Dodałam odrobinę do makaronu z kurkami. Gdy mąż spróbował, aż krzyknął z zachwytu
Kurki to jedne z moich ulubionych grzybów. Najłatwiej znaleźć je w lesie, można je również dostać w większych supermarketach. Moja rodzina pokochała ten makaron z kurkami od pierwszego kęsa. Mój sekret tkwi w jednym prostym składniku.
07.09.2023 | aktual.: 18.03.2024 10:27
Sezon na kurki trwa w najlepsze, więc warto w pełni go wykorzystać. Jednym z moich ulubionych przepisów, w którym wykorzystuję te grzyby, jest prosty makaron z kurkami i chrupiącym boczkiem w delikatnym sosie śmietanowym. Przepis jest bardzo prosty, przygotowanie nie zajmuje za dużo czasu, a gotowe danie błyskawicznie znika z talerzy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gdzie szukać kurek?
Kurki można znaleźć w lasach i lasach mieszanych. Szukaj ich głównie pod drzewami iglastymi (np. sosny) lub liściastymi (np. dęby, buki). Lubią wilgotne i przewiewne miejsca. Zerknij w miejscach, gdzie ziemia jest wilgotna, ale nie zbyt błotnista, więc szczególną uwagę zwróć na okolice strumieni, stawów oraz innych miejsc, gdzie jest wilgotno. Rosną w symbiozie z drzewami, więc warto sprawdzić wokół podstawy drzew iglastych i liściastych. Przesuń liście i igły na ziemi delikatnie, aby odkryć grzyby ukryte pod nimi. Kurki mogą być czasem częściowo ukryte pod opadłym liściem. Lubią piaszczyste gleby, ale rosną także na mchach.
Makaron z kurkami
Składniki:
- 400 tagliatelle,
- 500 g kurek,
- 200 wędzonego boczku,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżka masła,
- 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany,
- 2/3 szklanki słodkiej śmietanki,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kurki dokładnie oczyszczam. Większe okazy kroję na pół, małe zostawiam w całości.
- Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Odkładam filiżankę wody po gotowaniu tagliatelle. Możesz tutaj również użyć innego rodzaju makaronu, np. spaghetti czy penne.
- Boczek kroję w kostkę i podsmażam na patelni. Gdy będzie już chrupiący, przekładam go na talerz wyłożony kawałkiem ręcznika papierowego.
- Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam drobno pokrojoną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażam, a gdy się zarumienią, dorzucam kurki. Solę, pieprzę i przesmażam całość na małym ogniu przez 8 minut.
- Dorzucam masło, boczek i chwilę smażę. Następnie wlewam wymieszaną słodką i kwaśną śmietankę. Gotuję kilka chwil od momentu, gdy całość się zagotuje.
- Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki. Próbuję sosu i w miarę potrzeby doprawiam solą oraz pieprzem. Możesz dorzucić również nieco tymianku.
- Dorzucam makaron i wlewam odrobinę wody po gotowaniu makaronu. Dokładnie mieszam.
- Przekładam na talerze i serwuję na ciepło. Smacznego!