PrzepisDeseryUsta Adama to wyjątkowe ciasto. Gdy zaczniesz je kroić, goście będą piszczeć z radości

Usta Adama to wyjątkowe ciasto. Gdy zaczniesz je kroić, goście będą piszczeć z radości

Niski koszt i duży efekt - tak można podsumować ciasto usta Adama. Mało kto da wiarę, że tak dobrze prezentujący się deser powstaje tak łatwo. Niech was nie zwiedzie to, co widoczne na zewnątrz. Sercem ciasta są warstwy, układające się w prawdziwie "całuśny" obrazek.

Ciasto usta Adama to małe okrągłe biszkopty zamknięte w puszystym cieście
Ciasto usta Adama to małe okrągłe biszkopty zamknięte w puszystym cieście
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

12.11.2023 15:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kakaowy biszkopt z "całuśną" niespodzianką w środku to usta Adama, czyli ciasto robiące furorę na każdym stole. Niektórzy deser ten nazywają kocimi oczami bądź ustami teściowej. Największe wrażenie robi po pokrojeniu, kiedy uwidaczniają się zawarte w nazwie usta (bądź oczy). Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto usta Adama. Łatwe a spektakularne

Jeśli opanowałeś pieczenie biszkoptu, nic nie zaskoczy cię w tym przepisie. Małe okrągłe biszkopciki, potraktowane sporą ilością powideł, lądują między warstwami ciasta biszkoptowego. Po upieczeniu całość pokryć należy budyniową masą i wiórkami czekoladowymi (opcjonalnie, sposób wykończenia pozostaje w twojej gestii). Po pokrojeniu warstwy ciasta układają się we wspomniane wcześniej usta (teściowej bądź Adama - jak kto woli).

Ale nie tylko wygląd przemawia za tym, by sięgnąć po ten przepis i poczęstować domowników gości "całuśnym" deserem. Dobrą robotę robi tutaj połączenie składników i przenikanie się smaków. Mamy kakaowy biszkopt i śliwkową wkładkę. Całość wieńczy waniliowa lub śmietankowa masa budyniowa i czekoladowe wiórki. Czy jest coś, czego w tym zestawieniu można nie lubić?

Podstawą deseru usta Adama jest biszkopt
Podstawą deseru usta Adama jest biszkopt© Pixabay

Ciasto usta Adama z dużej blachy. Przepis

Składniki:

BISZKOPT

  • 6 jajek,
  • 160 g cukru,
  • 160 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • szczypta soli,
  • paczka okrągłych biszkoptów,
  • powidła śliwkowe do smarowania biszkoptów.

MASA BUDYNIOWA

  • 500 ml mleka,
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
  • 200 g miękkiego masła.

Przygotowanie:

  1. Okrągłe biszkopty posmaruj z płaskiej strony powidłami śliwkowymi i składaj je, łącząc dwa biszkopty.
  2. Przygotuj biszkopt: białka ubij na sztywno, dodaj szczyptę soli i stopniowo cukier.
  3. Następnie, nie przestając ubijać, dodaj po jednym żółtku, przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Blaszkę o wymiarach 22x33 wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Połowę porcji ciasta wyłóż na blaszkę. Na cieście ułóż sklejone biszkopty, a następnie wylej resztę ciasta. Wyrównaj masę i piecz 30-35 minut w 180 st. C.
  6. Przygotuj masę: budyń i cukier wymieszaj z ok. 130 ml mleka. Resztę mleka (ok. 370 ml) zagotuj.
  7. Do zagotowanego mleka wlej rozpuszczony budyń z cukrem. Mieszaj całość energicznie, aż masa zgęstnieje.
  8. Gotową masę odstaw masę do ostudzenia.
  9. Ostudzony budyń zmiksuj z miękkim masłem.
  10. Tak przygotowaną masę wyłóż na upieczone i ostudzone ciasto. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by całość stężała.
  11. Przed podaniem wierzch ciasta usta Adama posyp tartą czekoladą.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl