Wrzuć pomidory na patelnię i dodaj śmietankę. Lepszego sosu do gnocchi nie jadłeś
Pyszne i mięciutkie gnocchi w kremowym sosie pomidorowym to przepis na błyskawiczny obiad dla całej rodziny. Przygotujesz go w mgnieniu oka.
21.09.2023 | aktual.: 20.03.2024 11:11
Gnocchi to rodzaj włoskich klusek z ziemniaków, które do złudzenia w smaku przypominają kopytka. Są moim sprawdzonym patentem na szybki obiad- kupuję najczęściej gotowe gnocchi o dobrym składzie i przygotowuję do nich prosty sos. Tym razem postawiłam na kremowy sos pomidorowy, za którym przepada cała moja rodzina. Sięgają po niego wszyscy domownicy, również ci najmłodsi. Uwielbiam ten przepis za jego prostotę i szybkie przygotowanie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gnocchi w kremowym sosie pomidorowym
Składniki:
- 350 g gnocchi,
- 3 cebule szalotki,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
- 200 ml śmietanki 18 proc.,
- 30 g masła,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 250 g sera mozzarella,
- sól/pieprz do smaku,
- 400 g pomidorów krojonych z puszki.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Na patelni rozgrzewam masło i wrzucam pokrojoną w pióra cebulę szalotkę. Gdy się zeszkli, dorzucam plasterki obranego czosnku i zalewam pomidorami z puszki. Doprawiam tymiankiem, solą oraz pieprzem.
Krok 2: Dolewam śmietankę i mieszam. W międzyczasie gotuję gnocchi według instrukcji na opakowaniu. Gdy będą gotowe, dorzucam je na patelnię z sosem i mieszam.
Krok 4: Dorzucam starty ser mozzarella i mieszam. Podgrzewam całość, aż ser się rozpuści. Nakładam porcje gnocchi w kremowym sosie serowo-pomidorowym na talerze i dekoruję listkami bazylii. Prosto, smacznie i ekspresowo. Smacznego!