Jedna z najzdrowszych surówek, która pasuje do każdego obiadu. Zrobisz ją z 4 składników

Prosta surówka z pora i marchewki to pyszny dodatek to wielu dań. W łatwy sposób możesz odmienić jej smak, dorzucając ekstra składniki. Chrupie aż miło!

Zdrowa i smaczna surówka z poraZdrowa i smaczna surówka z pora
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer "arfo"
Ewa Malinowska

Surówka to must have to większości dań obiadowych. Powinna być smaczna, aby zachęcić domowników do zjedzenia porcji warzyw. Jednym z najpopularniejszych połączeń jest por i marchewka. Jeśli dodasz do tego jeszcze chrupiącą, czerwoną kapustę i przełamiesz smak słodko-kwaśnym jabłkiem, to sukces masz już murowany. Całość zwieńcza delikatny sos, który łączy składniki w spójną, pyszną całość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten deser dosłownie zawróci ci w głowie. I nie chodzi tu wcale o zakręcony kształt, ale genialny smak

Surówka z pora - najlepszy przepis

Czerwona kapusta to znakomite źródło: potasu, siarki, wapnia, fosforu, sodu i magnezu. Ma także więcej witaminy A i C od białej kapusty, a w połączeniu z porem, marchewką i jabłkiem stworzy kolorową, zdrową i chrupiącą całość. Tę surówkę pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Przygotowanie zajmuje kilka chwil, jednak zacznij robić ją wcześniej - powinna schłodzić się w lodówce. Jeśli nie masz czasu, nic straconego, podaj ją od razu.

Składniki:

  • 1 duży por,
  • 1/4 główki czerwonej kapusty,
  • 1 marchew,
  • 1 niewielkie jabłko,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 czubata łyżka majonezu,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.
Surówka z pora - Pyszności
Surówka z pora - Pyszności © Canva | nedomacki

Sposób przygotowania:

  1. Por przekrój wzdłuż na dwie połówki i dokładnie umyj, aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń. Między warstwami może ukrywać się piasek.
  2. Pokrój umyte warzywo w cienkie półplasterki i przełóż do miski.
  3. Czerwoną kapustę posiekaj, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do pora.
  4. Jabłko obierz, zetrzyj i dorzuć do pozostałych składników. Świetnie sprawdzą się tutaj kwaśne odmiany, jak antonówka czy reneta.
  5. W miseczce połącz ze sobą majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny oraz sól i pieprz.
  6. Powstały sos dodaj do warzyw i dokładnie wymieszaj całość.


Surówkę dobrze jest odstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzyły. Świetnie smakuje z pieczonymi i smażonymi mięsami, rybą czy nawet warzywnymi kotletami. Jest chrupiąca, kolorowa i po prostu przepyszna. Aby ją nieco odchudzić, możesz zamienić majonez na majonez light lub na jogurt naturalny. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku