane, trafiają na talerze i są konsumowane przez ekipę programu. Jurorzy degustują potrawy zaraz po ich przygotowaniu, dlatego potrawy prezentowane na ekranie nie idą na straty.

Kim jest tajemniczy food producer programu "Masterchef"?

Na planie "MasterChefa" istnieje tajemnicza postać - food producent. Choć nie pojawia się na ekranie, jego rola jest niezwykle istotna. Food producent jest odpowiedzialny za dbanie o wygląd potraw na planie, sprawdzanie czystości talerzy oraz dostarczanie wskazówek uczestnikom w zakresie gotowania. Przed nagraniem programu bada również spiżarnię, by upewnić się, że wszystkie składniki są gotowe do użycia.

Wybrane dla Ciebie

Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki