Co się dzieje z jedzeniem na planie "MasterChefa"? Ujawniono kulisy programu

"MasterChef" to program, który zachwyca widzów nie tylko swoimi kulinarnymi popisami, ale też uczciwością i wartościami. Okazuje się, że produkcja programu przykłada dużą wagę do zrównoważonego rozwoju i nie marnuje jedzenia.

"Masterchef" - Materiały prasowe TVN"Masterchef" - Materiały prasowe TVN
Źródło zdjęć: © TVN
Marcin Michałowski

"MasterChef" to program kulinarny, który od lat wciąga widzów w fascynujący świat gotowania i rywalizacji kulinarnych talentów. Jednak co dzieje się z jedzeniem na planie "MasterChefa"? Kulisy tego popularnego show są równie intrygujące co dania, które tam powstają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te bułeczki zrobisz na bazie pysznego warzywa. Idealne na drugie śniadanie do szkoły i pracy

"MasterChef": Uczestnicy i ekipa programu nie marnują jedzenia

Chociaż na planie "MasterChefa" widzimy mnóstwo potraw i składników, to niczego się tam nie marnuje. Ideę zero waste stosuje się konsekwentnie. Jeśli występują przerwy w nagrywaniu, ekipa programu korzysta z żywności zgromadzonej w spiżarni. Rzodkieweczki, sałaty i inne produkty trafiają do pracowników produkcji, a te, które dłużej zachowują świeżość, jak ziemniaki czy cebule, są przetrzymywane do dalszego wykorzystania. Jednak nie tylko to jest zaskakujące.

Potrawy przygotowane przez uczestników nie są marnowane. Wręcz przeciwnie - wszelkie dania, które mogą zostać wykorzystane, trafiają na talerze i są konsumowane przez ekipę programu. Jurorzy degustują potrawy zaraz po ich przygotowaniu, dlatego potrawy prezentowane na ekranie nie idą na straty.

Kim jest tajemniczy food producer programu "Masterchef"?

Na planie "MasterChefa" istnieje tajemnicza postać - food producent. Choć nie pojawia się na ekranie, jego rola jest niezwykle istotna. Food producent jest odpowiedzialny za dbanie o wygląd potraw na planie, sprawdzanie czystości talerzy oraz dostarczanie wskazówek uczestnikom w zakresie gotowania. Przed nagraniem programu bada również spiżarnię, by upewnić się, że wszystkie składniki są gotowe do użycia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć