Z talerza znikają z prędkością światła. Przepis znalazłam w starym zeszycie babci
Ten deser to istna perełka, którą wyszperałam z przepiśników babci. Te słodkie bułeczki do złudzenia przypominają pączki, jednak odróżnia je od nich jeden składnik (co ciekawe, kojarzymy go głównie ze słonymi potrawami). Moja rodzina uwielbia bączki mazowieckie - za każdym razem, kiedy je robię, z talerzy znikają z prędkością światła.
08.11.2023 16:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dawniej, kiedy dostępność wielu produktów była ograniczona, gospodynie tworzyły potrawy z tego, co miały pod ręką. Bączki mazowieckie są najpewniej owocem tej właśnie kreatywności. Czym są owe bączki? To nic innego jak pączki, tyle że zrobione na bazie... ziemniaków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Deser z ziemniaków? Te pączki bez drożdży to strzał w dziesiątkę
Ziemniaczane pączki, zwane też bączkami mazowieckimi, są niezwykle puszyste. Poniżej znajdziecie przepis bazowy na deser, jednak niech będzie on dla was inspiracją do tworzenia wariacji z ulubionymi dodatkami. Takie pączki możecie dowolnie nadziewać - konfiturą, masą kajmakową czy twarogową.
Mimo że ziemniaczane pączki przyrządzamy na słodko, wodę do gotowania ziemniaków warto posolić. Tutaj zasada jest podobna do tej, kiedy szykujemy ciasto na słodkie drożdżówki - bez dodatku soli wypieku nie byłyby takie smaczne, gdyż przyprawa ta podbija smak słodyczy.
Zobacz także
Pączki ziemniaczane można też przygotować na słono i podać do obiadu. Również w tym przypadku w kwestii dodatków ogranicza nas tylko wyobraźnia. Takie można wypełnić farszem mięsnym czy cebulowym. Co więcej, pączki z ziemniaków są bardziej wilgotne niż tradycyjne i dłużej zachowują świeżość.
Bączki ziemniaczane, czyli pączki z ziemniaków na słodko. Przepis
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 200 g masła w temperaturze pokojowej,
- 7 g drożdży instant,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka spirytusu,
- 2 łyżki cukru,
- cukier puder do dekoracji,
- olej roślinny do smażenia.
Zobacz także
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ostudzone przeciśnij przez praskę lub dokładnie ubij tłuczkiem.
- Następnie do ziemniaków dodaj jajko, żółtka, miękkie masło oraz spirytus, a także suche drożdże i cukier. Z całości zagnieć ciasto. Gotowe przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Z ciasta formuj małe kulki w kształcie pączków i smaż w głębokim dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru.
- Po usmażeniu udekoruj pączki cukrem pudrem.