Mało znany kuzyn imbiru. Odchudza i reguluje poziom cholesterolu we krwi

Galangal, znany również jako galgant, jest zarówno przyprawą, jak i składnikiem wielu leków naturalnych. Zdrowotne korzyści zawdzięcza substancji o nazwie galangina, która m.in. pomaga w odchudzaniu, reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Galangal przypomina imbir, jednak ma bardziej intensywny smak Galangal przypomina imbir, jednak ma bardziej intensywny smak
Źródło zdjęć: © Freepik | jcomp

Galangal, podobnie jak imbir, jest przyprawą o intensywnym, piekącym smaku, jednak jest bardziej gorzkawy i pieprzowy. Roślina ta posiada wiele właściwości leczniczych, które sprawiają, że jest wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej. W Azji południowo-wschodniej, skąd pochodzi, stosuje się ją jako środek pomocny w leczeniu różnych dolegliwości, takich jak zapalenie stawów, kaszel, astma, cukrzyca czy otyłość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach. Lepszych nie jadłeś!

Galangal - kuzyn imbiru. Jakie ma właściwości zdrowotne?

Naukowcy, którzy przeprowadzili badania na galangalu, doszli do wniosku, że to właśnie galangina, obecna w dużej ilości w galangalu, jest odpowiedzialna za jego właściwości lecznicze. Galangina jest związkiem pochodzenia naturalnego, należącym do jednej z grup flawonoidów zwanej flawonolami.

Indyjscy naukowcy z KLE University's College of Pharmacy przekonują, że galangina ma właściwości odchudzające. W badaniach na gryzoniach nie tylko przyspieszała spalanie już istniejącej tkanki tłuszczowej, ale też hamowała odkładanie się nowego tłuszczu. Działanie wspomagające odchudzanie może mieć również obecny w galangalu błonnik. Ponadto roślina ta pomaga też w łagodzeniu dolegliwości trawiennych.

Galangal to kuzyn imbiru
Galangal to kuzyn imbiru © Pixabay

Galangal ma także właściwości hipoglikemiczne, co oznacza, że obniża poziom cukru we krwi. Pakistańscy naukowcy z Postgraduate Medical Institute wykazali to w badaniu przeprowadzonym na królikach. Zwierzętom podawano sproszkowany korzeń galgantu (Alpinia galanga) oraz jego wyciąg wodny i alkoholowy. Obie postacie galgantu spowodowały obniżenie poziomu glukozy.

Galangal ma również zdolność do obniżania poziomu cholesterolu. Naukowcy z indyjskiego stanu Kerala na łamach "Indian Journal of Clinical Biochemistry" przekonują, że substancje zawarte w korzeniu tej rośliny powodują obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego i "złego" cholesterolu LDL oraz triglicerydów, a także wyraźnie podnoszą poziom "dobrego" cholesterolu HDL.

Galangal - zastosowanie w kuchni

Galangal jest szeroko stosowany w kuchni, zwłaszcza w Tajlandii. Jest używany dosłownie do wszystkiego, jednak najpopularniejsze potrawy z galangalem to zupy tom yum kung (tom yum goong) czy tom kha kai (tom ka gai). Dodaje się go również do dań z owocami morza i mięsnych, do sałatek i do sosów, w tym również dipów. W Indonezji doprawia się nim tradycyjną zupę soto i przyrządza z jego udziałem ziołowy napój - jama. W Malezji znajdziemy go w ryżowym daniu nasi ulam.

Galgant trafił z Azji do Europy Środkowo-Wschodniej dzięki Tatarom. Był używany głównie jako przyprawa do różnych alkoholi. Ta tradycja przetrwała do dziś. Obecnie wyciąg z kłącza tej rośliny jest składnikiem jednej z najbardziej znanych polskich wódek - Żołądkowej Gorzkiej. Z kolei w Rosji doprawia się nim likier nastoyka.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa