Większość Polaków nie próbowała tej zupy. Zwykła grzybowa się nie umywa

Prosta, ale bogata w smaku i aromatyczna zupa rumiana dawniej ceniona była nie tylko za swoje walory kulinarne, ale też prozdrowotne właściwości. To w rzeczywistości połączenie rosołu z zasmażką i wyrazistymi dodatkami - suszonymi grzybami i kminkiem. Teraz mało kto pamięta o takich specjałach, pod którymi, za czasów urzędowania magnatów i szlachty, uginały się stoły.

Zupa rumianaZupa rumiana
Źródło zdjęć: © Pexels | Valeria Boltneva

Staropolska zupa rumiana to tradycyjna potrawa, która ma swoje korzenie w kuchni szlacheckiej. Charakteryzuje ją bogaty smak i aromat, a sam wywar powstaje z cielęciny, włoszczyzny i suszonych grzybów. Zupa ta jest często podawana na świątecznych stołach, zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia. A dlaczego "rumiana"? Nazwa ta pochodzi od koloru, jaki przybiera.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsne sakiewki z tym farszem robią prawdziwą furorę. Nawet teściowa poprosiła mnie o przepis

Zupa rumiana - niegdysiejszy rarytas magnatów i szlachty

Historia staropolskiej zupy rumianej sięga XVII wieku, kiedy to była ulubionym daniem magnatów i szlachty. Potrawę tę znano pod różnymi nazwami, takimi jak zupa grzybowa, zupa z cielęciny lub zupa z kminem. Ceniono ją za właściwości zdrowotne, ponieważ rozgrzewała organizm, wspomagała trawienie i leczyła anemię. Zupa ta była również symbolem bogactwa i dostatku, ponieważ składniki do jej przygotowania były drogie i trudno dostępne.

Przepis na staropolską zupę rumianą jest prosty i nie wymaga wielu składników. Najważniejsze są dobrej jakości mięso, włoszczyzna i grzyby. Aromatu całości dodaje kminek, a zasmażka zagęszcza warzywno-mięsny bulion. Zupę rumianą podaje się z chlebem lub grzankami.

Suszone grzyby to kluczowy składnik zupy rumianej
Suszone grzyby to kluczowy składnik zupy rumianej © Pixabay

Staropolska zupa rumiana. Przepis

Składniki:

  • 200 g cielęciny z kością,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • pół korzenia selera,
  • 1 mała cebula,
  • 2 szt. suszonych grzybów,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżeczki kminku,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Z mięsa, włoszczyzny i grzybów ugotuj wywar (ok. 45 minut od zagotowania na wolnym ogniu).
  2. Kiedy wywar będzie gotowy, odcedź go, a następnie dodaj przetarte przez sitko mięso i grzyby.
  3. Z masła i mąki przygotuj zasmażkę. Dopraw ją kminkiem i połącz z łyżką wywaru.
  4. Tak przygotowaną zasmażkę przelej do zupy. Zagotuj całość.
  5. Podawaj z chlebem lub grzankami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich