Masz wyciskarkę do cytryn? Z jej pomocą zrobisz prawdziwe cudeńka

Kruche ciastka muszelki skrywają w środku pyszne nadzienie z mleka skondensowanego i orzechów. Przygotujesz je z pomocą wyciskarki do cytrusów.

Ciastka muszelki z nadzieniem orzechowym- PysznościCiastka muszelki z nadzieniem orzechowym- Pyszności
Ewa

W mojej kuchni nie ma miejsca na przypadkowe i nieprzydatne sprzęty. Nawet zwykła, plastikowe wyciskarka do cytrusów zyskała nową, użyteczną funkcję. Ten mały gadżecik zamienia zwykłe ciasteczka w małe dzieła sztuki, nadając im piękny kształt przestrzennych muszelek. Wnętrze kruchego ciasta skrywa pyszny krem na bazie mleka skondensowanego oraz zmielonych orzechów włoskich. Jest niesamowicie pysznie i prosto, a ty nie musisz kupować specjalnych foremek i sprzętów. Od kiedy pierwszy raz je upiekłam, moi bliscy wciąż proszą o więcej. Ten przepis to zdecydowanie gwarancja satysfakcji i uśmiechów na twarzach.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Ciastka muszelki z nadzieniem orzechowym

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 80 g cukru,
  • 180 g masła (miękkiego),
  • 80 ml oleju,
  • 100 g skrobi ziemniaczanej,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Nadzienie:

  • 150 g orzechów włoskich zmielonych,
  • 50 ml mleka skondensowanego.

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

1. Do miski wbijam jajka i wsypuję cukier. Mieszam składniki przy pomocy rózgi, aż powstanie jasna masa. Następnie dorzucam miękkie masło, skrobię ziemniaczaną oraz olej, cały czas mieszając. Na koniec partiami wsypuję mąkę pszenną. Nie dodaję jej całej od razu, aby ułatwić sobie mieszanie i uniknąć grudek.

2. Masę na koniec wyrabiam przy pomocy rąk. Dzielę ją na mniejsze porcje, formując kulki.

Ciastka muszelki- Pyszności
Ciastka muszelki- Pyszności

3. Orzechy włoskie przekładam do robota kuchennego i mielę. Możesz również kupić gotowe, już zmielone orzechy, jeśli twój kuchenny sprzęt może nie poradzić sobie z mieleniem.

4. Zmielone orzechy łączę z mlekiem skondensowanym.

Nadzienie z orzechów i mleka skondensowanego- Pyszności
Nadzienie z orzechów i mleka skondensowanego- Pyszności

5. Wyciskarkę do cytrusów wykładam folią spożywczą. Do środka wkładam kulkę ciasta, formując kształt wyciskarki. Wypełniam wnętrze przygotowaną masą orzechową. Zalepiam ciastem dół, aby przykryć nadzienie.

Ciastka muszelki z wyciskarki- Pyszności
Ciastka muszelki z wyciskarki- Pyszności

6. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 20-25 minut.

Ciastka muszelki- Pyszności
Ciastka muszelki- Pyszności

7. Upieczone ciastka odstawiam do wystudzenia. Dekoruję cukrem pudrem i gotowe.Smacznego!

Ciastka muszelki z wyciskarki- Pyszności
Ciastka muszelki z wyciskarki- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej