PrzepisZupyWiększość Polaków nie próbowała tej zupy. Zwykła grzybowa się nie umywa

Większość Polaków nie próbowała tej zupy. Zwykła grzybowa się nie umywa

Prosta, ale bogata w smaku i aromatyczna zupa rumiana dawniej ceniona była nie tylko za swoje walory kulinarne, ale też prozdrowotne właściwości. To w rzeczywistości połączenie rosołu z zasmażką i wyrazistymi dodatkami - suszonymi grzybami i kminkiem. Teraz mało kto pamięta o takich specjałach, pod którymi, za czasów urzędowania magnatów i szlachty, uginały się stoły.

Zupa rumiana
Zupa rumiana
Źródło zdjęć: © Pexels | Valeria Boltneva

21.11.2023 | aktual.: 21.11.2023 06:53

Staropolska zupa rumiana to tradycyjna potrawa, która ma swoje korzenie w kuchni szlacheckiej. Charakteryzuje ją bogaty smak i aromat, a sam wywar powstaje z cielęciny, włoszczyzny i suszonych grzybów. Zupa ta jest często podawana na świątecznych stołach, zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia. A dlaczego "rumiana"? Nazwa ta pochodzi od koloru, jaki przybiera.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rumiana - niegdysiejszy rarytas magnatów i szlachty

Historia staropolskiej zupy rumianej sięga XVII wieku, kiedy to była ulubionym daniem magnatów i szlachty. Potrawę tę znano pod różnymi nazwami, takimi jak zupa grzybowa, zupa z cielęciny lub zupa z kminem. Ceniono ją za właściwości zdrowotne, ponieważ rozgrzewała organizm, wspomagała trawienie i leczyła anemię. Zupa ta była również symbolem bogactwa i dostatku, ponieważ składniki do jej przygotowania były drogie i trudno dostępne.

Przepis na staropolską zupę rumianą jest prosty i nie wymaga wielu składników. Najważniejsze są dobrej jakości mięso, włoszczyzna i grzyby. Aromatu całości dodaje kminek, a zasmażka zagęszcza warzywno-mięsny bulion. Zupę rumianą podaje się z chlebem lub grzankami.

Suszone grzyby to kluczowy składnik zupy rumianej
Suszone grzyby to kluczowy składnik zupy rumianej© Pixabay

Staropolska zupa rumiana. Przepis

Składniki:

  • 200 g cielęciny z kością,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • pół korzenia selera,
  • 1 mała cebula,
  • 2 szt. suszonych grzybów,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżeczki kminku,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Z mięsa, włoszczyzny i grzybów ugotuj wywar (ok. 45 minut od zagotowania na wolnym ogniu).
  2. Kiedy wywar będzie gotowy, odcedź go, a następnie dodaj przetarte przez sitko mięso i grzyby.
  3. Z masła i mąki przygotuj zasmażkę. Dopraw ją kminkiem i połącz z łyżką wywaru.
  4. Tak przygotowaną zasmażkę przelej do zupy. Zagotuj całość.
  5. Podawaj z chlebem lub grzankami.
Wybrane dla Ciebie