Dodałam odrobinę do makaronu z kurkami. Gdy mąż spróbował, aż krzyknął z zachwytu

Kurki to jedne z moich ulubionych grzybów. Najłatwiej znaleźć je w lesie, można je również dostać w większych supermarketach. Moja rodzina pokochała ten makaron z kurkami od pierwszego kęsa. Mój sekret tkwi w jednym prostym składniku.

Makaron z kurkami- PysznościMakaron z kurkami- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Sezon na kurki trwa w najlepsze, więc warto w pełni go wykorzystać. Jednym z moich ulubionych przepisów, w którym wykorzystuję te grzyby, jest prosty makaron z kurkami i chrupiącym boczkiem w delikatnym sosie śmietanowym. Przepis jest bardzo prosty, przygotowanie nie zajmuje za dużo czasu, a gotowe danie błyskawicznie znika z talerzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Posiekaj wszystkie składniki i nałóż na bagietkę. Włosi szaleją na punkcie tej kanapki

Gdzie szukać kurek?

Kurki można znaleźć w lasach i lasach mieszanych. Szukaj ich głównie pod drzewami iglastymi (np. sosny) lub liściastymi (np. dęby, buki). Lubią wilgotne i przewiewne miejsca. Zerknij w miejscach, gdzie ziemia jest wilgotna, ale nie zbyt błotnista, więc szczególną uwagę zwróć na okolice strumieni, stawów oraz innych miejsc, gdzie jest wilgotno. Rosną w symbiozie z drzewami, więc warto sprawdzić wokół podstawy drzew iglastych i liściastych. Przesuń liście i igły na ziemi delikatnie, aby odkryć grzyby ukryte pod nimi. Kurki mogą być czasem częściowo ukryte pod opadłym liściem. Lubią piaszczyste gleby, ale rosną także na mchach.

Kurki- Pyszności
Kurki- Pyszności © Licencjodawca

Makaron z kurkami

Składniki:

  • 400 tagliatelle,
  • 500 g kurek,
  • 200 wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2/3 szklanki słodkiej śmietanki,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz.


Sposób przygotowania:

  1. Kurki dokładnie oczyszczam. Większe okazy kroję na pół, małe zostawiam w całości.
  2. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Odkładam filiżankę wody po gotowaniu tagliatelle. Możesz tutaj również użyć innego rodzaju makaronu, np. spaghetti czy penne.
  3. Boczek kroję w kostkę i podsmażam na patelni. Gdy będzie już chrupiący, przekładam go na talerz wyłożony kawałkiem ręcznika papierowego.
  4. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam drobno pokrojoną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażam, a gdy się zarumienią, dorzucam kurki. Solę, pieprzę i przesmażam całość na małym ogniu przez 8 minut.
  5. Dorzucam masło, boczek i chwilę smażę. Następnie wlewam wymieszaną słodką i kwaśną śmietankę. Gotuję kilka chwil od momentu, gdy całość się zagotuje.
  6. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki. Próbuję sosu i w miarę potrzeby doprawiam solą oraz pieprzem. Możesz dorzucić również nieco tymianku.
  7. Dorzucam makaron i wlewam odrobinę wody po gotowaniu makaronu. Dokładnie mieszam.
  8. Przekładam na talerze i serwuję na ciepło. Smacznego!
Makaron z boczkiem i kurkami- Pyszności
Makaron z boczkiem i kurkami- Pyszności © Canva
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"