WAŻNE
TERAZ

Strzelanina w Jerozolimie. Są zabici i ranni

Za komuny gotowało się na co dzień. Dziś młode pokolenie nie rozpoznaje tego dania

Kluski zazwyczaj są jasne, prawda? Przynajmniej młode pokolenie ma takie skojarzenie. Okazuje się, że nasi przodkowie przygotowywali jeszcze inny rodzaj tego dania. Czarne kluski swoją barwę otrzymały dzięki dwóm składnikom. Podpowiadamy, jak je zrobić.

Czarne kluskiCzarne kluski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

To już zapomniane, choć bardzo ciekawe danie. W czasach PRL świeciło tryumfy. Nic dziwnego — jest proste, smaczne i nie zawiera zbyt wielu składników. To było ważne w dobie żywności na kartki i braku towaru w sklepach. Swoją nazwę zawdzięczają temu, że do ich przygotowania używamy ziemniaków gotowanych oraz surowych. Co ciekawe, potrawa najbardziej popularna była na Górnym Śląsku, ale szybko rozprzestrzeniła się na cały kraj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste ciasto kostka lodowa bez pieczenia. Deser stworzony do dzielenia

Jak zrobić czarne kluski?

Składniki:

  • kilogram surowych ziemniaków,
  • kilogram ugotowanych ziemniaków,
  • jajko,
  • sól,
  • mąka ziemniaczana.
Czarne kluski
Czarne kluski © Getty Images | Sergio Amiti

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, część ugotuj w wodzie z większą ilością soli (jeśli zazwyczaj dodajesz łyżeczkę, tym razem dodaj dwie). Kiedy będą już odpowiednio miękkie, odcedź je i przeciśnij przez praskę.
  2. Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach (generalnie mają być podobne, jak te, które przygotowuje się do placków ziemniaczanych). Odciśnij je na sitku. Płynu ze skrobią nie wylewaj. Przyda ci się później. Im dłużej ziemniaki postoją, tym ciemniejsze będą kluski.
  3. Obydwa rodzaje ziemniaków połącz ze sobą. Zacznij wyrabiać masę dłońmi.
  4. Płyn połącz z mąką ziemniaczaną i wlej do miski. Dalej wyrabiaj.
  5. Z masy ziemniaczanej wyjmij 1/4 ziemniaków. W jej miejsce dosyp trochę mąki ziemniaczanej.
  6. Na koniec dodaj jajko i ponownie wszystko zacznij wyrabiać.
  7. Urywaj kawałki ciasta, formuj w kluski i spłaszczaj.
  8. Wodę zagotuj, a czarne kluski wrzucaj do wrzątku. Wyjmij 7 minut po wypłynięciu.
  9. Zanim poukładasz danie na talerzu, polej je zimną wodą. Dzięki temu się nie skleją i będą wyglądały bardzo estetycznie.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy