Udka w takiej marynacie są idealne na świąteczny obiad. Zachwycą gości

Szykujesz świąteczny obiad dla całej rodziny i nie masz pomysłu, czym ją zaskoczyć? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które stanie się hitem w każdym domu!

Obiad w iście świątecznym wydaniuObiad w iście świątecznym wydaniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | kasia2003

Choć święta Bożego Narodzenia głównie kojarzą się z wigilijnym menu, to przecież należy jeszcze zaplanować obiad na dwa kolejne dni. Dla wielu osób jest to dobry czas, aby zorganizować uroczysty posiłek dla swoich krewnych. Tylko co powinno pojawić się na stole, aby goście zaniemówili z wrażenia?

I właśnie na to pytanie sobie dzisiaj odpowiemy. Już za moment podzielę się z tobą moim sprawdzonym pomysłem na smaczny obiad dla całej rodziny. Dzięki przepysznym dodatkom idealnie wpisze się on również w świąteczny klimat. Dlatego poniższej propozycji nie możesz przegapić. Po prostu nie ma takiej opcji!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Burger Cordon Bleu po prostu wymiata. Lepszego połączenia smaków nie jadłeś

Genialny obiad ze świątecznym akcentem

Po postnej Wigilii, zarówno w Boże Narodzenie, jak i w Szczepana na stole może pojawić się mięso. I to na nim chciałabym się dzisiaj skupić. Bazą dzisiejszego przepisu są przepyszne udka z kurczaka, które po wizycie w piekarniku będą smakować jak z najlepszej restauracji

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest genialna marynata z pomarańczowąmiodową nutką. Oczywiście soczystemu i delikatnemu mięsu w złocistych barwach będą towarzyszyć pyszne ziemniaczki w pieczonej wersji, jak i plastry pomarańczy oraz pieczona żurawina. Już od samego czytania można zgłodnieć, dlatego od razu przechodzę do sedna sprawy!

Udka z kurczaka w pieczonej wersji to prawdziwa uczta
Udka z kurczaka w pieczonej wersji to prawdziwa uczta © Adobe Stock | Maximilien

Jak zrobić pieczone udka z kurczaka w świątecznym klimacie?

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka,
  • 5 ziemniaków,
  • 1,5 szkl. żurawiny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 pomarańczy,
  • 120 ml miodu,
  • ¼ szkl. oliwy z oliwek,
  • 1,5 łyżeczki startego imbiru,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 3 łyżki musztardy,
  • ¼ szkl. sosu sojowego,
  • 1,5 łyżeczki tymianku,
  • 4 gałązki rozmarynu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od dokładnego umyciaosuszenia mięsa
  2. Następnie przygotuj domowej roboty marynatę. W tym celu połącz ze sobą: miód, oliwę z oliwek, sos sojowy, wyciśnięty sok z 3 pomarańczy, startą skórkę z 1 pomarańczy, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, musztardę, cynamon, tymianek, imbir, sól oraz pieprz. 
  3. Zalej oczyszczone udka marynatą i odstaw je do lodówki minimum na godzinę
  4. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Obierz i pokrój na mniejsze kawałki ziemniaki. Z kolei pomarańcze pokrój w cienkie plastry. 
  5. Zamarynowane mięso przełóż do formy do pieczenia. Naczynie wypełnij dodatkowo żurawiną, ziemniakamipomarańczami. Nie zapomnij też o świeżych gałązkach rozmarynu
  6. Wypełnioną formę wstaw następnie do piekarnika na godzinę. Urządzenie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza. 

Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby w szybki i prosty sposób przygotować genialny obiad dla całej rodziny. To naprawdę będzie coś wyjątkowego!

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji