PoradyWiele osób panieruje ryby przed smażeniem. To błąd, przez który mogą być niejadalne

Wiele osób panieruje ryby przed smażeniem. To błąd, przez który mogą być niejadalne

Smażona ryba w panierce
Smażona ryba w panierce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666

16.12.2023 19:08, aktual.: 17.12.2023 10:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy panierowanie ryby to obowiązkowy krok, gdy chcemy ją usmażyć? Wielu osobom wydaje się, że to wręcz niezbędna czynność. Nic bardziej mylnego. Przez taki błąd wiele gatunków ryb staje się praktycznie niejadalna.

Przy przygotowywaniu ryb wiele osób popełnia błędy. Niektóre z nich mają bardzo duży wpływ na smak i konsystencję potrawy. Na przykład przy smażeniu często ruszamy tą rybą lub kłujemy ją widelcem, przez co traci wilgoć lub też wybieramy produkt, nie zwracając uwagi na jego jakość, tylko na promocyjną ceną. Takich gaf jest o wiele więcej, a jedna z nich dotyczy panierowania ryby. Czy postępujesz w ten sam sposób? Koniecznie to sprawdź!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy panierowanie ryby jest konieczne?

Odpowiedź na to pytanie brzmi: i tak, i nie. Wszystko zależy od tego, jakiego gatunku ryby użyjemy, a także od sposobu filetowania. Świetnie tłumaczy to kucharz Gienio Mientkiewicz, współautor książki "Śledzie bałtyckie naturalnie":

"Drobne ryby, tak zwane patelniaki, smażone w całości wystarczy oprószyć mąką. Ale łososia w postaci grubego filetu ze skórą w ogóle nie panierujemy, a jedynie smażymy nieco dłużej od strony skóry i krócej z drugiej strony. Ryby o delikatnym smaku, jak sandacz czy karp panierujemy w mące. Ryby chude, takie jak dorsz, panierujemy w cieście naleśnikowym, aby zamknąć w środku jak najwięcej wilgoci".
Jak należy smażyć ryby?
Jak należy smażyć ryby?© Pixabay

Oznacza to, że panierowanie łososia jest ogromnym błędem, gdyż możemy zepsuć jego smak i konsystencję. Małe rybki, na przykład karasie, lubią oprószenie mąką, natomiast panierowanie w niej dorsza nie jest zbyt dobrym pomysłem. W tym przypadku lepiej sprawdzi się ciasto naleśnikowe. Jak się okazuje, panierowanie ryby nie jest wcale tak proste, jak nam się wydaje.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także