PrzepisŚniadanieZrób wyjątkową owsiankę na śniadanie. Smakuje jak popularne ciasto, ale jest dużo zdrowsza

Zrób wyjątkową owsiankę na śniadanie. Smakuje jak popularne ciasto, ale jest dużo zdrowsza

Owsianka na śniadanie
Owsianka na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
17.12.2023 08:44, aktualizacja: 17.12.2023 10:36

Śniadanie jest niezwykle ważnym posiłkiem w ciągu dnia. Dodaje nam energii do działania, a odpowiednio przygotowane potrafi nas nasycić na bardzo długo. Wiele osób pomija śniadania, a to często ogromny błąd. Na szczęście ta owsianka może obrócić wszystko o 180 stopni. Jest niezwykle pyszna, bo w smaku przypomina lubiane ciasto.

Owsianka smakująca jak szarlotka? Dzięki temu przepisowi w łatwy sposób przygotujesz sobie smaczne śniadanie. Musisz uzbroić się w cierpliwość przy przygotowaniach, ale efekt jest wart wysiłku. To śniadanie nie tylko będzie pieścić twoje kubki smakowe, ale i zapewni ci sytość na długi czas. Wszystko dzięki płatkom owsianym, które są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Taki deser jest o wiele lepszym wyborem niż tosty. Na pewno też urozmaici twoje codzienne menu i nie będziesz musiał codziennie przygotowywać jajecznicy lub klasycznych kanapek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta owsianka smakuje jak szarlotka. Przygotuj ją w domu

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki drobnego cukru,
  • 300 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 duże jabłka,
  • garść orzechów włoskich,
  • kilka kostek mlecznej czekolady.
Obraz

Sposób wykonania:

  1. Obierz jabłka ze skórki i pokrój je na ćwiartki, a następnie na mniejsze kostki. Usuń też gniazda nasienne.
  2. Płatki owsiane wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem. Wbij do nich jajka i wlej mleko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  3. Do tak przygotowanej masy dorzuć połowę jabłek, orzechy i połowę posiekanych kostek czekolady. Całość przełóż do foremki do pieczenia.
  4. Na wierzchu poukładaj resztę jabłek i czekolady. Owsianą szarlotkę piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 35 minut. Po tym czasie szarlotka będzie gotowa do spożycia. Koniecznie podaj ją na śniadanie. Zaskoczysz tym domowników.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także