Ryba, która była na każdej imprezie w PRL-u. Najbardziej kochali ją nasi dziadkowie

Większość z nas na pewno pamięta ten moment z dawnych lat, w którym ta przekąska pojawiała się na stole. Dziadkowie sięgali po nią łapczywie, a sama potrawa znikała z talerza w mgnieniu oka. Dzisiaj jej popularność znacznie spadła. Ale może ty jeszcze ją lubisz? My na przykład nadal mamy do niej słabość...

Ryba, którą uwielbiali nasi dziadkowieRyba, którą uwielbiali nasi dziadkowie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | vivoo

Kuchnia PRL-u nie może być oceniana jedynie w czarno-białych barwach. Czy wśród ówczesnych rarytasów kulinarnych znajdowały się pozycje, które dziś uznajemy za skrajnie dziwaczne i niesmaczne? Jasne, nie da się ukryć. Czy było tam też kilka potraw, za którymi tęsknimy jak za dzieciństwem? Tak! Ach, ta mortadela w panierce...

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy serwuję tę genialną przekąskę, na talerzyku nie zostaje nawet jeden okruszek

Oczywiście zupa owocowa, babka ziemniaczana, czernina czy wspomniana mortadela to potrawy nade wszystko kontrowersyjne i stworzone na zasadzie "coś z niczego". Ocena ich walorów smakowych to rzecz subiektywna. Podobnie rzeczy mają się w przypadku wcześniej zapowiedzianego bohatera tego odcinka — ryby w zalewie octowej. Pamiętasz ją jeszcze?

Jako dzieci nie mogliśmy patrzeć na to, jak zajadają się nią dziadkowie. Napawała nas zgrozą, a jej intensywny zapach brutalnie raził nozdrza. Dzisiaj? Dzisiaj ta perspektywa znacznie się zmieniła. Tak przygotowana ryba, kiedyś obecna na każdej imprezie, to jedna z naszych ulubionych przekąsek. Trzeba jednak zrobić ją w odpowiedni sposób. Poniżej znajdziesz przykładowy przepis. Kto wie? Może i ty polubisz ten PRL-owski szlagier?

Ryba w zalewie octowej

Składniki:

  • 600 g ulubionej ryby — karpia, dorsza, sandacza albo szczupaka,
  • mąka pszenna,
  • 2 cebule,
  • 500 ml wody,
  • 200 ml octu,
  • 3 ziela angielskie,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Ryba w zalewie octowej cieszyła się kiedyś wielką popularnością
Ryba w zalewie octowej cieszyła się kiedyś wielką popularnością © Canva | anamejia18
  1. Rybę oczyść, umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem z obu stron i lekko wklep przyprawy. Panieruj w mące i usmaż na złoto na rozgrzanym tłuszczu.
  2. Cebule obierz, pokrój w piórka i zeszklij na patelni.
  3. Czas na zalewę octową. W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, solą i pieprzem. Gotuj 10 minut.
  4. Do wyparzonego słoika włóż rybę naprzemiennie z cebulą. Całość zalej wystudzoną zalewą i zakręć. Odstaw w chłodne miejsce na 2 dni. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy