Ciasto leniwej synowej. Swoją nazwę otrzymało zdecydowanie zasłużenie
Jeśli szykuje ci się rodzinny zjazd, a ty totalnie zapomniałeś o przygotowaniu deseru, nie biegnij jeszcze do cukierni po gotowca. Mamy dla ciebie o wiele lepsze rozwiązanie: ciasto leniwej synowej. Robi się je bajecznie szybko i to z zaledwie pięciu składników. Wszyscy będą zachwyceni — nawet teściowa.
24.04.2023 | aktual.: 24.04.2023 08:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ciasta bez pieczenia, a do takiej grupy należy właśnie ciasto leniwej synowej, to idealny pomysł dla spóźnialskich i zapominalskich. Ich przygotowanie ma bowiem ten plus, że zajmuje bardzo mało czasu, a efekt potrafi przebić nawet najbardziej skomplikowany wypiek. Wbrew temu, co sugeruje wymowna nazwa, jeszcze nigdy nie usłyszeliśmy, by jakakolwiek teściowa po dostaniu tego ciasta zarzuciła synowej lenistwo.
Wszystko, czego będziesz potrzebował do przygotowania tego smakołyku, to pięć składników, kilkanaście minut pracy i działająca lodówka, która w tym przypadku zastępuje piekarnik. A więc... czy leniwa synowa zostanie pochwalona przez teściową? Przekonaj się sam. Oto lista niezbędnych produktów i prosty sposób przygotowania, który w mig zapamiętasz i już zawsze będziesz wiedział, jak uratować rodzinny zjazd, na którym zabrakło ciasta.
Ciasto leniwej synowej
Składniki:
- 300 g herbatników
- 500 g serka mascarpone
- 330 g śmietanki 30 lub 36 proc.
- puszka kajmaku
- 100 g chałwy
Sposób przygotowania:
Śmietankę schłodź w lodówce. Następnie ubij ją na sztywną pianę, zaczynając od wysokich obrotów miksera, a po około dwóch minutach przechodząc na średnie. W drugiej misce zmiksuj 2/3 kajmaku z serkiem mascarpone. Teraz delikatnie zmieszaj zawartość obu misek.
Na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia poukładaj herbatniki w ten sposób, by utworzyły pierwszą warstwę. Następną zrób z przygotowanej masy, później kolejną z herbatników i ponownie z masy. Ostatnią warstwę stwórz z herbatników i posmaruj je pozostałym kajmakiem. Chałwę (możesz też użyć na przykład drobno posiekanych orzechów lub wiórków kokosowych) zetrzyj na tarce i wysyp równomiernie na wierzch. Ciasto leniwej synowej wstaw teraz do lodówki — schłodzone będzie smakowało bosko. Daj znać, jak poszło i co o cieście powiedziała teściowa!
A na obiad proponujemy ci krem ze szparagów.