Już nie męczę się z rozbijaniem mięsa na schabowe. Kucharz zdradził mi łatwiejszy i smaczniejszy sposób

Ostatnio odkryłem łatwiejszy sposób na przygotowanie kotletów schabowych. Nie wymaga rozbijania mięsa, dzięki czemu jest znacznie szybszy i mniej męczący. Koniecznie go wypróbujcie.

Już nie męczę się z rozbijaniem mięsa na schabowe. Kucharz zdradził mi łatwiejszy i smaczniejszy sposóbPrzepis na siekane kotlety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | VLADYSLAV LEHIR
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Wśród klasycznych dań obiadowych królują schabowe, mielone i dewolaje. Jednak warto czasem odmienić menu i sięgnąć po coś nowego. Przychodzi z pomocą innowacyjna receptura na kotlety siekane, która nie wymaga żmudnego rozbijania mięsa. Przedstawiamy przepis na kotlety schabowe w nieco odmiennym wydaniu, które z pewnością zaskoczy waszych domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię ten obiad, cała rodzina jest zadowolona

Kotlety siekane - alternatywa dla klasycznych schabowych

Aby zrobić klasyczne kotlety schabowe, należy najpierw rozbić mięso. Jest to żmudna czynność, która wymaga użycia tłuczka lub maszynki do mięsa. Ponadto, należy uważać, aby nie rozbić mięsa zbyt mocno, bo kotlety będą suche.

Jeśli nie lubisz tego robić, możesz wypróbować przepis na kotlety siekane. Ich przygotowanie jest znacznie prostsze i szybsze.

Jak zrobić kotlety siekane?

Kotlety siekane to fascynująca alternatywa dla standardowych dań, dodająca nowego smaku codziennym posiłkom. Ta metoda nie tylko oszczędza czas, ale sprawia również, że mięso jest soczyste i niezwykle smaczne.

Składniki:

  • 700 g schabu,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 duże jajko,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 80 g sera żółtego,
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy,
  • 30 g majonezu,
  • pieprz i sól w ilości do smaku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • olej rzepakowy.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i zetrzyj marchewkę na dużych oczkach tarki. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Schab pokrój w kostkę o wielkości około 1 cm.
  2. Do miski włóż marchewkę, cebulę, schab, jajko, mąkę ziemniaczaną, starty ser żółty, musztardę, majonez, pieprz, sól i paprykę.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa.
  4. Formuj z masy płaskie kotlety o wielkości dłoni.
  5. Ułóż kotlety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.

Oto kilka dodatkowych wskazówek, które pomogą ci przygotować idealne kotlety siekane:

  • Dodaj do mięsa ulubione przyprawy, aby wzbogacić jego smak.
  • Jeśli chcesz, aby kotlety były bardziej chrupiące, możesz je panierować w bułce tartej.
  • Aby kotlety były bardziej soczyste, możesz dodać do nich odrobinę śmietany lub majonezu

Kotlety warto połączyć z dodatkami, takimi jak surówka z kapusty lub przepyszne buraczki zasmażane. Ziemniaki posypane koperkiem idealnie uzupełnią to danie. To szybki i wyjątkowo smaczny sposób na niedzielny obiad, rodzinne spotkania czy ekspresowy posiłek.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia