Domowy hummus z pieczoną papryką. Zdrowa przekąska z Bliskiego Wschodu
03.08.2023 13:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Materiał powstał we współpracy z marką Philips
Domowy hummus przygotowywany w blenderze to pyszny pomysł na dip i pastę do kanapek. Prosty i niedrogi przepis z Bliskiego Wschodu.
Kiedy najdzie mnie ochota na coś pysznego do podjadania, często sięgam po hummus i warzywne słupki. Z dodatkiem papryki ta prosta pasta z ciecierzycy nabiera jeszcze więcej smaku. Pieczone papryki nadają mu słodką nutę, która doskonale komponuje się z kremowym smakiem tahini i lekko cierpką nutą cytryny. Hummus podaję najczęściej jako przystawkę lub dodatek do kanapek i sałatek. To również świetny dip do chrupiących warzyw, takich jak marchewka, ogórek czy pokrojony seler naciowy. Smakuje o niebo lepiej niż gotowiec ze sklepu, a dzięki blenderowi Flip&uice przygotowuję go w mgnieniu oka. Papryki upiekłam w Ovi Smart marki Philips, dzięki czemu gotowe były już po 10 minutach.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Domowy hummus z pieczoną papryką
Składniki:
- 2 czerwone papryki,
- 400 g ciecierzycy - ugotowanej,
- 2 łyżki pasty tahiny,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- sezam - do dekoracji.
Sposób przygotowania:
1. Paprykę przekrajam i usuwam ze środka gniazdo nasienne. Dokładnie oczyszczam wnętrze z błonek i wstawiam do Ovi Smart. Piekę kawałki warzywa przez 10 minut w 170 st. Celsjusza.
2. Upieczone papryki kroję w mniejsze kawałki. Wrzucam do kielicha blendera. Kilka kawałków możesz odłożyć do dekoracji. Dodaję również odsączoną z zalewy ciecierzycę, sezamową pastę tahini, oliwę z oliwek, słodką paprykę, sól oraz obrany czosnek. Blenduję całość w urządzeniu Flip&Juice przez ok. 3 minuty.
3. Gotowy hummus przekładam do miseczki. Dekorują podprażonymi kuleczkami ciecierzycy oraz sezamem i pieczoną papryką. Świetnie smakuje jako smarowidło na kanapki. Podaję go również na imprezy wraz z krakersami, pitą i słupkami pokrojonych warzyw, jako pyszny, domowy dip.Smacznego!
Materiał powstał we współpracy z marką Philips