Te kotlety są tak miękkie, że nie trzeba ich kroić. Kluczem do sukcesu jest specjalna marynata
Chociaż mogłoby się wydawać, że przepis na kotlety jest prosty i powszechnie znany, to można go jeszcze dodatkowo udoskonalić. Prosta marynata sprawi, że mięso będzie smakowało jeszcze lepiej.
07.12.2023 09:04
W niedziele klatki schodowe w wielu polskich blokach wypełnia odgłos tuczka. Schabowe stały się niemal tradycją niedzielnego obiadu i innych odświętnych okazji. Nic w tym dziwnego, bo wiele osób przepada za mięsem w panierce. Prosty trik sprawi, że schab będzie smakował jeszcze lepiej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Marynowanie schabu
Podstawą dobrych kotletów jest oczywiście dobrej jakości mięso. Warto jednak dodatkowo zadbać o jego smak. Z pomocą przychodzi wtedy prosta marynata. z cebuli, czosnku, przypraw i przede wszystkim maślanki. Dzięki zanurzeniu kawałków schabu w tej mieszance otrzymamy wyjątkowo kruche, delikatne i aromatyczne mięso.
Tak przygotowane kotlety warto jest smażyć później na smalcu. Ten tłuszcz dodatkowo wydobędzie ich smak.
Zobacz także
Kotlety schabowe w marynacie
Składniki
- 700 g schabu bez kości,
- 250 ml maślanki,
- 2 jajka,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 150 g mąki pszennej,
- 150 g bułki tartej,
- łyżka smalcu,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj marynatę. Do miski wlej maślankę, dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Wymieszaj.
- Rozbij schab na równe części. Każdy kawałek włóż do marynaty, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 2 godziny.
- Przygotuj panierkę. Na dwóch talerzach wysyp mąkę i bułkę tartą. W misce roztrzep jajka z solą.
- Wyjmij mięso z marynaty i obtocz w mące. Następnie zamocz w jajku i na koniec w bułce tartej. Powtórz z każdym kawałkiem schabu.
- Smaż mięso na rozgrzanym smalcu z obu stron, aż się zarumieni.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Schabowe świetnie smakują w towarzystwie gotowanych ziemniaków i prostej surówki, chociaż dobrym rozwiązaniem jest również podanie zasmażanej kapusty. Ta tradycyjna odsłona dania jest bardzo smaczna, jednak jednocześnie też dość ciężkostrawna. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by raz na jakiś czas pozwolić sobie na kulinarne szaleństwo.