Delikatne i smaczne mięso, ale w Polsce prawie nikt nie je. Może konkurować z drobiem i rybami

Zwierzęta te spotkać można głównie zoo, ale w niektórych krajach pojawiają się również na talerzach. Sam ich widok budzi pewien strach, ale w wersji smażonej czy grillowanej zdecydowanie nie ma się czego obawiać. Krokodyle mięso to przysmak, który w Polsce zdecydowanie nie jest znany, a tylko nieliczni mieli okazję go spróbować.

To mięso jest rarytasem za granicąTo mięso jest rarytasem za granicą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

– Jeśli nie chcesz mojej zguby, krokodyla daj mi luby – mówiła Klara do Papkina we fredrowskiej "Zemście". Wówczas drapieżny gad był symbolem rzadkiej egzotyki, dziś nawet w Polsce możemy kupić jego mięso, które zaskakuje smakiem, delikatnością i bogactwem odżywczych składników. Jak przyrządzić ten rarytas?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karmelowa szarlotka z kruszonką

Mięso z krokodyla

Drapieżnik od wieków był nie tylko okazem w zoo czy przyrzecznym zagrożeniem, ale również przysmakiem. Na początku XX wieku w Australii, Afryce południowej i południowo-wschodniej Azji powstawały farmy krokodyli, początkowo hodowane głównie dla skóry, z czasem także dla mięsa - delikatnego, jędrnego, podobnego w smaku do ryb lub owoców morza, szczególnie homara. Choć może wydawać się egzotyczne, mięso z krokodyla można nabyć legalnie w niektórych sklepach specjalistycznych w Polsce. Jest ono importowane głównie z krajów, gdzie hodowla krokodyli jest powszechna i uregulowana prawem.

Pieczony krokodyl
Pieczony krokodyl © Adobe Stock | H.LEITNER

Przeciętny krokodyl dostarcza ok. 12 kg mięsa, z najsmaczniejszą częścią ogona, gdzie mięśnie tworzą białe steki, jaśniejsze od drobiu. Na pierwszy rzut oka nikt nie spodziewa się i nie jest w stanie domyślić się, co to za mięso.

Czy mięso z krokodyla jest zdrowe?

Krokodyl dostarcza m.in. cennych białek wpływających na samopoczucie oraz witamin z grupy B, takich jak B12 podnosząca odporność na stres. Skrywa żelazo, fosfor i potas, a przy niskiej kaloryczności jest propozycją dla dbających o linię. Mięso krokodyla zawiera mniej cholesterolu niż wieprzowina czy wołowina, za to więcej kwasów omega-3, które obniżają ryzyko chorób serca i zapaleń oraz działają antydepresyjnie.

Jak smakuje krokodyl?

Smak mięsa krokodyla często porównuje się do mieszanki drobiu i ryb. Charakteryzuje się delikatnością, jest lekko słodkawe i ma dość neutralny smak, co pozwala na eksperymentowanie z różnymi przyprawami. Konsystencja jest podobna do mięsa kurczaka lub indyka, ale nieco bardziej zwarta.

Surowe mięso krokodyla
Surowe mięso krokodyla © Adobe Stock

Przed obróbką termiczną mięso można zamarynować w oliwie z przyprawami, smażyć na maśle klarowanym i solić po usmażeniu. Krokodyl nadaje się również do mielenia na burgery i do zapiekanek.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej