Wiele osób panieruje ryby przed smażeniem. To błąd, przez który mogą być niejadalne

Czy panierowanie ryby to obowiązkowy krok, gdy chcemy ją usmażyć? Wielu osobom wydaje się, że to wręcz niezbędna czynność. Nic bardziej mylnego. Przez taki błąd wiele gatunków ryb staje się praktycznie niejadalna.

Smażona ryba w panierceSmażona ryba w panierce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666
Paulina Hermann

Przy przygotowywaniu ryb wiele osób popełnia błędy. Niektóre z nich mają bardzo duży wpływ na smak i konsystencję potrawy. Na przykład przy smażeniu często ruszamy tą rybą lub kłujemy ją widelcem, przez co traci wilgoć lub też wybieramy produkt, nie zwracając uwagi na jego jakość, tylko na promocyjną ceną. Takich gaf jest o wiele więcej, a jedna z nich dotyczy panierowania ryby. Czy postępujesz w ten sam sposób? Koniecznie to sprawdź!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealnie miękki, puszysty i wilgotny makowiec w świątecznym wydaniu. A to wszystko zasługa jednego dodatku

Czy panierowanie ryby jest konieczne?

Odpowiedź na to pytanie brzmi: i tak, i nie. Wszystko zależy od tego, jakiego gatunku ryby użyjemy, a także od sposobu filetowania. Świetnie tłumaczy to kucharz Gienio Mientkiewicz, współautor książki "Śledzie bałtyckie naturalnie":

"Drobne ryby, tak zwane patelniaki, smażone w całości wystarczy oprószyć mąką. Ale łososia w postaci grubego filetu ze skórą w ogóle nie panierujemy, a jedynie smażymy nieco dłużej od strony skóry i krócej z drugiej strony. Ryby o delikatnym smaku, jak sandacz czy karp panierujemy w mące. Ryby chude, takie jak dorsz, panierujemy w cieście naleśnikowym, aby zamknąć w środku jak najwięcej wilgoci".
Ryby
Jak należy smażyć ryby? © Pixabay

Oznacza to, że panierowanie łososia jest ogromnym błędem, gdyż możemy zepsuć jego smak i konsystencję. Małe rybki, na przykład karasie, lubią oprószenie mąką, natomiast panierowanie w niej dorsza nie jest zbyt dobrym pomysłem. W tym przypadku lepiej sprawdzi się ciasto naleśnikowe. Jak się okazuje, panierowanie ryby nie jest wcale tak proste, jak nam się wydaje.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej