Odgrzewane kotlety będą smakowały jak usmażone przed chwilą. Wystarczy zastosować prosty patent

Kotlety schabowe to prawdziwa perła polskiej kuchni, której nie da się nie kochać. Są jednym z tych dań, które jemy z wielką przyjemnością i często przygotowujemy w większej ilości, aby mieć zapas na kolejny dzień. Niestety wtedy nie smakują już tak dobrze. Czy istnieje prosty sposób, aby przywrócić im pierwotną chrupkość?

odgrzewane kotletyOdgrzewane kotlety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

W każdym polskim domu kotlety schabowe przygotowuje się nieco inaczej, ale miłość do tego dania jest niezmienna. Ważne jest, aby smakowały one równie dobrze nie tylko w dniu ich usmażenia, ale także na drugi dzień. Pojawia się jednak pytanie: jak podgrzać schabowego, aby nie stracił swojej chrupkości i nie stał się miękki, nieapetyczny? Oto sprawdzony sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowe choinki na święta. Wyglądają i smakują rewelacyjnie

Odgrzewane kotlety na patelni? Zapomnij

Zazwyczaj wczorajsze kotlety podgrzewamy w taki sam sposób, w jaki zostały przygotowane, czyli na patelni. To jednak nie jest dobre rozwiązanie. Podwójne smażenie może zepsuć smak mięsa, a panierka może wchłonąć dodatkową porcję tłuszczu, co sprawi, że stanie się ona grubsza i mniej zdrowa. Tak dużej ilości tłuszczu w kotlecie żołądek może mieć trudności ze strawieniem. Dodatkowo podgrzewanie schabowego na patelni może skończyć się jego przypaleniem, ponieważ trudno jest ocenić, kiedy jest już gotowy.

Mikrofalówka? To również niedobre rozwiązanie

Kuchenka mikrofalowa to przydatne urządzenie, które ułatwia nam wiele czynności. Możemy w niej szybko podgrzać zupę lub mleko do kawy, jeśli nie lubimy pić zimnej. Ale niestety, podgrzewanie w niej kotleta nie przyniesie satysfakcjonujących rezultatów. Schabowy podgrzewany w mikrofali na pewno nie odzyska swojej chrupkości, a wręcz stanie się rozmoczony i niejadalny. Mięso będzie gumowate, co może utrudniać jego gryzienie i przełykanie. Kuchenka mikrofalowa całkowicie zepsuje smak potrawy, którą smażyliśmy dzień wcześniej.

Co zrobić, by odgrzane kotlety nie smakowały jak podeszwa? Odpowiedzią jest piekarnik!

Najlepszym sposobem na przywrócenie świeżości i smaku kotletom schabowym usmażonym dzień wcześniej jest użycie piekarnika. Kotlety umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie przykrywamy je folią aluminiową, aby nie wyschły. Następnie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170-180°C i wkładamy do niego naczynie z kotletami na około 15 minut. Kotlety podgrzewane w ten sposób będą równie pyszne jak tuż po usmażeniu, a ich konsystencja i walory smakowe nie ulegną zmianie. Po zastosowaniu tej metody, na pewno już nigdy nie zdecydujesz się na podgrzewanie kotletów w inny sposób.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej