PrzepisBoże NarodzenieKarkówka nie tylko na grilla. Upieczona w ten sposób będzie prawdziwym rarytasem na święta

Karkówka nie tylko na grilla. Upieczona w ten sposób będzie prawdziwym rarytasem na święta

Marzy ci się na święta półmisek soczystej, aromatycznej karkówki? Zakasaj rękawy i zrób to sam. Przyda ci się do tego ten sprawdzony przepis. Wciel go w życie, podziwiaj smak i obserwuj reakcje wigilijnych gości. Nikt się temu nie oprze!

Pieczona karkówka na święta. Pyszna i soczysta
Pieczona karkówka na święta. Pyszna i soczysta
Źródło zdjęć: © Canva | fotek

12.12.2023 | aktual.: 12.12.2023 11:32

Święta Bożego Narodzenia już wkrótce się rozpoczną. Polacy jak co roku usiądą wraz z bliskimi do tradycyjnej wieczerzy. Wśród klasycznych dwunastu świątecznych potraw warto zamieścić również półmiski z mięsnymi i warzywnymi przekąskami. Sałatka jarzynowa to coroczny pewniak, ale co powiesz na to, żeby w te święta przygotować także półmisek z pyszną, domową karkówką?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona karkówka z tego przepisu to prawdopodobnie najlepsze wydanie tego mięsa, jakie widzieliśmy. Dorównuje nawet smażonej wiosną marynowanej karkówce z grilla. Tego przepisu po prostu nie możesz przegapić — to kwestia kuchennych zasad. Od tego momentu już co roku będziesz do niego wracał. Jeśli nie z własnej woli, to z powodu próśb twoich bliskich!

Pieczona karkówka na święta

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej,
  • sól, pieprz,
  • majeranek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • słonina.

Sposób przygotowania:

Pieczona karkówka puszcza dużo tłuszczu, ale to dobrze. Dzięki temu będzie soczysta
Pieczona karkówka puszcza dużo tłuszczu, ale to dobrze. Dzięki temu będzie soczysta© Canva | Radist
  1. Karkówkę dokładnie umyj i osusz. Nie pozbywaj się z niej tłuszczu — na pewno nie zaszkodzi twojemu produktowi, a może tylko pomóc mu zachować wilgotność podczas pieczenia.
  2. Osuszone mięso natrzyj solą i wstaw do lodówki na całą noc. Po tym czasie wyjmij je i połóż na blacie, żeby odzyskało temperaturę pokojową.
  3. Z przeciśniętego przez praskę czosnku, posiekanej cebuli, majeranku, pieprzu i soli przygotuj gęstą papkę (możesz dodać trochę oleju). Natrzyj nią mięso z każdej strony.
  4. Blaszkę do pieczenia posmaruj warstwą słoniny. Ułóż na niej przygotowaną karkówkę. W razie potrzeby (gdyby kształt karkówki był nierówny) zwiąż mięso nicią do pieczenia mięsa.
  5. Wstaw karkówkę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 1,5-2 godziny, co jakiś czas polewając mięso wytopionym tłuszczem.
  6. Przed krojeniem ostudź mięso. Podawaj z dodatkiem warzyw, ziemniaków lub z ulubionym sosem. A może z tą bardzo zdrową sałatką z czterech składników? Smacznego!
Wybrane dla Ciebie