Drożdżowe muszelki z dżemem morelowym - puszyste i pyszne śniadanie

Drożdżowe muszelki z dżemem morelowym to prosty przepis na coś słodkiego. Słodkie bułeczki idealnie sprawdzą się na deser i na pyszne drugie śniadanie. Ich wnętrze skrywa dżem morelowy.

Obrazek
Ewa

Chociaż wśród słodkich muszelek prym wiodą te z kruchego ciasta, to w wersji drożdżowej smakują równie pysznie. Miękkie ciasto z dodatkiem dżemu morelowego pokochają wszyscy Twoi domownicy.

W przygotowaniu słodkich muszelek pomógł nam Ovi Smart marki Philips.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Drożdżowe bułeczki muszelki- składniki

500 g mąki pszennej tortowej

20 g świeżych drożdży

250 ml mleko (100 ml na zaczyn)

1 łyżka białego cukru

80 g miodu

1 jajo

1 żółtko

50 g masła

400 g dżemu morelowego/brzoskwiniowego

Przepis na muszelki z dżemem

Zacznij od przygotowania zaczynu. Do ciepłego (ale nie gorącego, bo może zabić drożdże) mleka pokrusz drożdże. Dodaj do nich łyżkę cukru i wymieszaj. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie drożdże powinny co najmniej podwoić swoją objętość. Jeśli tak się nie stanie, to zaczyn trzeba będzie przygotować od początku.

Do miski przesiej mąkę pszenną i dodaj wyrośnięty zaczyn. Wlej pozostałe mleko i wbij jajka. Dodaj miód. Jeśli się skrystalizował, to w prosty sposób nadasz mu płynną konsystencję przez wstawienie miodu do naczynia z gorącą wodą. Pod wpływem wysokiej temperatury z kąpieli wodnej miód zmieni swoją postać na płynną.

Obrazek
Drożdżowe muszelki- Pyszności

Wymieszaj całość drewnianą łyżką i dolej rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrób przygotowane ciasto. Jeśli zbyt mocno klei się do rąk- podsyp odrobiną mąki. Wyrobione ciasto przełóż do miski i przykryj czystą ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.

Obrazek
Drożdżowe muszelki- Pyszności

Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze części i uformuj z nich kulki. Rozwałkuj je na prostokąt i przy pomocy patyczka stwórz muszelkę. Na filmiku dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Obrazek
Drożdżowe muszelki- Pyszności

"Uszczypnij" ciasto na środku, aby stworzyć dwie połówki muszelki. Na jedną z nich wyłóż dżem morelowy i zamknij drugą częścią. Możesz tutaj użyć innego smaku dżemu lub czekolady.

Obrazek
Drożdżowe muszelki- Pyszności

Tak przygotowane muszelki włóż do Ovi i posmaruj z wierzchu rozpuszczonym masłem lub wodą wymieszaną z miodem. Piecz w 150 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut.

Obrazek
Drożdżowe muszelki- Pyszności

Po upieczeniu przestudź słodkie muszelki i posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Obrazek
Drożdżowe muszelki- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser