Obłędnie czekoladowy mus w nietypowej formie
Mus czekoladowy z butelki to przepis na pyszny i zaskakujący deser dla całej rodziny. Dzięki nietypowej formie z powodzeniem zastąpi klasyczne ciasta. Idealnie słodka, kremowa i mocno czekoladowa pianka to coś, co pokochasz od pierwszej łyżeczki.
23.08.2023 | aktual.: 20.10.2023 13:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czekolada to baza wielu pysznych deserów. Uwielbiam ją w przeróżnych odsłonach, ale to mus czekoladowy skradł moje serce. Puszysty, kremowy i delikatny, słodki, pyszny - na samą myśl cieknie mi ślinka. Tym razem postanowiłam podać go w nietypowej odsłonie. Zamieniłam je w ciasto, którego foremką była plastikowa butelka. Dzięki temu deser prezentuje się naprawdę elegancko i łatwo podzielić go na mniejsze porcje. Co najważniejsze, przepis jest bajecznie prosty, a przygotowanie zajmie ci kilkanaście minut. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, bo czekoladowa pianka musi dobrze stężeć w lodówce. Za przygotowanie najlepiej zabrać się dzień przed planowanym podaniem. Gwarantuję, że warto trochę poczekać, bo efekt końcowy jest po prostu przepyszny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mus czekoladowy z butelki
Składniki:
- 160 g gorzkiej czekolady,
- 80 g cukru,
- 50 g kakao,
- 10 g agaru,
- 350 ml mleka,
- 500 ml śmietanki 30%.
Dodatkowo:
- 160 g gorzkiej czekolady,
- 50 ml śmietanki 30%,
- wiórki kokosowe do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Tabliczkę gorzkiej czekolady drobno siekam. Do garnka wsypuję cukier, kakao oraz agar i mieszam. Wlewam mleko, śmietankę, mieszam i wstawiam na palnik. Gdy masa się zagotuje, wsypuję posiekaną czekoladę.
Krok 2: Powstałą masę czekoladową przelewam do butelki. Jeśli jest ona wykonana z cienkiego plastiku, koniecznie poczekaj, aż nieco przestygnie. Butelkę z czekoladą wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Krok 3: Przygotowuję prostą polewę. Czekoladę łamię na kawałki i przekładam do miseczki. Dodaję śmietankę i podgrzewam całość w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
Krok 4: Przy pomocy noża (sprawdzi się również ten do tapet) rozcinam butelkę z zastygniętym musem czekoladowym i usuwam plastik. Deser polewam roztopioną czekoladą i wstawiam do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie wyjmuję mus i dekoruję wiórkami kokosowymi. Kroję na kawałki. Smacznego!