Z 3 składników zrobiłem obłędny serek. Wszystkie ciotki chciały przepis
Jeśli szukasz przekąski, która jest równie smaczna, co zdrowa i oryginalna, to mam coś w sam raz dla ciebie. Oto labneh — serek z Bliskiego Wschodu, który przygotowuje się w prosty sposób z zaledwie trzech składników. Zrób go raz, a twój repertuar przekąsek będzie już na zawsze wzbogacony!
16.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 13:43
Kiedy pierwszy raz usłyszałem o labneh, lewantyńskim serku jogurtowym przypominającym gęsty, kremowy dip, nie byłem co do niego przekonany. Wierz lub nie, ale chociaż przepadam za różnego rodzajami rewolucjami kulinarnymi (nawet takimi, które dotyczą najbardziej tradycyjnych klasyków), to w kwestii przekąsek z nabiału raczej niewiele rzeczy mi podpasowuje. Tak po prostu; zwykły twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem to dla mnie dalej niepokonany lider.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W końcu przekonałem się do tego, żeby spróbować przygotować labneh. Kuchnia Bliskiego Wschodu dalej stanowi dla mnie tajemnicę i łamigłówkę, którą chciałbym krok po kroku rozwiązywać. Uznałem, że labneh może mi do tego posłużyć. I wiesz co? To był strzał w dziesiątkę. Eksperyment się powiódł, a ja skończyłem, zajadając się pysznym twarożkiem z azjatyckiego wybrzeża Morza Śródziemnego. Dzisiaj labneh wcinają bez opamiętania już wszyscy członkowie mojej rodziny!
Labneh, serek z trzech składników
Składniki:
- 1 kg jogurtu greckiego,
- natka pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- przyprawy: sól, suszony majeranek, słodka papryka.
Sposób przygotowania:
- Jogurt grecki umieść w naczyniu. Wsyp do niego płaską łyżeczką soli i po pół łyżeczki suszonego majeranku i mielonej słodkiej papryki. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wymieszaj dokładnie łyżeczką.
- Przygotuj sito; wyłóż je gazą. Przelej tam doprawiony jogurt grecki. Uformuj kulę, a materiał zawiąż sznurkiem. Połóż z powrotem na sicie, a je z kolei umieść na misce. Całość wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Po tym czasie odpakuj zawiniątko i wyłóż serek na talerz. Pokrój, skosztuj i koniecznie daj mi znać, czy właśnie odkryłeś swoje nowe ulubione śniadanie. A może dodałbyś do niego jeszcze jakieś przyprawy?