Jedna z najzdrowszych surówek, która pasuje do każdego obiadu. Zrobisz ją z 4 składników
Prosta surówka z pora i marchewki to pyszny dodatek to wielu dań. W łatwy sposób możesz odmienić jej smak, dorzucając ekstra składniki. Chrupie aż miło!
Surówka to must have to większości dań obiadowych. Powinna być smaczna, aby zachęcić domowników do zjedzenia porcji warzyw. Jednym z najpopularniejszych połączeń jest por i marchewka. Jeśli dodasz do tego jeszcze chrupiącą, czerwoną kapustę i przełamiesz smak słodko-kwaśnym jabłkiem, to sukces masz już murowany. Całość zwieńcza delikatny sos, który łączy składniki w spójną, pyszną całość.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ten deser dosłownie zawróci ci w głowie. I nie chodzi tu wcale o zakręcony kształt, ale genialny smak
Surówka z pora - najlepszy przepis
Czerwona kapusta to znakomite źródło: potasu, siarki, wapnia, fosforu, sodu i magnezu. Ma także więcej witaminy A i C od białej kapusty, a w połączeniu z porem, marchewką i jabłkiem stworzy kolorową, zdrową i chrupiącą całość. Tę surówkę pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Przygotowanie zajmuje kilka chwil, jednak zacznij robić ją wcześniej - powinna schłodzić się w lodówce. Jeśli nie masz czasu, nic straconego, podaj ją od razu.
Składniki:
- 1 duży por,
- 1/4 główki czerwonej kapusty,
- 1 marchew,
- 1 niewielkie jabłko,
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- 1 czubata łyżka majonezu,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Por przekrój wzdłuż na dwie połówki i dokładnie umyj, aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń. Między warstwami może ukrywać się piasek.
- Pokrój umyte warzywo w cienkie półplasterki i przełóż do miski.
- Czerwoną kapustę posiekaj, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do pora.
- Jabłko obierz, zetrzyj i dorzuć do pozostałych składników. Świetnie sprawdzą się tutaj kwaśne odmiany, jak antonówka czy reneta.
- W miseczce połącz ze sobą majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny oraz sól i pieprz.
- Powstały sos dodaj do warzyw i dokładnie wymieszaj całość.
Surówkę dobrze jest odstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzyły. Świetnie smakuje z pieczonymi i smażonymi mięsami, rybą czy nawet warzywnymi kotletami. Jest chrupiąca, kolorowa i po prostu przepyszna. Aby ją nieco odchudzić, możesz zamienić majonez na majonez light lub na jogurt naturalny. Smacznego!