Lubisz czekoladę? Koniecznie to zobacz zanim kupisz kolejną tabliczkę

Lubisz czekoladę? Niestety, nie mamy dla ciebie dobrych wieści. Okazuje się, że skład większości tabliczek pozostawia wiele do życzenia. I wcale nie chodzi tu o najtańsze czekolady, a o te z "wysokiej półki".

Czekolada na sklepowych półkachCzekolada na sklepowych półkach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Prozdrowotne działanie nasion kakaowca docenili już Majowie i Aztekowie, jednak czekoladę zawdzięczamy Krzysztofowi Kolumbowi. To on przetransportował kakaowca do Europy, gdzie w 1828 roku zaczęto rozcierać go z cukrem i tłuszczem. Przypuszcza się, że to właśnie wtedy wyprodukowano pierwszą czekoladę.

Do rozpowszechnienia znanej nam dziś formy czekolady przyczynił się nie kto inny, jak Rudolf Lindt, założyciel legendarnej firmy Lindt. Mężczyzna opatentował konszowanie (długotrwałe, intensywne walcowanie i mieszanie składników czekolady), które przyczyniło się do tego, że czekolada jest słodka i rozpuszcza się na języku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Truskawkowa rozkosz bez pieczenia. To deser idealny na lato

Tych czekolad nie kupuj. Dostarczysz sobie pustych kalorii

Czy czekolada jest zdrowa? Tak. To źródło wielu cennych witamin i minerałów. Już jedna kostka gorzkiej czekolady dziennie przyczynia się do usprawnienia pracy mózgu i układu krwionośnego, polepszenia koncentracji i poprawy ciśnienia. Niestety, takie właściwości posiada jedynie gorzka czekolada, która zawiera minimum 60 proc. kakao.

Mleczna czekolada, choć jest pyszna, nie dostarczy nam tylu składników odżywczych. To źródło węglowodanów i cukru, a także niezdrowego, utwardzonego tłuszczu. Cena czy producent nie ma tutaj żadnego znaczenia.


Tiktoker publikujący pod pseudonimem bigprocess_ przeanalizował składy najpopularniejszych czekolad, które dostaniemy w każdym sklepie spożywczym. Jak się okazało, ich skład jest tak bezwartościowy, że spożycie takiej czekolady nie dostarczy nam żadnych substancji odżywczych, poza węglowodanami.

Których czekolad powinniśmy unikać?

Zdrowe Zakupy to aplikacja, która analizuje składy produktów dostępnych w większości sklepów. Wystarczy zeskanować kod w trakcie zakupów, a naszym oczom ukaże się analiza całego składu, włącznie ze wskazówkami, czy produkt nadaje się do spożycia przy cukrzycy bądź nadciśnienia. I właśnie z tej aplikacji skorzystał wspomniany wcześniej tiktoker.

Które czekolady okazały się najgorsze? Smakowa Milka i Wedel, Ritter's Sport z nadzieniem kokosowym, Kinder Choccolate, uwielbiany przez wielu Nussbeisser z orzechami laskowymi, a nawet Lindt z pomarańczą, pomimo wysokiej zawartości kakao. Najlepsze okazały się te, które słodzone są stewią lub erytrolem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇