PrzepisDania mięsneTe kotlety są tak miękkie, że nie trzeba ich kroić. Kluczem do sukcesu jest specjalna marynata

Te kotlety są tak miękkie, że nie trzeba ich kroić. Kluczem do sukcesu jest specjalna marynata

Kotlety schabowe
Kotlety schabowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oleg Bannikov

07.12.2023 09:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chociaż mogłoby się wydawać, że przepis na kotlety jest prosty i powszechnie znany, to można go jeszcze dodatkowo udoskonalić. Prosta marynata sprawi, że mięso będzie smakowało jeszcze lepiej.

W niedziele klatki schodowe w wielu polskich blokach wypełnia odgłos tuczka. Schabowe stały się niemal tradycją niedzielnego obiadu i innych odświętnych okazji. Nic w tym dziwnego, bo wiele osób przepada za mięsem w panierce. Prosty trik sprawi, że schab będzie smakował jeszcze lepiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Marynowanie schabu

Podstawą dobrych kotletów jest oczywiście dobrej jakości mięso. Warto jednak dodatkowo zadbać o jego smak. Z pomocą przychodzi wtedy prosta marynata. z cebuli, czosnku, przypraw i przede wszystkim maślanki. Dzięki zanurzeniu kawałków schabu w tej mieszance otrzymamy wyjątkowo kruche, delikatne i aromatyczne mięso. 

Idealne kotlety schabowe
Idealne kotlety schabowe© Adobe Stock | FomaA

Tak przygotowane kotlety warto jest smażyć później na smalcu. Ten tłuszcz dodatkowo wydobędzie ich smak.

Kotlety schabowe w marynacie

Składniki

  • 700 g schabu bez kości,
  • 250 ml maślanki,
  • 2 jajka,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 150 g bułki tartej,
  • łyżka smalcu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj marynatę. Do miski wlej maślankę, dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Wymieszaj.
  2. Rozbij schab na równe części. Każdy kawałek włóż do marynaty, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 2 godziny.
  3. Przygotuj panierkę. Na dwóch talerzach wysyp mąkę i bułkę tartą. W misce roztrzep jajka z solą.
  4. Wyjmij mięso z marynaty i obtocz w mące. Następnie zamocz w jajku i na koniec w bułce tartej. Powtórz z każdym kawałkiem schabu.
  5. Smaż mięso na rozgrzanym smalcu z obu stron, aż się zarumieni.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Schabowe świetnie smakują w towarzystwie gotowanych ziemniaków i prostej surówki, chociaż dobrym rozwiązaniem jest również podanie zasmażanej kapusty. Ta tradycyjna odsłona dania jest bardzo smaczna, jednak jednocześnie też dość ciężkostrawna. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by raz na jakiś czas pozwolić sobie na kulinarne szaleństwo.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także