Ciasto z płynną czekoladą. Tak pyszne, że trudno się oprzeć

Ciasto marchewkowe z płynną czekoladą to przepis na deser, obok którego nie można przejść obojętnie. Proste, pyszne i efektowne.

Ciasto z płynną czekoladą- PysznościCiasto z płynną czekoladą- Pyszności
Ewa

Deser idealny zdecydowanie powinien zawierać porządną dawkę czekolady i słodyczy. Ten przepis jest po prostu idealny: miękkie ciasto skrywa delikatnie płynne wnętrze. Całość wzbogaciłam dodatkowo o marchewkę. Wystarczy zaledwie kilka prostych składników, które większość z nas ma w swojej domowej spiżarni. Wystarczy kilka minut przygotowania, niespełna pół godziny w piekarniku, a na naszym stole ląduje pyszne ciasto z czekoladowym wnętrzem. Moi bliscy przepadają za tym przepisem, a ja uwielbiam go robić, bo naprawdę mało jest przy nim pracy.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z płynną czekoladą. Tak pyszne, że trudno się oprzeć

Ciasto z płynnym wnętrzem

Składniki:

         
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka czekolady

Sposób przygotowania:

1. Do kielicha blendera wlewam jajka, olej, cukier oraz startą marchewkę i miksuję.

2. Masę przelewam do miski. Dodaję do niej proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną i dokładnie mieszam. Mąkę dodaję w dwóch partiach, aby ułatwić sobie łączenie składników.

Ciasto z płynną czekoladą- Pyszności
Ciasto z płynną czekoladą- Pyszności

3. Powstałą masę przelewam do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładam odrobinę masy. Papier zabezpieczam klipsami do papieru, dzięki czemu nie zawija się i nie zatapia w wylewanym do blaszki cieście. Ten trik naprawdę ułatwia pracę.

Ciasto z płynną czekoladą- Pyszności
Ciasto z płynną czekoladą- Pyszności

4. Na środku ciasta wykładam całą tabliczkę czekolady i przykrywam ją odłożoną częścią masy. Wyrównuję powierzchnię i wkładam ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez 25 minut.

Obrazek
Ciasto z płynną czekoladą- Pyszności

5. Upieczone ciasto dzielę na porcje i przekładam na talerz. Dekoruję czekoladowym dropsami lub startą czekoladą i gotowe.Smacznego!

Ciasto z płynnym środkiem- Pyszności
Ciasto z płynnym środkiem- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości