Zrób wyjątkową owsiankę na śniadanie. Smakuje jak popularne ciasto, ale jest dużo zdrowsza

Śniadanie jest niezwykle ważnym posiłkiem w ciągu dnia. Dodaje nam energii do działania, a odpowiednio przygotowane potrafi nas nasycić na bardzo długo. Wiele osób pomija śniadania, a to często ogromny błąd. Na szczęście ta owsianka może obrócić wszystko o 180 stopni. Jest niezwykle pyszna, bo w smaku przypomina lubiane ciasto.

OwsiankaOwsianka na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Owsianka smakująca jak szarlotka? Dzięki temu przepisowi w łatwy sposób przygotujesz sobie smaczne śniadanie. Musisz uzbroić się w cierpliwość przy przygotowaniach, ale efekt jest wart wysiłku. To śniadanie nie tylko będzie pieścić twoje kubki smakowe, ale i zapewni ci sytość na długi czas. Wszystko dzięki płatkom owsianym, które są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Taki deser jest o wiele lepszym wyborem niż tosty. Na pewno też urozmaici twoje codzienne menu i nie będziesz musiał codziennie przygotowywać jajecznicy lub klasycznych kanapek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane różyczki z przepysznym sosem. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Ta owsianka smakuje jak szarlotka. Przygotuj ją w domu

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki drobnego cukru,
  • 300 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 duże jabłka,
  • garść orzechów włoskich,
  • kilka kostek mlecznej czekolady.
Owsianka

Sposób wykonania:

  1. Obierz jabłka ze skórki i pokrój je na ćwiartki, a następnie na mniejsze kostki. Usuń też gniazda nasienne.
  2. Płatki owsiane wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem. Wbij do nich jajka i wlej mleko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  3. Do tak przygotowanej masy dorzuć połowę jabłek, orzechy i połowę posiekanych kostek czekolady. Całość przełóż do foremki do pieczenia.
  4. Na wierzchu poukładaj resztę jabłek i czekolady. Owsianą szarlotkę piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 35 minut. Po tym czasie szarlotka będzie gotowa do spożycia. Koniecznie podaj ją na śniadanie. Zaskoczysz tym domowników.
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze