Delikatne i smaczne mięso, ale w Polsce prawie nikt nie je. Może konkurować z drobiem i rybami

Zwierzęta te spotkać można głównie zoo, ale w niektórych krajach pojawiają się również na talerzach. Sam ich widok budzi pewien strach, ale w wersji smażonej czy grillowanej zdecydowanie nie ma się czego obawiać. Krokodyle mięso to przysmak, który w Polsce zdecydowanie nie jest znany, a tylko nieliczni mieli okazję go spróbować.

To mięso jest rarytasem za granicąTo mięso jest rarytasem za granicą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

– Jeśli nie chcesz mojej zguby, krokodyla daj mi luby – mówiła Klara do Papkina we fredrowskiej "Zemście". Wówczas drapieżny gad był symbolem rzadkiej egzotyki, dziś nawet w Polsce możemy kupić jego mięso, które zaskakuje smakiem, delikatnością i bogactwem odżywczych składników. Jak przyrządzić ten rarytas?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karmelowa szarlotka z kruszonką

Mięso z krokodyla

Drapieżnik od wieków był nie tylko okazem w zoo czy przyrzecznym zagrożeniem, ale również przysmakiem. Na początku XX wieku w Australii, Afryce południowej i południowo-wschodniej Azji powstawały farmy krokodyli, początkowo hodowane głównie dla skóry, z czasem także dla mięsa - delikatnego, jędrnego, podobnego w smaku do ryb lub owoców morza, szczególnie homara. Choć może wydawać się egzotyczne, mięso z krokodyla można nabyć legalnie w niektórych sklepach specjalistycznych w Polsce. Jest ono importowane głównie z krajów, gdzie hodowla krokodyli jest powszechna i uregulowana prawem.

Pieczony krokodyl
Pieczony krokodyl © Adobe Stock | H.LEITNER

Przeciętny krokodyl dostarcza ok. 12 kg mięsa, z najsmaczniejszą częścią ogona, gdzie mięśnie tworzą białe steki, jaśniejsze od drobiu. Na pierwszy rzut oka nikt nie spodziewa się i nie jest w stanie domyślić się, co to za mięso.

Czy mięso z krokodyla jest zdrowe?

Krokodyl dostarcza m.in. cennych białek wpływających na samopoczucie oraz witamin z grupy B, takich jak B12 podnosząca odporność na stres. Skrywa żelazo, fosfor i potas, a przy niskiej kaloryczności jest propozycją dla dbających o linię. Mięso krokodyla zawiera mniej cholesterolu niż wieprzowina czy wołowina, za to więcej kwasów omega-3, które obniżają ryzyko chorób serca i zapaleń oraz działają antydepresyjnie.

Jak smakuje krokodyl?

Smak mięsa krokodyla często porównuje się do mieszanki drobiu i ryb. Charakteryzuje się delikatnością, jest lekko słodkawe i ma dość neutralny smak, co pozwala na eksperymentowanie z różnymi przyprawami. Konsystencja jest podobna do mięsa kurczaka lub indyka, ale nieco bardziej zwarta.

Surowe mięso krokodyla
Surowe mięso krokodyla © Adobe Stock

Przed obróbką termiczną mięso można zamarynować w oliwie z przyprawami, smażyć na maśle klarowanym i solić po usmażeniu. Krokodyl nadaje się również do mielenia na burgery i do zapiekanek.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯