Jedna z najzdrowszych surówek, która pasuje do każdego obiadu. Zrobisz ją z 4 składników
Prosta surówka z pora i marchewki to pyszny dodatek to wielu dań. W łatwy sposób możesz odmienić jej smak, dorzucając ekstra składniki. Chrupie aż miło!
08.11.2023 | aktual.: 08.11.2023 12:23
Surówka to must have to większości dań obiadowych. Powinna być smaczna, aby zachęcić domowników do zjedzenia porcji warzyw. Jednym z najpopularniejszych połączeń jest por i marchewka. Jeśli dodasz do tego jeszcze chrupiącą, czerwoną kapustę i przełamiesz smak słodko-kwaśnym jabłkiem, to sukces masz już murowany. Całość zwieńcza delikatny sos, który łączy składniki w spójną, pyszną całość.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Surówka z pora - najlepszy przepis
Czerwona kapusta to znakomite źródło: potasu, siarki, wapnia, fosforu, sodu i magnezu. Ma także więcej witaminy A i C od białej kapusty, a w połączeniu z porem, marchewką i jabłkiem stworzy kolorową, zdrową i chrupiącą całość. Tę surówkę pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Przygotowanie zajmuje kilka chwil, jednak zacznij robić ją wcześniej - powinna schłodzić się w lodówce. Jeśli nie masz czasu, nic straconego, podaj ją od razu.
Składniki:
- 1 duży por,
- 1/4 główki czerwonej kapusty,
- 1 marchew,
- 1 niewielkie jabłko,
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- 1 czubata łyżka majonezu,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Por przekrój wzdłuż na dwie połówki i dokładnie umyj, aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń. Między warstwami może ukrywać się piasek.
- Pokrój umyte warzywo w cienkie półplasterki i przełóż do miski.
- Czerwoną kapustę posiekaj, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do pora.
- Jabłko obierz, zetrzyj i dorzuć do pozostałych składników. Świetnie sprawdzą się tutaj kwaśne odmiany, jak antonówka czy reneta.
- W miseczce połącz ze sobą majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny oraz sól i pieprz.
- Powstały sos dodaj do warzyw i dokładnie wymieszaj całość.
Surówkę dobrze jest odstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzyły. Świetnie smakuje z pieczonymi i smażonymi mięsami, rybą czy nawet warzywnymi kotletami. Jest chrupiąca, kolorowa i po prostu przepyszna. Aby ją nieco odchudzić, możesz zamienić majonez na majonez light lub na jogurt naturalny. Smacznego!