Do smażonej ryby robię tylko taką surówkę. Jest smaczniejsza od kiszonej kapusty

Ryba smażona to doskonała propozycja na obiad, kolację lub imprezę. Aby podkreślić jej smak, warto podać ją z wyrazistą surówką. Jednym z najlepszych wyborów jest surówka z pora. Jest ona prosta w przygotowaniu, a jej smak zachwyci każdego.

Smażona ryba. Pomysł na surówkę z poraSmażona ryba. Pomysł na surówkę z pora
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | stockcreations
Marcin Michałowski

W poszukiwaniu doskonałego dodatku do smażonej ryby? Oto przepis na surówkę z pora, która podbije wasze kubki smakowe. Ta delikatna, a jednocześnie wyrazista sałatka doskonale komponuje się z rybą, podkreślając jej smak. Odkryjcie, dlaczego surówka z pora może stać się gwiazdą waszego stołu, zastępując nawet klasyczną kiszoną kapustę. Gotowi na kulinarne doznania?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krążki z bagietki nafaszerowałam i podałam z prostym sosem. Śniadanie mistrzów

Surówka z pora: idealna do smażonej ryby

Wybór odpowiedniego dodatku do ryby to sztuka, która może znacząco wpłynąć na ostateczny smak potrawy. Smażona ryba zyskuje wyjątkowy charakter, gdy towarzyszy jej świeża, aromatyczna surówka. Jednak nie każda surówka będzie pasować równie doskonale. Jak więc wybrać odpowiednią kombinację? Oto nasza propozycja – surówka z pora.

Przepis na pyszną surówkę z pora

Składniki:

  • 2 pora (tylko białe i jasnozielone części),
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Pora dokładnie umyj i pokrój na cienkie plasterki.
  2. Umieść pora w misce.
  3. Ocet, miód, sól i pieprz wymieszaj w osobnej miseczce.
  4. Dodaj sos do pora i dokładnie wymieszaj.
  5. Surówkę podawaj od razu.

Wskazówki:

  • Aby surówka była bardziej wyrazista, możesz dodać do niej odrobinę posiekanego czosnku lub chrzanu.
  • Jeśli lubisz słodkie dodatki, możesz dodać do surówki odrobinę cukru.
  • Surówkę z pora możesz również przygotować z dodatkiem innych warzyw, np. marchewki, selera naciowego lub papryki.

Surówka z pora to nie tylko dodatek, ale prawdziwa gwiazda potrawy. Jej delikatność, świeżość i prostota przygotowania sprawią, że już nigdy nie spojrzycie na surówki do ryby tak samo. Odkryjcie kulinarne możliwości tego wyjątkowego połączenia smaków.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy