PrzepisCiastkaŚwiąteczny przysmak zza oceanu. Przepis na te ciasteczka ma 200 lat

Świąteczny przysmak zza oceanu. Przepis na te ciasteczka ma 200 lat

Świąteczne kruche ciasteczka
Świąteczne kruche ciasteczka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
11.12.2023 14:58

Szukasz inspiracji na kruche świąteczne ciasteczka? Koniecznie zerknij na przepis uwielbiany w północno-wschodniej części Stanów Zjednoczonych. Piaskowe ciasteczka są tam uważane za regionalny przysmak, a receptura na ten deser przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.

Ponad 200-letni przepis na świąteczne piaskowe ciasteczka krąży w sieci od kilku lat, a opublikowany został po raz pierwszy na internetowym forum Reddit. Według autora wpisu receptura na świąteczne ciasteczka przechodziła przez pokolenia w jego rodzinie. Na liście składników znajdziemy mąkę, masło, cukier, jajka, a ich fenomen tkwi w tym, by były najcieńsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka świąteczne zza oceanu. Pyszne i ekstremalnie chrupiące

W Stanach Zjednoczonych ciasteczka te nazywane są Pennsylvania Dutch sand tart cookies (holenderskie ciasteczka piaskowe z Pensylwanii) i stanowią regionalny przysmak wprowadzony przez Holendrów z Pensylwanii (tutaj mowa konkretniej o całej grupie etnicznej, której korzenie pochodzą z Badenii-Wirtembergii, Hesji, Saksonii i Nadrenii w Niemczech, Holandii, Szwajcarii i francuskiego regionu Alzacji i Lotaryngii).

Piaskowe ciasteczka są ekstremalnie chrupiące, powinny być też delikatnie oprószone kolorowym cukrem lub ozdobione płatkami migdałów lub całymi czy też pokrojonymi migdałami. Od nam znanych piaskowych ciasteczek te zza oceanu różnią się właśnie kształtem - charakteryzuje je to, że są bardzo cienkie.

Chrupiące ciasteczka świąteczne z Pensylwanii. Przepis

Składniki:

  • 4 szklanki przesianej mąki uniwersalnej,
  • 1 szklanka miękkiego masła (ok. 300 g),
  • 2 i 1/4 szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • płatki migdałów lub kolorowy cukier do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Z mąki i masła zacznij wyrabiać ciasto.
  2. 2 całe jajka i dwa żółtka ubij z cukrem. Masę dodaj do ciasta, zagnieć całość, uformuj w kulę, przykryj i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
  3. Następnego dnia rozwałkuj delikatnie ciasto na jak najcieńszy płat.
  4. Z ciasta wytnij ciasteczka za pomocą ulubionych foremek.
  5. 2 białka ubij na sztywną pianę.
  6. Ciasteczka przełóż na formę do pieczenia. Wysmaruj je pianą z białek i udekoruj cukrem lub płatkami migdałów.
  7. Ciasteczka piecz w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez 9-10 minut (nie pozwól zrumienić się ciasteczkom).
  8. Gotowe wyjmij z piekarnika i studź je po zdjęciu z gorącej blachy.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także