Zamiast kotletów zrobiłam z mięsa mielonego placki z 4 dodatkami. Zniknęły w mig

Szukasz pomysłu na ciekawy, szybki i smaczny obiad? Z dzisiejszą propozycją w mgnieniu oka wyczarujesz prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Czas na placki ziemniaczane w zupełnie nowym wydaniuCzas na placki ziemniaczane w zupełnie nowym wydaniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | caftor
Marzena Pęcak

Jeśli przygotowanie obiadu jest na twojej głowie, z pewnością zgodzisz się ze mną, że zrobienie codziennie oryginalnego, smacznego i prostego dania to nie lada wyzwanie. Na szczęście masz do dyspozycji naszą bazę z ciekawymi inspiracjami, które nigdy cię nie zwiodą. 

I dziś po raz kolejny dodamy do naszej listy genialny pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Nie dość, że zrobisz go w mgnieniu oka, to jeszcze twoi bliscy będą pod wielkim wrażeniem. Dlatego już na samym starcie przygotuj się, że na jednej porcji na pewno się nie skończy. Lepiej więc zrób od razu małą nadwyżkę, bo z pewnością się nie zmarnuje.

Placki ziemniaczane z mięsnym akcentem

Aby wszyscy domownicy byli zadowoleni z podanego posiłku, warto postawić na sprawdzone rozwiązania. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby lekko je zmodyfikować. Dlaczego? Dzięki takiemu patentowi szybko się nie znudzą

W takiej roli świetnie sprawdzą się np. placki ziemniaczane. To genialna baza, która przy małych metamorfozach, może stać się zupełnie nowym pomysłem na smaczny obiad dla całej rodziny. I tak właśnie będzie i tym razem. Już za moment dowiesz się, jak w prosty i szybki sposób przygotować mięsno-ziemiaczane placki. Zwykłe kotlety mielone odejdą w zapomnienie na długi czas. 

Mięso mielone i placki ziemniaczane świetnie do siebie pasują
Mięso mielone i placki ziemniaczane świetnie do siebie pasują © Adobe Stock | robert6666

Jak przygotować placki ziemniaczane z mięsnym akcentem?

W dzisiejszym przepisie oprócz ziemniaków znajdziesz genialne mięso mielone, paprykę, żółty ser oraz przyprawy. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie. 

Składniki:

  • 350 g mięsa mielonego,
  • 450 g ziemniaków,
  • 1 papryka,
  • 3 garści żółtego sera,
  • 2 jajka,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany, suszona cebula. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od pokrojenia papryki w bardzo drobną kostkę. Następnie zetrzyj na tarce obrane ziemniaki oraz żółty ser
  2. W osobnej misce połącz mięso mielone, jajka oraz przyprawy. Składniki dobrze wymieszaj, aby stworzyły idealną kombinację smakową
  3. Następnie dodaj do mięsa wcześniej przygotowane ziemniaki, paprykę oraz żółty ser. Gdyby mieszanka wyszła zbyt płynna, zawsze możesz dodać 2-3 łyżki mąki
  4. Z powstałej mieszanki stwórz na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni małe placki, po czym smaż je z obu stron do zarumienienia. 
  5. Przed podaniem odsącz usmażone placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. I to wszystko, smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"