Ciasto leniwej synowej. Swoją nazwę otrzymało zdecydowanie zasłużenie

Jeśli szykuje ci się rodzinny zjazd, a ty totalnie zapomniałeś o przygotowaniu deseru, nie biegnij jeszcze do cukierni po gotowca. Mamy dla ciebie o wiele lepsze rozwiązanie: ciasto leniwej synowej. Robi się je bajecznie szybko i to z zaledwie pięciu składników. Wszyscy będą zachwyceni — nawet teściowa. 

Obrazekciasto leniwej synowej - Pyszności; foto: GettyImages

Ciasta bez pieczenia, a do takiej grupy należy właśnie ciasto leniwej synowej, to idealny pomysł dla spóźnialskich i zapominalskich. Ich przygotowanie ma bowiem ten plus, że zajmuje bardzo mało czasu, a efekt potrafi przebić nawet najbardziej skomplikowany wypiek. Wbrew temu, co sugeruje wymowna nazwa, jeszcze nigdy nie usłyszeliśmy, by jakakolwiek teściowa po dostaniu tego ciasta zarzuciła synowej lenistwo.

Obrazek
ciasto leniwej synowej - Pyszności; foto: Canva

Wszystko, czego będziesz potrzebował do przygotowania tego smakołyku, to pięć składników, kilkanaście minut pracy i działająca lodówka, która w tym przypadku zastępuje piekarnik. A więc... czy leniwa synowa zostanie pochwalona przez teściową? Przekonaj się sam. Oto lista niezbędnych produktów i prosty sposób przygotowania, który w mig zapamiętasz i już zawsze będziesz wiedział, jak uratować rodzinny zjazd, na którym zabrakło ciasta.

Ciasto leniwej synowej

Składniki:

  • 300 g herbatników
  • 500 g serka mascarpone
  • 330 g śmietanki 30 lub 36 proc.
  • puszka kajmaku
  • 100 g chałwy

Sposób przygotowania:

Obrazek
ciasto leniwej synowej - Pyszności; foto: Canva

Śmietankę schłodź w lodówce. Następnie ubij ją na sztywną pianę, zaczynając od wysokich obrotów miksera, a po około dwóch minutach przechodząc na średnie. W drugiej misce zmiksuj 2/3 kajmaku z serkiem mascarpone. Teraz delikatnie zmieszaj zawartość obu misek.

Na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia poukładaj herbatniki w ten sposób, by utworzyły pierwszą warstwę. Następną zrób z przygotowanej masy, później kolejną z herbatników i ponownie z masy. Ostatnią warstwę stwórz z herbatników i posmaruj je pozostałym kajmakiem. Chałwę (możesz też użyć na przykład drobno posiekanych orzechów lub wiórków kokosowych) zetrzyj na tarce i wysyp równomiernie na wierzch. Ciasto leniwej synowej wstaw teraz do lodówki — schłodzone będzie smakowało bosko. Daj znać, jak poszło i co o cieście powiedziała teściowa!

A na obiad proponujemy ci krem ze szparagów.

Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników