Wrzuć pomidory na patelnię i dodaj śmietankę. Lepszego sosu do gnocchi nie jadłeś

Pyszne i mięciutkie gnocchi w kremowym sosie pomidorowym to przepis na błyskawiczny obiad dla całej rodziny. Przygotujesz go w mgnieniu oka.

Gnocchi w kremowym sosie pomidorowymGnocchi w kremowym sosie pomidorowym
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Gnocchi to rodzaj włoskich klusek z ziemniaków, które do złudzenia w smaku przypominają kopytka. Są moim sprawdzonym patentem na szybki obiad- kupuję najczęściej gotowe gnocchi o dobrym składzie i przygotowuję do nich prosty sos. Tym razem postawiłam na kremowy sos pomidorowy, za którym przepada cała moja rodzina. Sięgają po niego wszyscy domownicy, również ci najmłodsi. Uwielbiam ten przepis za jego prostotę i szybkie przygotowanie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wrzuć pomidory na patelnię i dodaj śmietankę. Lepszego sosu do gnocchi nie jadłeś

Gnocchi w kremowym sosie pomidorowym

Składniki:

  • 350 g gnocchi,
  • 3 cebule szalotki, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 
  • 200 ml śmietanki 18 proc.,
  • 30 g masła, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • 250 g sera mozzarella,
  • sól/pieprz do smaku, 
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Na patelni rozgrzewam masło i wrzucam pokrojoną w pióra cebulę szalotkę. Gdy się zeszkli, dorzucam plasterki obranego czosnku i zalewam pomidorami z puszki. Doprawiam tymiankiem, solą oraz pieprzem.

Mieszanie sosu- Pyszności
Mieszanie sosu- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Dolewam śmietankę i mieszam. W międzyczasie gotuję gnocchi według instrukcji na opakowaniu. Gdy będą gotowe, dorzucam je na patelnię z sosem i mieszam.

Gnocchi w kremowym sosie pomidorowym
Gnocchi w kremowym sosie pomidorowym © Licencjodawca

Krok 4: Dorzucam starty ser mozzarella i mieszam. Podgrzewam całość, aż ser się rozpuści. Nakładam porcje gnocchi w kremowym sosie serowo-pomidorowym na talerze i dekoruję listkami bazylii. Prosto, smacznie i ekspresowo. Smacznego!

Gnocchi w kremowym sosie pomidorowym
Gnocchi w kremowym sosie pomidorowym © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem