Te genialne placuszki ziemniaczane z dodatkami praktycznie robią się same
Czy można zrobić pyszny, oryginalny i ciekawy obiad w 30 minut? Oczywiście, że tak! Najlepiej świadczy o tym przepis na genialne placki ziemniaczane z dodatkami.
12.12.2023 | aktual.: 12.12.2023 11:52
Obiad to główny posiłek w ciągu dnia, dlatego zawsze powinien być pożywny i smaczny. Tylko, jak to zrobić, aby każdego dnia przygotować prawdziwą ucztę dla podniebienia? To bardzo proste, wystarczy skorzystać z naszej bogatej bazy z przepisami.
A skoro o niej już mowa, to dziś chcę podzielić się z tobą kolejną perełką kulinarną. Dzięki niej w mgnieniu oka przygotujesz smaczny, ciekawy i oryginalny posiłek dla całej rodziny. To jednak nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Fenomenalne placuszki ziemniaczane zrobisz w mgnieniu oka. Jest to więc idealny patent na ekspresowy obiad w trakcie zabieganego tygodnia.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Ten obiad stanie się hitem w każdym domu. Nie dość, że zrobisz go w szybki sposób, to jeszcze zaniemówisz z wrażenia już po jednym kęsie
Składniki:
- 2 duże ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- 2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 180 g pomidorów krojonych z ziołami,
- 120 g tartego cheddara,
- 6 łyżek posiekanego świeżego koperku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad obiadem rozpoczynam od przygotowania ziemniaków, które stanowią podstawę dzisiejszego przepisu. Najpierw obieram warzywa, po czym ścieram je tarce na dużych oczkach.
Ziemniaki zalewam zimną wodą i odstawiam na bok minimum na 30 minut. Dzięki temu pozbywam się nadmiaru skrobi z warzyw.
Krok 2. Do odcedzonych i osuszonych ziemniaków dodaję obraną i startą na tarce marchewkę oraz cebulę. Nie zapominam też o jajkach, mące pszennej, suszonym oregano, soli oraz pieprzu.
Składniki łączę dokładnie przy pomocy zwykłej łyżki stołowej.
Krok 3. Na palniku umieszczam patelnię z dużą ilością oleju. Kiedy produkt jest dobrze rozgrzany, dodaję do środka placki ziemniaczane z dodatkami.
Placki smażę po kilka minut na każdej stronie, aby nabrały złocistych rumieńców.
Krok 4. To oczywiście nie koniec. Na podpieczonych placuszkach rozkładam sporą warstwę pomidorów krojonych z ziołami. Z kolei na pomidorach rozsypuję żółty ser, który wcześniej ścieram na tarce.
Placki w takim wydaniu smażę przez kilka minut pod przykryciem.
Krok 5. Gotowe placuszki ziemniaczane serwuję ze świeżym koperkiem. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszej recepturze. Przetestujesz ją w swoim domu już niebawem? Mam nadzieję, że tak!