Ile można przechowywać ryby w zamrażarce? Wiele osób popełnia błąd

Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia Polacy powinny spożywać ryby 2 razy w tygodniu. Według badań, korzyści wynikające z wartości odżywczych ryb przewyższają wady związane z możliwym zanieczyszczeniem mięsa. Jednak im dalej od morza, tym dostęp do świeżej ryby jest coraz bardziej ograniczony. Pozostaje mrożenie, jednak warto zrobić to z głową.

Jak długo można mrozić rybęJak długo można mrozić rybę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robert Latawiec
Anna Galuhn

Przechowywanie ryb w zamrażarce znacznie wydłuża ich czas przydatności do spożycia. Jednak okazuje się, że różne rodzaje ryb mają różne wymagania. Tłuste ryby morskie możesz trzymać w zamrażarce tylko przez 2-3 miesiące. Inaczej jest w przypadku ryb chudych, a jeszcze innymi zasadami rządzi się mrożenie gotowych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gulaszowa z białą fasolą. Wyborna zupa, która syci i rozgrzewa

Najczęstsze błędy przy mrożeniu ryby

Na utratę wartości odżywczych i walorów smakowych ryby największy wpływ mają nieodpowiednie opakowania. Zwykłe woreczki śniadaniowe nie nadają się do przechowywania produktów spożywczych w zamrażalniku. Opakowanie musi być szczelne.

Najbezpieczniejsze są produkty pakowane próżniowo. Do mrożenia ryb sprawdzą się również pudełka lub woreczki strunowe przeznaczone do przechowywania żywności w temperaturze do -18 stopni Celsjusza.

Drugim najczęstszym błędem jest mrożenie nieświeżych produktów. Mrożenie nie uratuje ryby, która leży w lodówce już od trzech dni. Nie można też ponownie zamrażać już raz rozmrożonych produktów.

Jak długo przechowywać mrożoną rybę?

Amerykańska Agencja Żywności i Leków podaje konkretne informacje (za: dietetycy.org.pl): chude ryby mogą być zamrożone przez 6-8 miesięcy, tłuste ryby – 2-3 miesiące, ryby wędzone – maksymalnie 2 miesiące, gotowe potrawy z ryb – 4-6 miesięcy, otwarte konserwy (po przełożeniu do odpowiedniego pojemnika) – 2 miesiące i owoce morza – od 3 do 6 miesięcy.

Na co zwrócić uwagę kupując mrożoną rybę?

Kupowanie mrożonej ryby w sklepie to dobry wybór, pod warunkiem że zwrócisz uwagę na kilka podstawowych rzeczy. Przyjrzyj się ilości glazury w opakowaniu. Jak podaje Grzegorz Sobczyński z Departamentu Inspekcji Handlowej w wywiadzie dla Urzędu Ochrony Konsumentów i Konkurencji (za: archiwum.uokik.gov.pl), ilość glazury nie powinna przekraczać maksymalnie 10 proc..

Sprawdź, czy w składzie ryby nie występują związku fosforu i zwróć uwagę na obecność wosków w tzw. rybie maślanej. Takie dodatki mogą powodować zaburzenia układu pokarmowego, co powinno być napisane na etykiecie. Upewnij się, jaka jest data ważności i czy ryba nie została już częściowo rozmrożona.

Jak rozpoznać nieświeżą rybę po rozmrożeniu?

Po rozmrożeniu ryba powinna mieć naturalny żywy kolor. Jeśli jest sina lub ma zielonkawy odcień, to znak, że jest nieświeża. W przypadku ryb mrożonych wyznacznikiem świeżości są oczy. Powinny być wypukłe i przejrzyste. Ryby z zapadniętymi oczami, pokrytymi mętnym śluzem lub krwawym nalotem nie nadają się do spożycia.

Zwróć uwagę na elastyczność mięsa. Po naciśnięciu palcem ryba powinna w krótkim czasie powrócić do swojego wcześniejszego kształtu. I oczywiście o świeżości ryby świadczy jej zapach. Aromat zgnilizny lub amoniaku to mocny sygnał alarmowy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje