Ryba po grecku z tego przepisu jest niezawodna. Wszyscy proszą o dokładkę
Tym razem przychodzę ze sprawdzonym patentem na rybę po grecku. Wychodzi idealna za każdym razem. Kiedy ją serwuję, znika jako pierwsza ze świątecznego stołu.
18.12.2023 08:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wigilia zbliża się wielkimi krokami i chyba zgodzisz się ze mną, że jest to naprawdę wyjątkowa chwila. W końcu przy wspólnym stole może spotkać się cała rodzina, aby podzielić się opłatkiem i zjeść uroczystą kolację.
Nie ma więc co ukrywać, że z wielkim utęsknieniem czekamy na ten niesamowity czas. Dlatego też pracując nad wigilijnym menu, zależy nam, aby wszystkie świąteczne potrawy były przygotowane i podane w perfekcyjnym wydaniu. Nie inaczej jest również w przypadku przepysznej ryby po grecku. Dziś podpowiem ci, jak ją dokładnie zrobić, aby wszyscy goście byli pod wielkim wrażeniem.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć przepysznej ryby po grecku. Wiem dokładnie, co zrobić, aby zachwycała smakiem już od pierwszego kęsa
Składniki:
- 800 g białej świeżej ryby,
- 3/4 szkl. mąki pszennej,
- 4 łyżki masła,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 1 cebula,
- 20 cm pora,
- 4 marchewki,
- 2 korzenie pietruszki,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 3/4 szkl. wody,
- 80 g koncentratu pomidorowego,
- 3-4 liście laurowe,
- 4-5 szt. ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania warzyw. W tym celu obieram je i dzielę na mniejsze elementy. Następnie do garnka z roztopionym masłem przesypuję cebulę. Po 2 minutach smażenia dorzucam do środka pora, marchewkę oraz korzeń pietruszki. Składniki łączę przy pomocy kuchennej łopatki.
Krok 2. Do warzywnej mieszanki dodaję następnie liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę, sól oraz pieprz. Zawartość naczynia ponownie mieszam, po czym dodaję do garnka wodę i duszę całość pod przykryciem przez 20 minut.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję białą rybę. I w tym miejscu warto podkreślić, że do dzisiejszego przepisu świetnie sprawdzi się zarówno dorsz, jak i halibut, miecznik lub karp. Każdy kawałek ryby doprawiam z obu stron solą i pieprzem.
Krok 4. Następnie każdy kawałek obtaczam w mące. Rybę w takim wydaniu podsmażam na koniec na maśle na złocisty kolor po 5 minut z każdej strony.
Krok 5. Wracam do pracy nad warzywną mieszanką, do której dodaję koncentrat pomidorowy. Po czym całość dokładnie mieszam i podgrzewam jeszcze przez kilka minut.
Krok 6. Na koniec układam w dużej formie najpierw rząd z warzywnej mieszanki, po czym tworzę drugi rząd z podsmażonej ryby. Cały proces powtarzam kilka razy, aż forma jest w pełni wypełniona. Jako dekorację wykorzystuję też świeżą natkę pietruszki. I to wszystko, smacznego!