Za komuny gotowało się na co dzień. Dziś młode pokolenie nie rozpoznaje tego dania

Kluski zazwyczaj są jasne, prawda? Przynajmniej młode pokolenie ma takie skojarzenie. Okazuje się, że nasi przodkowie przygotowywali jeszcze inny rodzaj tego dania. Czarne kluski swoją barwę otrzymały dzięki dwóm składnikom. Podpowiadamy, jak je zrobić.

Czarne kluskiCzarne kluski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

To już zapomniane, choć bardzo ciekawe danie. W czasach PRL świeciło tryumfy. Nic dziwnego — jest proste, smaczne i nie zawiera zbyt wielu składników. To było ważne w dobie żywności na kartki i braku towaru w sklepach. Swoją nazwę zawdzięczają temu, że do ich przygotowania używamy ziemniaków gotowanych oraz surowych. Co ciekawe, potrawa najbardziej popularna była na Górnym Śląsku, ale szybko rozprzestrzeniła się na cały kraj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste ciasto kostka lodowa bez pieczenia. Deser stworzony do dzielenia

Jak zrobić czarne kluski?

Składniki:

  • kilogram surowych ziemniaków,
  • kilogram ugotowanych ziemniaków,
  • jajko,
  • sól,
  • mąka ziemniaczana.
Czarne kluski
Czarne kluski © Getty Images | Sergio Amiti

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, część ugotuj w wodzie z większą ilością soli (jeśli zazwyczaj dodajesz łyżeczkę, tym razem dodaj dwie). Kiedy będą już odpowiednio miękkie, odcedź je i przeciśnij przez praskę.
  2. Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach (generalnie mają być podobne, jak te, które przygotowuje się do placków ziemniaczanych). Odciśnij je na sitku. Płynu ze skrobią nie wylewaj. Przyda ci się później. Im dłużej ziemniaki postoją, tym ciemniejsze będą kluski.
  3. Obydwa rodzaje ziemniaków połącz ze sobą. Zacznij wyrabiać masę dłońmi.
  4. Płyn połącz z mąką ziemniaczaną i wlej do miski. Dalej wyrabiaj.
  5. Z masy ziemniaczanej wyjmij 1/4 ziemniaków. W jej miejsce dosyp trochę mąki ziemniaczanej.
  6. Na koniec dodaj jajko i ponownie wszystko zacznij wyrabiać.
  7. Urywaj kawałki ciasta, formuj w kluski i spłaszczaj.
  8. Wodę zagotuj, a czarne kluski wrzucaj do wrzątku. Wyjmij 7 minut po wypłynięciu.
  9. Zanim poukładasz danie na talerzu, polej je zimną wodą. Dzięki temu się nie skleją i będą wyglądały bardzo estetycznie.
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥