Lubisz czekoladę? Koniecznie to zobacz zanim kupisz kolejną tabliczkę

Lubisz czekoladę? Niestety, nie mamy dla ciebie dobrych wieści. Okazuje się, że skład większości tabliczek pozostawia wiele do życzenia. I wcale nie chodzi tu o najtańsze czekolady, a o te z "wysokiej półki".

Czekolada na sklepowych półkachCzekolada na sklepowych półkach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Prozdrowotne działanie nasion kakaowca docenili już Majowie i Aztekowie, jednak czekoladę zawdzięczamy Krzysztofowi Kolumbowi. To on przetransportował kakaowca do Europy, gdzie w 1828 roku zaczęto rozcierać go z cukrem i tłuszczem. Przypuszcza się, że to właśnie wtedy wyprodukowano pierwszą czekoladę.

Do rozpowszechnienia znanej nam dziś formy czekolady przyczynił się nie kto inny, jak Rudolf Lindt, założyciel legendarnej firmy Lindt. Mężczyzna opatentował konszowanie (długotrwałe, intensywne walcowanie i mieszanie składników czekolady), które przyczyniło się do tego, że czekolada jest słodka i rozpuszcza się na języku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Truskawkowa rozkosz bez pieczenia. To deser idealny na lato

Tych czekolad nie kupuj. Dostarczysz sobie pustych kalorii

Czy czekolada jest zdrowa? Tak. To źródło wielu cennych witamin i minerałów. Już jedna kostka gorzkiej czekolady dziennie przyczynia się do usprawnienia pracy mózgu i układu krwionośnego, polepszenia koncentracji i poprawy ciśnienia. Niestety, takie właściwości posiada jedynie gorzka czekolada, która zawiera minimum 60 proc. kakao.

Mleczna czekolada, choć jest pyszna, nie dostarczy nam tylu składników odżywczych. To źródło węglowodanów i cukru, a także niezdrowego, utwardzonego tłuszczu. Cena czy producent nie ma tutaj żadnego znaczenia.


Tiktoker publikujący pod pseudonimem bigprocess_ przeanalizował składy najpopularniejszych czekolad, które dostaniemy w każdym sklepie spożywczym. Jak się okazało, ich skład jest tak bezwartościowy, że spożycie takiej czekolady nie dostarczy nam żadnych substancji odżywczych, poza węglowodanami.

Których czekolad powinniśmy unikać?

Zdrowe Zakupy to aplikacja, która analizuje składy produktów dostępnych w większości sklepów. Wystarczy zeskanować kod w trakcie zakupów, a naszym oczom ukaże się analiza całego składu, włącznie ze wskazówkami, czy produkt nadaje się do spożycia przy cukrzycy bądź nadciśnienia. I właśnie z tej aplikacji skorzystał wspomniany wcześniej tiktoker.

Które czekolady okazały się najgorsze? Smakowa Milka i Wedel, Ritter's Sport z nadzieniem kokosowym, Kinder Choccolate, uwielbiany przez wielu Nussbeisser z orzechami laskowymi, a nawet Lindt z pomarańczą, pomimo wysokiej zawartości kakao. Najlepsze okazały się te, które słodzone są stewią lub erytrolem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej