Karkówka nie tylko na grilla. Upieczona w ten sposób będzie prawdziwym rarytasem na święta
Marzy ci się na święta półmisek soczystej, aromatycznej karkówki? Zakasaj rękawy i zrób to sam. Przyda ci się do tego ten sprawdzony przepis. Wciel go w życie, podziwiaj smak i obserwuj reakcje wigilijnych gości. Nikt się temu nie oprze!
12.12.2023 | aktual.: 12.12.2023 11:32
Święta Bożego Narodzenia już wkrótce się rozpoczną. Polacy jak co roku usiądą wraz z bliskimi do tradycyjnej wieczerzy. Wśród klasycznych dwunastu świątecznych potraw warto zamieścić również półmiski z mięsnymi i warzywnymi przekąskami. Sałatka jarzynowa to coroczny pewniak, ale co powiesz na to, żeby w te święta przygotować także półmisek z pyszną, domową karkówką?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczona karkówka z tego przepisu to prawdopodobnie najlepsze wydanie tego mięsa, jakie widzieliśmy. Dorównuje nawet smażonej wiosną marynowanej karkówce z grilla. Tego przepisu po prostu nie możesz przegapić — to kwestia kuchennych zasad. Od tego momentu już co roku będziesz do niego wracał. Jeśli nie z własnej woli, to z powodu próśb twoich bliskich!
Pieczona karkówka na święta
Składniki:
- 1,5 kg karkówki wieprzowej,
- sól, pieprz,
- majeranek,
- 4 ząbki czosnku,
- cebula,
- słonina.
Sposób przygotowania:
- Karkówkę dokładnie umyj i osusz. Nie pozbywaj się z niej tłuszczu — na pewno nie zaszkodzi twojemu produktowi, a może tylko pomóc mu zachować wilgotność podczas pieczenia.
- Osuszone mięso natrzyj solą i wstaw do lodówki na całą noc. Po tym czasie wyjmij je i połóż na blacie, żeby odzyskało temperaturę pokojową.
- Z przeciśniętego przez praskę czosnku, posiekanej cebuli, majeranku, pieprzu i soli przygotuj gęstą papkę (możesz dodać trochę oleju). Natrzyj nią mięso z każdej strony.
- Blaszkę do pieczenia posmaruj warstwą słoniny. Ułóż na niej przygotowaną karkówkę. W razie potrzeby (gdyby kształt karkówki był nierówny) zwiąż mięso nicią do pieczenia mięsa.
- Wstaw karkówkę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 1,5-2 godziny, co jakiś czas polewając mięso wytopionym tłuszczem.
- Przed krojeniem ostudź mięso. Podawaj z dodatkiem warzyw, ziemniaków lub z ulubionym sosem. A może z tą bardzo zdrową sałatką z czterech składników? Smacznego!