Te genialne placuszki ziemniaczane z dodatkami praktycznie robią się same

Czy można zrobić pyszny, oryginalny i ciekawy obiad w 30 minut? Oczywiście, że tak! Najlepiej świadczy o tym przepis na genialne placki ziemniaczane z dodatkami.

Placki ziemniaczane w takim wydaniu to prawdziwe złotoPlacki ziemniaczane w takim wydaniu to prawdziwe złoto
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Obiad to główny posiłek w ciągu dnia, dlatego zawsze powinien być pożywnysmaczny. Tylko, jak to zrobić, aby każdego dnia przygotować prawdziwą ucztę dla podniebienia? To bardzo proste, wystarczy skorzystać z naszej bogatej bazy z przepisami

A skoro o niej już mowa, to dziś chcę podzielić się z tobą kolejną perełką kulinarną. Dzięki niej w mgnieniu oka przygotujesz smaczny, ciekawy i oryginalny posiłek dla całej rodziny. To jednak nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Fenomenalne placuszki ziemniaczane zrobisz w mgnieniu oka. Jest to więc idealny patent na ekspresowy obiad w trakcie zabieganego tygodnia. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placuszki ziemniaczane na bogato. Proste i pyszne danie dla całej rodziny

Ten obiad stanie się hitem w każdym domu. Nie dość, że zrobisz go w szybki sposób, to jeszcze zaniemówisz z wrażenia już po jednym kęsie

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 180 g pomidorów krojonych z ziołami,
  • 120 g tartego cheddara,
  • 6 łyżek posiekanego świeżego koperku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad obiadem rozpoczynam od przygotowania ziemniaków, które stanowią podstawę dzisiejszego przepisu. Najpierw obieram warzywa, po czym ścieram je tarce na dużych oczkach. 

Najpierw przygotowuję ziemniaki
Najpierw przygotowuję ziemniaki © Licencjodawca | Pyszności

Ziemniaki zalewam zimną wodą i odstawiam na bok minimum na 30 minut. Dzięki temu pozbywam się nadmiaru skrobi z warzyw. 

Krok 2. Do odcedzonych i osuszonych ziemniaków dodaję obraną i startą na tarce marchewkę oraz cebulę. Nie zapominam też o jajkach, mące pszennej, suszonym oregano, soli oraz pieprzu. 

Czas na dodatki
Czas na dodatki © Licencjodawca | Pyszności

Składniki łączę dokładnie przy pomocy zwykłej łyżki stołowej

Krok 3. Na palniku umieszczam patelnię z dużą ilością oleju. Kiedy produkt jest dobrze rozgrzany, dodaję do środka placki ziemniaczane z dodatkami. 

Czas na smażenie
Czas na smażenie © Licencjodawca | Pyszności

Placki smażę po kilka minut na każdej stronie, aby nabrały złocistych rumieńców

Krok 4. To oczywiście nie koniec. Na podpieczonych placuszkach rozkładam sporą warstwę pomidorów krojonych z ziołami. Z kolei na pomidorach rozsypuję żółty ser, który wcześniej ścieram na tarce. 

Jako ostatni składnik dodaję żółty ser
Jako ostatni składnik dodaję żółty ser © Licencjodawca | Pyszności

Placki w takim wydaniu smażę przez kilka minut pod przykryciem. 

Krok 5. Gotowe placuszki ziemniaczane serwuję ze świeżym koperkiem. Smacznego!

Od samego patrzenia można zgłodnieć
Od samego patrzenia można zgłodnieć © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszej recepturze. Przetestujesz ją w swoim domu już niebawem? Mam nadzieję, że tak!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej