Z talerza znikają z prędkością światła. Przepis znalazłam w starym zeszycie babci

Ten deser to istna perełka, którą wyszperałam z przepiśników babci. Te słodkie bułeczki do złudzenia przypominają pączki, jednak odróżnia je od nich jeden składnik (co ciekawe, kojarzymy go głównie ze słonymi potrawami). Moja rodzina uwielbia bączki mazowieckie - za każdym razem, kiedy je robię, z talerzy znikają z prędkością światła.

Bączki mazowieckie to pyszne deser z przepisu babciBączki mazowieckie to pyszne deser z przepisu babci
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dawniej, kiedy dostępność wielu produktów była ograniczona, gospodynie tworzyły potrawy z tego, co miały pod ręką. Bączki mazowieckie są najpewniej owocem tej właśnie kreatywności. Czym są owe bączki? To nic innego jak pączki, tyle że zrobione na bazie... ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiego schabu nie może zabraknąć jesienią w twojej kuchni. Ten farsz to mistrzostwo

Deser z ziemniaków? Te pączki bez drożdży to strzał w dziesiątkę

Ziemniaczane pączki, zwane też bączkami mazowieckimi, są niezwykle puszyste. Poniżej znajdziecie przepis bazowy na deser, jednak niech będzie on dla was inspiracją do tworzenia wariacji z ulubionymi dodatkami. Takie pączki możecie dowolnie nadziewać - konfiturą, masą kajmakową czy twarogową.

Mimo że ziemniaczane pączki przyrządzamy na słodko, wodę do gotowania ziemniaków warto posolić. Tutaj zasada jest podobna do tej, kiedy szykujemy ciasto na słodkie drożdżówki - bez dodatku soli wypieku nie byłyby takie smaczne, gdyż przyprawa ta podbija smak słodyczy.

Pączki z ziemniaków to pomysł na niebanalny deser
Pączki z ziemniaków to pomysł na niebanalny deser © Pixabay

Pączki ziemniaczane można też przygotować na słono i podać do obiadu. Również w tym przypadku w kwestii dodatków ogranicza nas tylko wyobraźnia. Takie można wypełnić farszem mięsnym czy cebulowym. Co więcej, pączki z ziemniaków są bardziej wilgotne niż tradycyjne i dłużej zachowują świeżość.

Bączki ziemniaczane, czyli pączki z ziemniaków na słodko. Przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 7 g drożdży instant,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 2 łyżki cukru,
  • cukier puder do dekoracji,
  • olej roślinny do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ostudzone przeciśnij przez praskę lub dokładnie ubij tłuczkiem.
  2. Następnie do ziemniaków dodaj jajko, żółtka, miękkie masło oraz spirytus, a także suche drożdże i cukier. Z całości zagnieć ciasto. Gotowe przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  3. Z ciasta formuj małe kulki w kształcie pączków i smaż w głębokim dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru.
  4. Po usmażeniu udekoruj pączki cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat