Drożdżowe muszelki z dżemem morelowym - puszyste i pyszne śniadanie
Drożdżowe muszelki z dżemem morelowym to prosty przepis na coś słodkiego. Słodkie bułeczki idealnie sprawdzą się na deser i na pyszne drugie śniadanie. Ich wnętrze skrywa dżem morelowy.
29.07.2022 | aktual.: 20.09.2023 15:13
Chociaż wśród słodkich muszelek prym wiodą te z kruchego ciasta, to w wersji drożdżowej smakują równie pysznie. Miękkie ciasto z dodatkiem dżemu morelowego pokochają wszyscy Twoi domownicy.
W przygotowaniu słodkich muszelek pomógł nam Ovi Smart marki Philips.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Drożdżowe bułeczki muszelki- składniki
500 g mąki pszennej tortowej
20 g świeżych drożdży
250 ml mleko (100 ml na zaczyn)
1 łyżka białego cukru
80 g miodu
1 jajo
1 żółtko
50 g masła
400 g dżemu morelowego/brzoskwiniowego
Przepis na muszelki z dżemem
Zacznij od przygotowania zaczynu. Do ciepłego (ale nie gorącego, bo może zabić drożdże) mleka pokrusz drożdże. Dodaj do nich łyżkę cukru i wymieszaj. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie drożdże powinny co najmniej podwoić swoją objętość. Jeśli tak się nie stanie, to zaczyn trzeba będzie przygotować od początku.
Do miski przesiej mąkę pszenną i dodaj wyrośnięty zaczyn. Wlej pozostałe mleko i wbij jajka. Dodaj miód. Jeśli się skrystalizował, to w prosty sposób nadasz mu płynną konsystencję przez wstawienie miodu do naczynia z gorącą wodą. Pod wpływem wysokiej temperatury z kąpieli wodnej miód zmieni swoją postać na płynną.
Wymieszaj całość drewnianą łyżką i dolej rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrób przygotowane ciasto. Jeśli zbyt mocno klei się do rąk- podsyp odrobiną mąki. Wyrobione ciasto przełóż do miski i przykryj czystą ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze części i uformuj z nich kulki. Rozwałkuj je na prostokąt i przy pomocy patyczka stwórz muszelkę. Na filmiku dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.
"Uszczypnij" ciasto na środku, aby stworzyć dwie połówki muszelki. Na jedną z nich wyłóż dżem morelowy i zamknij drugą częścią. Możesz tutaj użyć innego smaku dżemu lub czekolady.
Tak przygotowane muszelki włóż do Ovi i posmaruj z wierzchu rozpuszczonym masłem lub wodą wymieszaną z miodem. Piecz w 150 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut.
Po upieczeniu przestudź słodkie muszelki i posyp cukrem pudrem. Smacznego!