Nikt nie robi tak smacznej karpatki jak moja mama. Najlepszy jest krem
Ta karpatka to prawdziwe kulinarne dzieło sztuki. Zobacz przepis i sprawdź swoje cukiernicze umiejętności. To doskonały trening przed trudniejszymi ciastami, a przy okazji przepyszny smakołyk, który pokochasz od pierwszego kęsa.
Na pewno niczym się od siebie nie różnimy. Ja też uwielbiam patrzeć na wymyślne ciasta i pełne skomplikowanych ozdób torty. Zatrzymuje się przy cukierniczych ladach i wprost nie mogę oderwać od nich oczu. Przepadam również za panettone — włoską babką i francuskimi makaronikami, czyli wypiekami, które uchodzą za jedne z najtrudniejszych do wykonania. Tak, one też są też piękne i smaczne. I dalej twierdzę, że nie ma nic lepszego, niż karpatka mojej mamy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ten chlebek z dodatkami znika w mgnieniu oka. Zrób go jeszcze dziś i sam się przekonaj
Karpatka to ciasto być może nie tak wizualnie wykwintne, żeby wygrać konkurs cukierniczych piękności, ale gdyby ktoś kazał mi wybierać między nią a trzypiętrowym, czekoladowo-orzechowym tortem z mascarpone i jadalnym złotem, mój wybór padłby właśnie na karpatkę. Oczywiście tylko taką, która została przygotowana według sprawdzonego przepisu. Na przykład takiego, który zamieściłem poniżej. Wciel go w życie i daj znać, czy podzielasz moją opinię!
Karpatka jak od mamy
Składniki:
- 4 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka wody,
- 1/2 kostki margaryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
- 500 ml mleka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 kostka masła,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 cukier waniliowy.
Sposób przygotowania:
- Woda wlej do rondelka i zagotuj razem z margaryną. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając. Odstaw do ostudzenia.
- Do zimnej masy wbij jajka, dodaj proszek do pieczenia i ucieraj mikserem przez około 10 minut. Wyrób ciasto i podziel na dwie równe części. Uformuj blaty i każdy z nich piecz przez około 25-30 minut w 200 stopniach — oczywiście w wysmarowanej masłem blaszce.
- Połowę przygotowanego mleka zagotuj z cukrem białym i waniliowym. Drugą część wymieszaj z mąką ziemniaczaną i pszenną. Połącz wszystko w całość, zagotuj i odstaw do przestygnięcia. Następnie zmiksuj, stopniowo dodając masła, a na koniec również jajko.
- Tak przygotowanym kremem przełóż blaty i ozdób całość cukrem pudrem. Schładzaj w lodówce przez kilka godzin. Smacznego!