Rybę i kilka dodatków wkładam do rękawa. Zdrowy obiad w mig i to bez sterty naczyń

Czy jesteś zmęczony ciągłym gotowaniem tych samych potraw? Czy może już czujesz się przejedzony smażonymi i mięsnymi daniami w panierce? Jeśli tak, to dzisiejsza propozycja obiadowa z pewnością skradnie twoje serce już od pierwszego kęsa.

Ryba pieczona w piekarnikuRyba pieczona w piekarniku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | OlgaVolodina
Marcin Michałowski

Lubię tradycyjną kuchnię, dlatego często przygotowuję takie potrawy jak gołąbki, pierogi i schabowy. Jednak nie mam nic przeciwko temu, aby od czasu do czasu eksperymentować i serwować na obiad coś nowego i zaskakującego.

Dzisiejszy przepis to coś zupełnie innego niż to, co zwykle przygotowujemy. Nie zawiera smażonego mięsa w panierce, ale również pozwala nam wypróbować nowe smaki i techniki. To prawdziwa gratka dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Będą rozpływać się w ustach. Lepiej przygotuj podwójną porcję

Dlatego jeśli w domu masz małe niejadki, sam czujesz, że dopadła cię kulinarna monotonia i po prostu musisz odpocząć od typowych mięsnych obiadów, postaw na dzisiejszą perełkę kulinarną. Jestem pewien, że zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Co więcej, do przygotowania obiadu wykorzystasz całą masę warzyw oraz pyszną rybę, więc będzie się działo. Będzie to jednocześnie bardzo zdrowy i pożywny posiłek dla całej rodziny. A ty tak naprawdę nawet się przy nim zbytnio nie napracujesz. Całą pracę wykona za ciebie piekarnik. Czego chcieć więcej?

Zdrowy obiad dla całej rodziny

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, mam jeszcze jedną ważną wiadomość. Oprócz warzyw, ryby i przypraw, będziesz potrzebować tak naprawdę tylko rękawa do pieczenia.

Składniki:

  • 4 filety białej ryby,
  • ½ cytryny,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 6 ziemniaków,
  • 2 pomidory,
  • 2 marchewki,
  • ½ szkl. zielonego groszku,
  • 2 garści fasolki szparagowej,
  • ¼ szkl. oliwy z oliwek,
  • przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od umycia warzyw.
  2. Następnie obieram je i kroję na mniejsze kawałki.
  3. Czosnek kroję w cienkie plasterki lub przeciskam przez praskę, a cytrynę dzielę na małe ćwiartki.
  4. Teraz zajmuję się rybą, doprawiam ją solą i pieprzem, dodatkowo delikatnie skrapiając cytryną.
  5. Wszystkie składniki przerzucam do rękawa i dokładnie mieszam, aby smaki zgromadzone w środku dobrze się połączyły.
  6. Na koniec wkładam rękaw z zawartością do piekarnika na 30 minut, przy temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Obiad gotowy! Jak widać, pyszne, nietypowe i oryginalne danie można przygotować bardzo szybko. Nawet najbardziej wybredny członek rodziny nie będzie w stanie oprzeć się takiej uczcie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej