Rybę i kilka dodatków wkładam do rękawa. Zdrowy obiad w mig i to bez sterty naczyń
Czy jesteś zmęczony ciągłym gotowaniem tych samych potraw? Czy może już czujesz się przejedzony smażonymi i mięsnymi daniami w panierce? Jeśli tak, to dzisiejsza propozycja obiadowa z pewnością skradnie twoje serce już od pierwszego kęsa.
17.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 13:41
Lubię tradycyjną kuchnię, dlatego często przygotowuję takie potrawy jak gołąbki, pierogi i schabowy. Jednak nie mam nic przeciwko temu, aby od czasu do czasu eksperymentować i serwować na obiad coś nowego i zaskakującego.
Dzisiejszy przepis to coś zupełnie innego niż to, co zwykle przygotowujemy. Nie zawiera smażonego mięsa w panierce, ale również pozwala nam wypróbować nowe smaki i techniki. To prawdziwa gratka dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować w kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlatego jeśli w domu masz małe niejadki, sam czujesz, że dopadła cię kulinarna monotonia i po prostu musisz odpocząć od typowych mięsnych obiadów, postaw na dzisiejszą perełkę kulinarną. Jestem pewien, że zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Co więcej, do przygotowania obiadu wykorzystasz całą masę warzyw oraz pyszną rybę, więc będzie się działo. Będzie to jednocześnie bardzo zdrowy i pożywny posiłek dla całej rodziny. A ty tak naprawdę nawet się przy nim zbytnio nie napracujesz. Całą pracę wykona za ciebie piekarnik. Czego chcieć więcej?
Zdrowy obiad dla całej rodziny
Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, mam jeszcze jedną ważną wiadomość. Oprócz warzyw, ryby i przypraw, będziesz potrzebować tak naprawdę tylko rękawa do pieczenia.
Składniki:
- 4 filety białej ryby,
- ½ cytryny,
- 4 ząbki czosnku,
- 6 ziemniaków,
- 2 pomidory,
- 2 marchewki,
- ½ szkl. zielonego groszku,
- 2 garści fasolki szparagowej,
- ¼ szkl. oliwy z oliwek,
- przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zaczynam od umycia warzyw.
- Następnie obieram je i kroję na mniejsze kawałki.
- Czosnek kroję w cienkie plasterki lub przeciskam przez praskę, a cytrynę dzielę na małe ćwiartki.
- Teraz zajmuję się rybą, doprawiam ją solą i pieprzem, dodatkowo delikatnie skrapiając cytryną.
- Wszystkie składniki przerzucam do rękawa i dokładnie mieszam, aby smaki zgromadzone w środku dobrze się połączyły.
- Na koniec wkładam rękaw z zawartością do piekarnika na 30 minut, przy temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Obiad gotowy! Jak widać, pyszne, nietypowe i oryginalne danie można przygotować bardzo szybko. Nawet najbardziej wybredny członek rodziny nie będzie w stanie oprzeć się takiej uczcie.