Brownie z malinami idealne na Dzień Matki. Mocno czekoladowe i przepyszne

Intensywnie czekoladowe brownie z malinami to przepis na deser wart grzechu. Do jego przygotowanie nie potrzebujesz ani grama mąki.

Brownie z malinami- PysznościBrownie z malinami- Pyszności
Ewa

Brownie to ciasto czekoladowe, które zjednało sobie fanów na całym świecie. W moim domu już dawno zdeklasowało klasycznego murzynka. Mocno czekoladowy, intensywny smak świetnie przełamują maliny. Ich delikatna cierpkość sprawia, że w naszych ustach po ugryzieniu zaczyna się prawdziwa symfonia smaków. W składzie nie znajdziesz ani grama mąki — postawiłam w tym przypadku za to na dodatek odżywki białkowej, która poprawia makro całego deseru. Dodatek mascarpone sprawia, że konsystencja ciasta jest jeszcze bardziej kremowa i pyszna.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:

Brownie z malinami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 30 g odżywki białkowej
  • 100 g mascarpone
  • 10 g kakao
  • 100 g malin
  • cukier (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. Białka oddzielam od żółtek i ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę.

2. Do miski wsypuję odżywkę białkową, kakao, cukier. Dodaję żółtka oraz mascarpone i dokładnie mieszam przy pomocy trzepaczki. Możesz to zrobić również na niskich obrotach miksera.

Brownie z malinami- Pyszności
Brownie z malinami- Pyszności

3. Następnie dodaję ubitą pianę z białek i miksuję.

4. Do powstałej masy dodaję świeże maliny i mieszam przy pomocy łyżki, aby ich za bardzo nie rozgnieść.

Brownie z malinami- Pyszności
Brownie z malinami- Pyszności

5. Masę wkładam do blaszki i równomiernie rozprowadzam w jej wnętrzu. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i piekę przez 30-40 minut.

6. Gotowe ciasto kroję na kawałki i wykładam na talerz. Smacznego!

Brownie z malinami- Pyszności (2)
Brownie z malinami- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟