PrzepisCiastaTen przepis na sernik jest banalny. Pięknie rośnie, nie opada i zawsze się udaje

Ten przepis na sernik jest banalny. Pięknie rośnie, nie opada i zawsze się udaje

Pięknie wyrośnięty sernik
Pięknie wyrośnięty sernik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | pierre a pierre
17.11.2023 09:09, aktualizacja: 17.01.2024 13:46

Szukasz przepisu na idealny sernik? Ten przepis jest banalny i zawsze się udaje. Kruchy spód i delikatna, wilgotna masa serowa to gwarancja pysznego deseru. Będziesz zachwycony jego smakiem.

Jeśli poszukujecie niezawodnego przepisu na sernik, który zawsze wychodzi, to ten przepis jest dla was idealny. Z kruchym spodem, delikatną masą serową i możliwością licznych modyfikacji, ten sernik rośnie pięknie, nie opada, zawsze się udaje. Odkryjcie tajemnicę tego smacznego deseru!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik, który nie opada

Aby sernik nie opadł, należy go piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45-50 minut. Ważne jest również, aby na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą. Woda wytworzy parę, która zapobiegnie opadaniu sernika.

Przepis na pyszny sernik

Składniki na kruchy spód:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml),
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 120 g masła,
  • 2 jajka.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu (może być z wiaderka),
  • 200 g masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • opakowanie budyniu waniliowego.

Ten sernik składa się z dwóch warstw: kruchego spodu i delikatnej, serowej masy. Kruchy spód jest łatwy do zrobienia i nie wymaga zbyt wielu składników. Wystarczy połączyć ze sobą mąkę, cukier, masło i jajka. Ciasto należy zagnieść, a następnie wylepić nim formę do pieczenia.

Masa serowa jest również bardzo prosta do zrobienia. Wystarczy zmiksować masło z cukrem, dodać żółtka, twaróg i budyń. Na koniec należy dodać ubitą pianę z białek.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Umieść naczynie z wodą na spodzie piekarnika. Piecz sernik przez 45-50 minut. Po upieczeniu studź sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Wskazówki

  • Aby sernik nie opadł, ważne jest, by nie wyjmować go z piekarnika zbyt szybko. Po upieczeniu pozostaw go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około 30 minut.
  • Jeśli chcesz, aby sernik był bardziej wilgotny, dodaj do masy serowej 1/2 szklanki mleka lub śmietany.
  • Sernik możesz wzbogacić o ulubione dodatki, np. rodzynki, owoce, orzechy lub skórkę otartą z cytryny.

Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także