Koniecznie dodaj do śniadania. Odżywi i pozwoli pozbyć się boczków oraz oponki
Odżywia i przyspiesza przemianę materii. Jest łatwo dostępna i kosztuje grosze, a przypominamy sobie o niej tylko wtedy, kiedy szykujemy danie na azjatycką modłę. A szkoda, bo ta niedoceniona przyprawa to odżywcza bomba. Dodawaj szczyptę do śniadania, a efekty cię zaskoczą.
08.08.2023 14:16
Ta przyprawa powinna znaleźć się w twoim śniadaniu. Wykazuje wiele udowodnionych naukowo właściwości prozdrowotnych. Może pomóc w regulacji trawienia, jest silnym antyoksydantem i posiada zdolności przyspieszające przemianę materii. Zobacz, dlaczego warto uwzględnić kurkumę w swojej diecie i z czym ją łączyć, by organizm mógł korzystać z jej dobrodziejstw.
Kurkuma - jak wpływa na organizm?
Kurkumina, główny związek czynny w kurkumie, może pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie. Związek ten działa również jako silny antyoksydant, chroniąc komórki przed uszkodzeniem spowodowanym reakcjami utleniania, co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób przewlekłych. Ponadto kurkuma korzystnie wpływa na mózg. Pozwala wyrównać poziom neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (BDNF). Zbyt niski poziom BDNF sprzyja rozwojowi chorób takich jak demencja.
Kurkuma może pomóc w regulacji trawienia poprzez stymulowanie wydzielania żółci i poprawę pracy jelit. Może być stosowana w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych, takich jak wzdęcia i niestrawność. Wykazuje też pewne właściwości przeciwbakteryjne, pomagające w zwalczaniu niektórych infekcji. Niektóre badania sugerują, że kurkuma może pomóc w regulacji poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi, co przyczynia się do zdrowia serca.
Śniadanie z kurkumą. Właściwości odchudzające przyprawy
Kurkumina zawarta w kurkumie wpływa na przyspieszenie tempa przemiany materii (co może wspomóc spalanie kalorii). Warto jednak wiedzieć, że pomimo pewnych właściwości, które mogą wspomagać proces odchudzania, kurkuma nie jest magicznym środkiem odchudzającym i nie zastąpi zdrowej diety i regularnej aktywności fizycznej.
Niektóre badania sugerują, że kurkumina wpływa na regulację apetytu i uczucie sytości. W związku z tym może pomóc w utrzymaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Kurkuma wspomaga też zdrowie jelit poprzez regulację procesów trawiennych i poprawę równowagi mikroflory jelitowej. Pewne badania sugerują, że kurkumina może zwiększać termogenezę - proces wytwarzania ciepła przez organizm, wpływający na szybsze spalanie kalorii.
Warto pamiętać, że kurkumina będzie lepiej wchłaniana w jelitach, jeśli połączymy ją z piperyną. Piperyna jest składnikiem owoców pieprzu czarnego. Przygotowując śniadanie, ważne jest więc łączenie kurkumy z pieprzem. Przyprawy te dodawać możesz do kanapek, twarogów, jajecznicy i past kanapkowych oraz owsianek na słono.
Jak często można spożywać kurkumę? Kto nie powinien po nią sięgać?
WHO za bezpieczną uznaje dawkę sięgającą nie więcej niż 3 mg kurkumy na kilogram masy ciała. Naukowcy natomiast do tej pory nie doszli do konsensusu w tej kwestii. Dla bezpieczeństwa (ponieważ skutki takiej praktyki nie są dokładnie znane) nie powinno się stosować kurkumy w dużych dawkach długoterminowo. Kurkuma nie jest polecana m.in. dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, dla cukrzyków, przy chorobach pęcherzyka żółciowego i przy kamieniach nerkowych.