Te kotlety są tak miękkie, że nie trzeba ich kroić. Kluczem do sukcesu jest specjalna marynata

Chociaż mogłoby się wydawać, że przepis na kotlety jest prosty i powszechnie znany, to można go jeszcze dodatkowo udoskonalić. Prosta marynata sprawi, że mięso będzie smakowało jeszcze lepiej.

Oleg Bannikov
jedzenie, obiad, kurak, smażone, grilla, dania, wieprzowina, salada, ryba, kartofel, jarzyna, lunch, schabowy, gotowane, delikatesowy, gotowanie, palona, pork, cutlet, bread, cooked, delicious, dinner, dish, fillet, food, fresh, fried, garnish, meal, meat, parsley, plate, polish, portion, potato, restaurant, roast, roasted, salad, sirloinKotlety schabowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oleg Bannikov
Ewa Malinowska

W niedziele klatki schodowe w wielu polskich blokach wypełnia odgłos tuczka. Schabowe stały się niemal tradycją niedzielnego obiadu i innych odświętnych okazji. Nic w tym dziwnego, bo wiele osób przepada za mięsem w panierce. Prosty trik sprawi, że schab będzie smakował jeszcze lepiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z naszego piekarnika wyskoczyły dziś przepyszne ziemniaczaki w ciekawym wydaniu

Marynowanie schabu

Podstawą dobrych kotletów jest oczywiście dobrej jakości mięso. Warto jednak dodatkowo zadbać o jego smak. Z pomocą przychodzi wtedy prosta marynata. z cebuli, czosnku, przypraw i przede wszystkim maślanki. Dzięki zanurzeniu kawałków schabu w tej mieszance otrzymamy wyjątkowo kruche, delikatne i aromatyczne mięso. 

FomaAcrispy, green, cutlet, tradition, authentic, cooked, fresh, boiled, cabbage, schabowy, dinner, polish, meat, kotlet, lunch, fried, delicious, schnitzel, pork, chop, loin, potato, plate, breaded, fillet, onion, vegetable, salad, breadcrumbs, restaurant, organic, garnish, appetizer, parsley, roasted, butter, served, portion, recipe, closeup, cuisine, wooden, meal, food, black, snack, gourmet, background, menu
Idealne kotlety schabowe © Adobe Stock | FomaA

Tak przygotowane kotlety warto jest smażyć później na smalcu. Ten tłuszcz dodatkowo wydobędzie ich smak.

Kotlety schabowe w marynacie

Składniki

  • 700 g schabu bez kości,
  • 250 ml maślanki,
  • 2 jajka,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 150 g bułki tartej,
  • łyżka smalcu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj marynatę. Do miski wlej maślankę, dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Wymieszaj.
  2. Rozbij schab na równe części. Każdy kawałek włóż do marynaty, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 2 godziny.
  3. Przygotuj panierkę. Na dwóch talerzach wysyp mąkę i bułkę tartą. W misce roztrzep jajka z solą.
  4. Wyjmij mięso z marynaty i obtocz w mące. Następnie zamocz w jajku i na koniec w bułce tartej. Powtórz z każdym kawałkiem schabu.
  5. Smaż mięso na rozgrzanym smalcu z obu stron, aż się zarumieni.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Schabowe świetnie smakują w towarzystwie gotowanych ziemniaków i prostej surówki, chociaż dobrym rozwiązaniem jest również podanie zasmażanej kapusty. Ta tradycyjna odsłona dania jest bardzo smaczna, jednak jednocześnie też dość ciężkostrawna. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by raz na jakiś czas pozwolić sobie na kulinarne szaleństwo.

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier