WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Znakomite i wyjątkowo delikatne ciasto. Idealne do popołudniowej kawy

Ciasto latte macchiato to pyszny i delikatny deser, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Do tego jest łatwy w przygotowaniu.

Pyszne ciasto kawowe bez pieczeniaPyszne ciasto kawowe bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Getty Images | ratmaner
Marcin Michałowski

Ciasto latte macchiato to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Jest nie tylko wyjątkowo pyszne, ale także niesamowicie proste w przygotowaniu. To idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie smak i lubią spędzać czas przy kawie. Dowiedz się, jak stworzyć to smakowite dzieło, które rozpływa się w ustach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten chlebek bananowy znika do ostatniego okruszka. Idealnie wilgotny, z delikatną nutą cynamonu

Ciasto latte macchiato - przepis na pyszny i delikatny deser

Ciasto latte macchiato to pyszny i delikatny deser, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Jest łatwy w przygotowaniu. Jestem przekonany, że każdy sobie z nim poradzi. Jego smak i wygląd inspirowany jest popularnym napojem kawowym.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 6 łyżek cukru,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 250 g mascarpone,
  • 330 ml śmietanki 30 proc.,
  • cukier puder do smaku,
  • kakao do posypania,
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów,
  • likier amaretto,
  • kubek zaparzonej kawy rozpuszczalnej.

Sposób przygotowywania:

Biszkopt:

  1. Rozpocznij od oddzielenia białek od żółtek. Następnie ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj po jednej łyżce cukru, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  2. Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie dodaj je do masy jajecznej. Delikatnie połącz wszystkie składniki drewnianą łyżką.
  3. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wlej przygotowaną masę i wstaw do rozgrzanego piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz około 20 minut, aż biszkopt stanie się puszysty i złocisty. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw go do ostygnięcia, a następnie przekrój na pół.

Masa śmietanowa: W osobnej misce ubij śmietankę na sztywno, a na końcu ubijania dodaj mascarpone i cukier puder, dokładnie wymieszaj.

Poncz: W osobnym naczyniu wymieszaj kubek zaparzonej kawy rozpuszczalnej z odrobiną likieru amaretto, aby uzyskać aromatyczny poncz.

Ciasto złóż w następujący sposób:

  1. Jedną część biszkoptu naponczuj delikatnie za pomocą przygotowanego ponczu, a następnie rozprowadź na nim 1/3 masy śmietanowej. Połóż na masie biszkopty, które również polej ponczem, a następnie przykryj je kolejną porcją masy.
  2. Na wierzchu ciasta ułóż pozostałe biszkopty, wcześniej zamoczone w kawowym ponczu. Na wierzchu ciasta rozprowadź resztę mascarpone.
  3. Przed samym podaniem posyp wierzch ciasta kakao, aby nadać mu wyjątkowego smaku i wyglądu.

To pyszne ciasto latte macchiato jest idealne do popołudniowej kawy lub jako deser na specjalne okazje. Delikatne połączenie smaku kawy, kakao i mascarpone z pewnością zachwyci twoje podniebienie. Gotowanie może być przyjemnością, a to ciasto jest tego doskonałym dowodem. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat