Mało znany kuzyn imbiru. Odchudza i reguluje poziom cholesterolu we krwi
Galangal, znany również jako galgant, jest zarówno przyprawą, jak i składnikiem wielu leków naturalnych. Zdrowotne korzyści zawdzięcza substancji o nazwie galangina, która m.in. pomaga w odchudzaniu, reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi.
15.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 13:48
Galangal, podobnie jak imbir, jest przyprawą o intensywnym, piekącym smaku, jednak jest bardziej gorzkawy i pieprzowy. Roślina ta posiada wiele właściwości leczniczych, które sprawiają, że jest wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej. W Azji południowo-wschodniej, skąd pochodzi, stosuje się ją jako środek pomocny w leczeniu różnych dolegliwości, takich jak zapalenie stawów, kaszel, astma, cukrzyca czy otyłość.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Galangal - kuzyn imbiru. Jakie ma właściwości zdrowotne?
Naukowcy, którzy przeprowadzili badania na galangalu, doszli do wniosku, że to właśnie galangina, obecna w dużej ilości w galangalu, jest odpowiedzialna za jego właściwości lecznicze. Galangina jest związkiem pochodzenia naturalnego, należącym do jednej z grup flawonoidów zwanej flawonolami.
Indyjscy naukowcy z KLE University's College of Pharmacy przekonują, że galangina ma właściwości odchudzające. W badaniach na gryzoniach nie tylko przyspieszała spalanie już istniejącej tkanki tłuszczowej, ale też hamowała odkładanie się nowego tłuszczu. Działanie wspomagające odchudzanie może mieć również obecny w galangalu błonnik. Ponadto roślina ta pomaga też w łagodzeniu dolegliwości trawiennych.
Galangal ma także właściwości hipoglikemiczne, co oznacza, że obniża poziom cukru we krwi. Pakistańscy naukowcy z Postgraduate Medical Institute wykazali to w badaniu przeprowadzonym na królikach. Zwierzętom podawano sproszkowany korzeń galgantu (Alpinia galanga) oraz jego wyciąg wodny i alkoholowy. Obie postacie galgantu spowodowały obniżenie poziomu glukozy.
Galangal ma również zdolność do obniżania poziomu cholesterolu. Naukowcy z indyjskiego stanu Kerala na łamach "Indian Journal of Clinical Biochemistry" przekonują, że substancje zawarte w korzeniu tej rośliny powodują obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego i "złego" cholesterolu LDL oraz triglicerydów, a także wyraźnie podnoszą poziom "dobrego" cholesterolu HDL.
Galangal - zastosowanie w kuchni
Galangal jest szeroko stosowany w kuchni, zwłaszcza w Tajlandii. Jest używany dosłownie do wszystkiego, jednak najpopularniejsze potrawy z galangalem to zupy tom yum kung (tom yum goong) czy tom kha kai (tom ka gai). Dodaje się go również do dań z owocami morza i mięsnych, do sałatek i do sosów, w tym również dipów. W Indonezji doprawia się nim tradycyjną zupę soto i przyrządza z jego udziałem ziołowy napój - jama. W Malezji znajdziemy go w ryżowym daniu nasi ulam.
Galgant trafił z Azji do Europy Środkowo-Wschodniej dzięki Tatarom. Był używany głównie jako przyprawa do różnych alkoholi. Ta tradycja przetrwała do dziś. Obecnie wyciąg z kłącza tej rośliny jest składnikiem jednej z najbardziej znanych polskich wódek - Żołądkowej Gorzkiej. Z kolei w Rosji doprawia się nim likier nastoyka.