Brownie z malinami idealne na Dzień Matki. Mocno czekoladowe i przepyszne
Intensywnie czekoladowe brownie z malinami to przepis na deser wart grzechu. Do jego przygotowanie nie potrzebujesz ani grama mąki.
25.05.2023 | aktual.: 18.09.2023 09:55
Brownie to ciasto czekoladowe, które zjednało sobie fanów na całym świecie. W moim domu już dawno zdeklasowało klasycznego murzynka. Mocno czekoladowy, intensywny smak świetnie przełamują maliny. Ich delikatna cierpkość sprawia, że w naszych ustach po ugryzieniu zaczyna się prawdziwa symfonia smaków. W składzie nie znajdziesz ani grama mąki — postawiłam w tym przypadku za to na dodatek odżywki białkowej, która poprawia makro całego deseru. Dodatek mascarpone sprawia, że konsystencja ciasta jest jeszcze bardziej kremowa i pyszna.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:
Brownie z malinami
Składniki:
- 2 jajka
- 30 g odżywki białkowej
- 100 g mascarpone
- 10 g kakao
- 100 g malin
- cukier (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielam od żółtek i ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Do miski wsypuję odżywkę białkową, kakao, cukier. Dodaję żółtka oraz mascarpone i dokładnie mieszam przy pomocy trzepaczki. Możesz to zrobić również na niskich obrotach miksera.
3. Następnie dodaję ubitą pianę z białek i miksuję.
4. Do powstałej masy dodaję świeże maliny i mieszam przy pomocy łyżki, aby ich za bardzo nie rozgnieść.
5. Masę wkładam do blaszki i równomiernie rozprowadzam w jej wnętrzu. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i piekę przez 30-40 minut.