Najsmaczniejsza polska ryba. Idealna na święta, bo ma delikatne mięso i mało ości

Zastanawialiście się nad tym, którą rybę można uznać za najsmaczniejszą? Na pewno wielu z nas wymieni dorsza lub łososia. Jednak nie o niej dzisiaj przeczytacie. Tym razem na główny plan wychodzi miętus, który na Mazurach uchodzi za przysmak. Jego cechą charakterystyczną jest niezwykle delikatne białe mięso, w którym znajdziemy niewiele ości. To nie jest jedyny powód, dla którego warto po tę rybę sięgać.

MiętusMiętus
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Miętus jest bogaty w najróżniejsze składniki odżywcze. W 100 gramach tejże ryby jest aż 19 gramów białka. Znajdziemy też kwasy omega-3 (w tym DHA, którego potrzebują kobiety w ciąży oraz będące w połogu) i witaminy (przede wszystkim A i te z grupy B), a także minerały, w tym cynk, żelazo, selen, potas, fosfor i wapń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryba po grecku z tego przepisu jest niezawodna. Wszyscy proszą o dokładkę

Miętus to smaczna ryba. Dlaczego warto ją jeść?

Chcemy być zdrowi i pełni sił. Dlatego też powinniśmy zwrócić uwagę na codzienną dietę. Jeśli jest w niej za dużo czerwonego mięsa i węglowodanów prostych, w przyszłości możemy mieć poważne problemy z układem krwionośnym. Co się stanie jeśli te niezdrowe składniki zastąpimy rybą? Miętus przede wszystkim dostarczy nam składników odżywczych, a oprócz tego pomoże obniżyć poziom cholesterolu we krwi i pozytywnie wpłynie na pracę mózgu.


Miętus
Miętus © Pixabay

Dzięki witaminie A wspiera zdrowie oczu, zaś witamina B reguluje pracę hormonów i działanie różnych układów w organizmie. Selen i cynk wspomagają walkę z infekcjami, a także działają bakteriobójczo. Jeśli chcemy mieć mocne mięśnie, zęby i kości, to jedzenie miętusa będzie świetnym pomysłem. W końcu ryba jest doskonałym źródłem wapnia. To jednak nie jest koniec listy. Obecność żelaza sprawia, że przy regularnym spożywaniu ryby wesprzemy produkcję krwinek czerwonych i pracę układu krwionośnego.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej