WideoObłędnie czekoladowy mus w nietypowej formie

Obłędnie czekoladowy mus w nietypowej formie

Mus czekoladowy- Pyszności
Mus czekoladowy- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
23.08.2023 09:57, aktualizacja: 20.10.2023 13:19

Mus czekoladowy z butelki to przepis na pyszny i zaskakujący deser dla całej rodziny. Dzięki nietypowej formie z powodzeniem zastąpi klasyczne ciasta. Idealnie słodka, kremowa i mocno czekoladowa pianka to coś, co pokochasz od pierwszej łyżeczki.

Czekolada to baza wielu pysznych deserów. Uwielbiam ją w przeróżnych odsłonach, ale to mus czekoladowy skradł moje serce. Puszysty, kremowy i delikatny, słodki, pyszny - na samą myśl cieknie mi ślinka. Tym razem postanowiłam podać go w nietypowej odsłonie. Zamieniłam je w ciasto, którego foremką była plastikowa butelka. Dzięki temu deser prezentuje się naprawdę elegancko i łatwo podzielić go na mniejsze porcje. Co najważniejsze, przepis jest bajecznie prosty, a przygotowanie zajmie ci kilkanaście minut. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, bo czekoladowa pianka musi dobrze stężeć w lodówce. Za przygotowanie najlepiej zabrać się dzień przed planowanym podaniem. Gwarantuję, że warto trochę poczekać, bo efekt końcowy jest po prostu przepyszny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mus czekoladowy z butelki

Składniki:

  • 160 g gorzkiej czekolady,
  • 80 g cukru,
  • 50 g kakao,
  • 10 g agaru,
  • 350 ml mleka,
  • 500 ml śmietanki 30%.

Dodatkowo:

  • 160 g gorzkiej czekolady,
  • 50 ml śmietanki 30%,
  • wiórki kokosowe do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Tabliczkę gorzkiej czekolady drobno siekam. Do garnka wsypuję cukier, kakao oraz agar i mieszam. Wlewam mleko, śmietankę, mieszam i wstawiam na palnik. Gdy masa się zagotuje, wsypuję posiekaną czekoladę.

Mus czekoladowy- Pyszności
Mus czekoladowy- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Powstałą masę czekoladową przelewam do butelki. Jeśli jest ona wykonana z cienkiego plastiku, koniecznie poczekaj, aż nieco przestygnie. Butelkę z czekoladą wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

Mus czekoladowy- Pyszności
Mus czekoladowy- Pyszności© Licencjodawca

Krok 3: Przygotowuję prostą polewę. Czekoladę łamię na kawałki i przekładam do miseczki. Dodaję śmietankę i podgrzewam całość w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.

Krok 4: Przy pomocy noża (sprawdzi się również ten do tapet) rozcinam butelkę z zastygniętym musem czekoladowym i usuwam plastik. Deser polewam roztopioną czekoladą i wstawiam do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie wyjmuję mus i dekoruję wiórkami kokosowymi. Kroję na kawałki. Smacznego!

Mus czekoladowy- Pyszności
Mus czekoladowy- Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także