Obłędnie czekoladowy mus w nietypowej formie

Mus czekoladowy z butelki to przepis na pyszny i zaskakujący deser dla całej rodziny. Dzięki nietypowej formie z powodzeniem zastąpi klasyczne ciasta. Idealnie słodka, kremowa i mocno czekoladowa pianka to coś, co pokochasz od pierwszej łyżeczki.

Mus czekoladowy- PysznościMus czekoladowy- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Czekolada to baza wielu pysznych deserów. Uwielbiam ją w przeróżnych odsłonach, ale to mus czekoladowy skradł moje serce. Puszysty, kremowy i delikatny, słodki, pyszny - na samą myśl cieknie mi ślinka. Tym razem postanowiłam podać go w nietypowej odsłonie. Zamieniłam je w ciasto, którego foremką była plastikowa butelka. Dzięki temu deser prezentuje się naprawdę elegancko i łatwo podzielić go na mniejsze porcje. Co najważniejsze, przepis jest bajecznie prosty, a przygotowanie zajmie ci kilkanaście minut. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, bo czekoladowa pianka musi dobrze stężeć w lodówce. Za przygotowanie najlepiej zabrać się dzień przed planowanym podaniem. Gwarantuję, że warto trochę poczekać, bo efekt końcowy jest po prostu przepyszny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy z butelki

Składniki:

  • 160 g gorzkiej czekolady,
  • 80 g cukru,
  • 50 g kakao,
  • 10 g agaru,
  • 350 ml mleka,
  • 500 ml śmietanki 30%.

Dodatkowo:

  • 160 g gorzkiej czekolady,
  • 50 ml śmietanki 30%,
  • wiórki kokosowe do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Tabliczkę gorzkiej czekolady drobno siekam. Do garnka wsypuję cukier, kakao oraz agar i mieszam. Wlewam mleko, śmietankę, mieszam i wstawiam na palnik. Gdy masa się zagotuje, wsypuję posiekaną czekoladę.

Mus czekoladowy- Pyszności
Mus czekoladowy- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Powstałą masę czekoladową przelewam do butelki. Jeśli jest ona wykonana z cienkiego plastiku, koniecznie poczekaj, aż nieco przestygnie. Butelkę z czekoladą wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

Mus czekoladowy- Pyszności
Mus czekoladowy- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Przygotowuję prostą polewę. Czekoladę łamię na kawałki i przekładam do miseczki. Dodaję śmietankę i podgrzewam całość w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.

Krok 4: Przy pomocy noża (sprawdzi się również ten do tapet) rozcinam butelkę z zastygniętym musem czekoladowym i usuwam plastik. Deser polewam roztopioną czekoladą i wstawiam do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie wyjmuję mus i dekoruję wiórkami kokosowymi. Kroję na kawałki. Smacznego!

Mus czekoladowy- Pyszności
Mus czekoladowy- Pyszności © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej