O tych owocach mówią "polskie cytryny". Potężna dawka witaminy C
Berberys nie tylko piękna ozdoba ogrodu. Owoce tej rośliny (jak również korę czy liście) stosuje się ziołolecznictwie. Ze względu na bogactwo witaminy C pomagają wzmocnić układ odpornościowy oraz chronią komórki organizmu przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Mogą być składnikiem dobroczynnych naparów, jak i aromatycznych przypraw czy przetworów.
29.05.2023 | aktual.: 29.05.2023 19:25
Owoce berberysu pospolitego są małe, kwaśne i mają charakterystyczny czerwony kolor. Pierwsze pojawiają się już na samym początku jesieni (najlepiej zbierać je w sierpniu lub we wrześniu). W ziołolecznictwie chętnie wykorzystuje się owoce, korę oraz liście berberysu. Warto wiedzieć, że jadalne są jedynie owoce berberysu pospolitego. Owoce pozostałych berberysów, w tym popularnego berberysu Thunberga mogą być szkodliwe, a nawet trujące.
Berberys - właściwości zdrowotne
Owoce berberysu są bogate w witaminę C (dlatego nazywa się je "polskimi cytrynami" lub "cytrynami północy"), która jest silnym antyoksydantem i pomaga w ochronie komórek przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Witamina C wzmacnia również układ odpornościowy, wspomaga wchłanianie żelaza oraz korzystnie wpływa na stan skóry. Berberysy zawierają różne naturalne związki roślinne, takie jak flawonoidy i alkaloidy, które posiadają silne właściwości antyoksydacyjne. Antyoksydanty pomagają w zwalczaniu stresu oksydacyjnego w organizmie, który może przyczyniać się do rozwoju różnych chorób, w tym chorób serca i nowotworów.
Kwaśne owoce berberysu są często stosowane jako środek pobudzający trawienie. Zawierają naturalne kwasy organiczne, takie jak kwas jabłkowy i cytrynowy, które pomagają w regulacji pH żołądka i poprawiają wydzielanie soków trawiennych. Berberys może również działać jako lek przeciwbiegunkowy i przeciwwymiotny. Ponadto, zawiera substancje, takie jak berberyna, które wykazują właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Substancje te korzystnie wpływają na zdrowie jamy ustnej, wspomagają leczenie infekcji skórnych oraz regulują odpowiedź zapalną organizmu.
Niektóre badania sugerują, że spożywanie berberysów może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi. To za sprawą berberyny, która wpływać ma na metabolizm glukozy i insuliny, co może być korzystne dla osób z cukrzycą typu. Warto jednak wiedzieć, że nie zaleca się długotrwałego stosowania berberyny kobietom w ciąży oraz dzieciom. Substancja ta może odkładać się w narządach wewnętrznych, w trzustce czy wątrobie, przyczyniając się do upośledzenia ich pracy.
Jak stosować owoce berberysu?
- W KOSMETYCE - ze względu na to, że owoce berberysu posiadają właściwości bakteriobójcze, spożywanie ich szczególnie poleca się osobom, cierpiącym na trądzik. Ponadto, duża zawartość witaminy C, flawonów oraz flawonoidów może rozjaśnić przebarwienia skórne. Owoce berberysu mają także zastosowanie przy oparzeniach słonecznych.
- JAKO NAPAR - z suszonych owoców berberysu można przyrządzić napar poprawiający samopoczucie, wzmacniający odporność oraz dobroczynnie wpływający na proces trawienia. Wystarczy wsypać do szklanki ok. łyżkę rozdrobnionych owoców berberysu, zalać je wrzątkiem i parzyć przez ok. 15 minut. Po tym należy odcedzić całość pić napar po przestygnięciu. Tak przygotowany można stosować jako płukankę przy stanach zapalnych gardła.
- W KUCHNI - z owoców berberysu pospolitego można przyrządzić domowe przetwory, tj. marmolady, dżemy, konfitury, które sprawdzą się jako dodatek do deserów, naleśników czy pieczywa, a także do posłodzenia herbaty. Z powodzeniem wykorzystuje się także do wyrobu win, likierów oraz nalewek, które doskonale rozgrzewają zimą. Co więcej, z suszonych i drobno zmielonych owoców berberysu można przygotować przyprawę do mięs. Ta jest szczególnie popularna na Kaukazie.