Lubisz czekoladę? Koniecznie to zobacz zanim kupisz kolejną tabliczkę
Lubisz czekoladę? Niestety, nie mamy dla ciebie dobrych wieści. Okazuje się, że skład większości tabliczek pozostawia wiele do życzenia. I wcale nie chodzi tu o najtańsze czekolady, a o te z "wysokiej półki".
21.08.2023 | aktual.: 21.08.2023 17:08
Prozdrowotne działanie nasion kakaowca docenili już Majowie i Aztekowie, jednak czekoladę zawdzięczamy Krzysztofowi Kolumbowi. To on przetransportował kakaowca do Europy, gdzie w 1828 roku zaczęto rozcierać go z cukrem i tłuszczem. Przypuszcza się, że to właśnie wtedy wyprodukowano pierwszą czekoladę.
Do rozpowszechnienia znanej nam dziś formy czekolady przyczynił się nie kto inny, jak Rudolf Lindt, założyciel legendarnej firmy Lindt. Mężczyzna opatentował konszowanie (długotrwałe, intensywne walcowanie i mieszanie składników czekolady), które przyczyniło się do tego, że czekolada jest słodka i rozpuszcza się na języku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tych czekolad nie kupuj. Dostarczysz sobie pustych kalorii
Czy czekolada jest zdrowa? Tak. To źródło wielu cennych witamin i minerałów. Już jedna kostka gorzkiej czekolady dziennie przyczynia się do usprawnienia pracy mózgu i układu krwionośnego, polepszenia koncentracji i poprawy ciśnienia. Niestety, takie właściwości posiada jedynie gorzka czekolada, która zawiera minimum 60 proc. kakao.
Mleczna czekolada, choć jest pyszna, nie dostarczy nam tylu składników odżywczych. To źródło węglowodanów i cukru, a także niezdrowego, utwardzonego tłuszczu. Cena czy producent nie ma tutaj żadnego znaczenia.
Tiktoker publikujący pod pseudonimem bigprocess_ przeanalizował składy najpopularniejszych czekolad, które dostaniemy w każdym sklepie spożywczym. Jak się okazało, ich skład jest tak bezwartościowy, że spożycie takiej czekolady nie dostarczy nam żadnych substancji odżywczych, poza węglowodanami.
Których czekolad powinniśmy unikać?
Zdrowe Zakupy to aplikacja, która analizuje składy produktów dostępnych w większości sklepów. Wystarczy zeskanować kod w trakcie zakupów, a naszym oczom ukaże się analiza całego składu, włącznie ze wskazówkami, czy produkt nadaje się do spożycia przy cukrzycy bądź nadciśnienia. I właśnie z tej aplikacji skorzystał wspomniany wcześniej tiktoker.
Które czekolady okazały się najgorsze? Smakowa Milka i Wedel, Ritter's Sport z nadzieniem kokosowym, Kinder Choccolate, uwielbiany przez wielu Nussbeisser z orzechami laskowymi, a nawet Lindt z pomarańczą, pomimo wysokiej zawartości kakao. Najlepsze okazały się te, które słodzone są stewią lub erytrolem.