Masz wyciskarkę do cytryn? Z jej pomocą zrobisz prawdziwe cudeńka
Kruche ciastka muszelki skrywają w środku pyszne nadzienie z mleka skondensowanego i orzechów. Przygotujesz je z pomocą wyciskarki do cytrusów.
09.07.2023 13:30
W mojej kuchni nie ma miejsca na przypadkowe i nieprzydatne sprzęty. Nawet zwykła, plastikowe wyciskarka do cytrusów zyskała nową, użyteczną funkcję. Ten mały gadżecik zamienia zwykłe ciasteczka w małe dzieła sztuki, nadając im piękny kształt przestrzennych muszelek. Wnętrze kruchego ciasta skrywa pyszny krem na bazie mleka skondensowanego oraz zmielonych orzechów włoskich. Jest niesamowicie pysznie i prosto, a ty nie musisz kupować specjalnych foremek i sprzętów. Od kiedy pierwszy raz je upiekłam, moi bliscy wciąż proszą o więcej. Ten przepis to zdecydowanie gwarancja satysfakcji i uśmiechów na twarzach.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Ciastka muszelki z nadzieniem orzechowym
Składniki:
- 1 jajko,
- 80 g cukru,
- 180 g masła (miękkiego),
- 80 ml oleju,
- 100 g skrobi ziemniaczanej,
- 400 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Nadzienie:
- 150 g orzechów włoskich zmielonych,
- 50 ml mleka skondensowanego.
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
1. Do miski wbijam jajka i wsypuję cukier. Mieszam składniki przy pomocy rózgi, aż powstanie jasna masa. Następnie dorzucam miękkie masło, skrobię ziemniaczaną oraz olej, cały czas mieszając. Na koniec partiami wsypuję mąkę pszenną. Nie dodaję jej całej od razu, aby ułatwić sobie mieszanie i uniknąć grudek.
2. Masę na koniec wyrabiam przy pomocy rąk. Dzielę ją na mniejsze porcje, formując kulki.
3. Orzechy włoskie przekładam do robota kuchennego i mielę. Możesz również kupić gotowe, już zmielone orzechy, jeśli twój kuchenny sprzęt może nie poradzić sobie z mieleniem.