Mało kto wkłada do koszyka, bo odstrasza wyglądem. Chroni przed cukrzycą

Smoczy owoc ma łagodny gruszkowo-truskawkowy smak. Może i wyglądem nie powala, ale zawiera za to wiele witamin, minerałów, błonnika i antyoksydantów korzystnie wpływających na organizm człowieka.

Pitaja, czyli smoczy owoc rzadko ląduje w naszych sklepowych koszykachPitaja, czyli smoczy owoc rzadko ląduje w naszych sklepowych koszykach
Źródło zdjęć: © Pexels | ROMAN ODINTSOV
SKOMENTUJ

Smoczy owoc, znany także jako pitaja lub truskawkowa gruszka, to egzotyczny owoc niektórych gatunków kaktusa, pochodzący z Ameryki Południowej, a obecnie uprawiany głównie w Azji. Smoczy owoc ma owalny kształt, pokryty jest czerwoną lub żółtą skórką z długimi, spiczastymi liśćmi, a jego miąższ jest biały, różowy lub czerwony z licznymi małymi nasionkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Smoczy owoc - poprawia trawienie i chroni przed cukrzycą

Smoczy owoc jest bogaty w błonnik pokarmowy, który reguluje pracę jelit, pobudza perystaltykę i ułatwia wypróżnianie. Błonnik wiąże się z toksynami i cholesterolem, usuwając je z organizmu i zapobiegając miażdżycy i chorobom serca. Smoczy owoc ma niską zawartość kalorii i tłuszczu, więc nie obciąża układu pokarmowego i nie sprzyja otyłości.

Ponadto pitaja reguluje poziom cukru we krwi i zapobiega cukrzycy. Owoc ten charakteryzuje niski indeks glikemiczny - tzn. że nie powoduje gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi po spożyciu. Przede wszystkim jednak smoczy owoc zawiera betalainy, czyli naturalne barwniki, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Betalainy hamują proces utleniania lipidów, który prowadzi do uszkodzenia komórek trzustki i insulinooporności. Betalainy chronią także naczynia krwionośne przed uszkodzeniem i zapobiegają powikłaniom cukrzycowym, takim jak neuropatia, retinopatia czy nefropatia.

Pitaja ma słodki, truskawkowy smak
Smoczy owoc ma łagodny, orzeźwiający i aromatyczny smak, który przypomina połączenie gruszki i truskawki © Pexels | ROMAN ODINTSOV

Pitaja - na ból i infekcje, poprawia nastrój i redukuje stres

Smoczy owoc jest źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu, stymuluje produkcję białych krwinek i przeciwciał, a także neutralizuje wolne rodniki, które uszkadzają komórki i przyspieszają procesy starzenia się. Ponadto pitaja jest źródłem witamin z grupy B - tiaminy, ryboflawiny, niacyny i witaminy B6, które uczestniczą w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek, a także wspierają funkcjonowanie układu nerwowego.

Pitaję charakteryzują też właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Owoc ten może okazać się pomocny w leczeniu stanów zapalnych (np. reumatoidalnego zapalenia stawów, zapalenia zatok czy zapalenia gardła). Smoczy owoc zawiera także flawonoidy, które działają rozkurczowo na mięśnie gładkie i poprawiają krążenie krwi.

Co ciekawe, smoczy owoc ma pozytywny wpływ na nastrój i samopoczucie, ponieważ zawiera tryptofan, czyli aminokwas będący prekursorem serotoniny - hormonu szczęścia. Serotonina reguluje nastrój, apetyt, sen i zachowanie, a jej niedobór prowadzić może do depresji, lęku, bezsenności czy zaburzeń odżywiania. Smoczy owoc dostarcza też magnezu, a więc minerału łagodzącego napięcie nerwowe i mięśniowe, a także poprawiającego jakość snu.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze