Świąteczny przysmak zza oceanu. Przepis na te ciasteczka ma 200 lat

Szukasz inspiracji na kruche świąteczne ciasteczka? Koniecznie zerknij na przepis uwielbiany w północno-wschodniej części Stanów Zjednoczonych. Piaskowe ciasteczka są tam uważane za regionalny przysmak, a receptura na ten deser przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.

Świąteczne kruche ciasteczkaŚwiąteczne kruche ciasteczka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ponad 200-letni przepis na świąteczne piaskowe ciasteczka krąży w sieci od kilku lat, a opublikowany został po raz pierwszy na internetowym forum Reddit. Według autora wpisu receptura na świąteczne ciasteczka przechodziła przez pokolenia w jego rodzinie. Na liście składników znajdziemy mąkę, masło, cukier, jajka, a ich fenomen tkwi w tym, by były najcieńsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To danie na bazie ziemniaków dosłownie rozpływa się w ustach. Palce lizać!

Ciasteczka świąteczne zza oceanu. Pyszne i ekstremalnie chrupiące

W Stanach Zjednoczonych ciasteczka te nazywane są Pennsylvania Dutch sand tart cookies (holenderskie ciasteczka piaskowe z Pensylwanii) i stanowią regionalny przysmak wprowadzony przez Holendrów z Pensylwanii (tutaj mowa konkretniej o całej grupie etnicznej, której korzenie pochodzą z Badenii-Wirtembergii, Hesji, Saksonii i Nadrenii w Niemczech, Holandii, Szwajcarii i francuskiego regionu Alzacji i Lotaryngii).

Piaskowe ciasteczka są ekstremalnie chrupiące, powinny być też delikatnie oprószone kolorowym cukrem lub ozdobione płatkami migdałów lub całymi czy też pokrojonymi migdałami. Od nam znanych piaskowych ciasteczek te zza oceanu różnią się właśnie kształtem - charakteryzuje je to, że są bardzo cienkie.

Chrupiące ciasteczka świąteczne z Pensylwanii. Przepis

Składniki:

  • 4 szklanki przesianej mąki uniwersalnej,
  • 1 szklanka miękkiego masła (ok. 300 g),
  • 2 i 1/4 szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • płatki migdałów lub kolorowy cukier do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Z mąki i masła zacznij wyrabiać ciasto.
  2. 2 całe jajka i dwa żółtka ubij z cukrem. Masę dodaj do ciasta, zagnieć całość, uformuj w kulę, przykryj i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
  3. Następnego dnia rozwałkuj delikatnie ciasto na jak najcieńszy płat.
  4. Z ciasta wytnij ciasteczka za pomocą ulubionych foremek.
  5. 2 białka ubij na sztywną pianę.
  6. Ciasteczka przełóż na formę do pieczenia. Wysmaruj je pianą z białek i udekoruj cukrem lub płatkami migdałów.
  7. Ciasteczka piecz w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez 9-10 minut (nie pozwól zrumienić się ciasteczkom).
  8. Gotowe wyjmij z piekarnika i studź je po zdjęciu z gorącej blachy.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę