Domowy hummus z pieczoną papryką. Zdrowa przekąska z Bliskiego Wschodu

Materiał powstał we współpracy z marką Philips

Domowy hummus z pieczoną papryką- PysznościDomowy hummus z pieczoną papryką- Pyszności
Ewa

Domowy hummus przygotowywany w blenderze to pyszny pomysł na dip i pastę do kanapek. Prosty i niedrogi przepis z Bliskiego Wschodu.

Kiedy najdzie mnie ochota na coś pysznego do podjadania, często sięgam po hummus i warzywne słupki. Z dodatkiem papryki ta prosta pasta z ciecierzycy nabiera jeszcze więcej smaku. Pieczone papryki nadają mu słodką nutę, która doskonale komponuje się z kremowym smakiem tahini i lekko cierpką nutą cytryny. Hummus podaję najczęściej jako przystawkę lub dodatek do kanapek i sałatek. To również świetny dip do chrupiących warzyw, takich jak marchewka, ogórek czy pokrojony seler naciowy. Smakuje o niebo lepiej niż gotowiec ze sklepu, a dzięki blenderowi Flip&uice przygotowuję go w mgnieniu oka. Papryki upiekłam w Ovi Smart marki Philips, dzięki czemu gotowe były już po 10 minutach.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Domowy hummus z pieczoną papryką

Składniki:

  • 2 czerwone papryki,
  • 400 g ciecierzycy - ugotowanej,
  • 2 łyżki pasty tahiny,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • sezam - do dekoracji.

Sposób przygotowania:

1. Paprykę przekrajam i usuwam ze środka gniazdo nasienne. Dokładnie oczyszczam wnętrze z błonek i wstawiam do Ovi Smart. Piekę kawałki warzywa przez 10 minut w 170 st. Celsjusza.

Pieczone papryki- Pyszności
Pieczone papryki- Pyszności

2. Upieczone papryki kroję w mniejsze kawałki. Wrzucam do kielicha blendera. Kilka kawałków możesz odłożyć do dekoracji. Dodaję również odsączoną z zalewy ciecierzycę, sezamową pastę tahini, oliwę z oliwek, słodką paprykę, sól oraz obrany czosnek. Blenduję całość w urządzeniu Flip&Juice przez ok. 3 minuty.

Domowy hummus z pieczoną papryką- Pyszności
Domowy hummus z pieczoną papryką- Pyszności

3. Gotowy hummus przekładam do miseczki. Dekorują podprażonymi kuleczkami ciecierzycy oraz sezamem i pieczoną papryką. Świetnie smakuje jako smarowidło na kanapki. Podaję go również na imprezy wraz z krakersami, pitą i słupkami pokrojonych warzyw, jako pyszny, domowy dip.Smacznego!

Domowy hummus z pieczoną papryką- Pyszności
Domowy hummus z pieczoną papryką- Pyszności

Materiał powstał we współpracy z marką Philips

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej