InspiracjeDelikatne i smaczne mięso, ale w Polsce prawie nikt nie je. Może konkurować z drobiem i rybami

Delikatne i smaczne mięso, ale w Polsce prawie nikt nie je. Może konkurować z drobiem i rybami

To mięso jest rarytasem za granicą
To mięso jest rarytasem za granicą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

02.10.2024 12:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zwierzęta te spotkać można głównie zoo, ale w niektórych krajach pojawiają się również na talerzach. Sam ich widok budzi pewien strach, ale w wersji smażonej czy grillowanej zdecydowanie nie ma się czego obawiać. Krokodyle mięso to przysmak, który w Polsce zdecydowanie nie jest znany, a tylko nieliczni mieli okazję go spróbować.

– Jeśli nie chcesz mojej zguby, krokodyla daj mi luby – mówiła Klara do Papkina we fredrowskiej "Zemście". Wówczas drapieżny gad był symbolem rzadkiej egzotyki, dziś nawet w Polsce możemy kupić jego mięso, które zaskakuje smakiem, delikatnością i bogactwem odżywczych składników. Jak przyrządzić ten rarytas?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięso z krokodyla

Drapieżnik od wieków był nie tylko okazem w zoo czy przyrzecznym zagrożeniem, ale również przysmakiem. Na początku XX wieku w Australii, Afryce południowej i południowo-wschodniej Azji powstawały farmy krokodyli, początkowo hodowane głównie dla skóry, z czasem także dla mięsa - delikatnego, jędrnego, podobnego w smaku do ryb lub owoców morza, szczególnie homara. Choć może wydawać się egzotyczne, mięso z krokodyla można nabyć legalnie w niektórych sklepach specjalistycznych w Polsce. Jest ono importowane głównie z krajów, gdzie hodowla krokodyli jest powszechna i uregulowana prawem.

Pieczony krokodyl
Pieczony krokodyl© Adobe Stock | H.LEITNER

Przeciętny krokodyl dostarcza ok. 12 kg mięsa, z najsmaczniejszą częścią ogona, gdzie mięśnie tworzą białe steki, jaśniejsze od drobiu. Na pierwszy rzut oka nikt nie spodziewa się i nie jest w stanie domyślić się, co to za mięso.

Czy mięso z krokodyla jest zdrowe?

Krokodyl dostarcza m.in. cennych białek wpływających na samopoczucie oraz witamin z grupy B, takich jak B12 podnosząca odporność na stres. Skrywa żelazo, fosfor i potas, a przy niskiej kaloryczności jest propozycją dla dbających o linię. Mięso krokodyla zawiera mniej cholesterolu niż wieprzowina czy wołowina, za to więcej kwasów omega-3, które obniżają ryzyko chorób serca i zapaleń oraz działają antydepresyjnie.

Jak smakuje krokodyl?

Smak mięsa krokodyla często porównuje się do mieszanki drobiu i ryb. Charakteryzuje się delikatnością, jest lekko słodkawe i ma dość neutralny smak, co pozwala na eksperymentowanie z różnymi przyprawami. Konsystencja jest podobna do mięsa kurczaka lub indyka, ale nieco bardziej zwarta.

Surowe mięso krokodyla
Surowe mięso krokodyla© Adobe Stock

Przed obróbką termiczną mięso można zamarynować w oliwie z przyprawami, smażyć na maśle klarowanym i solić po usmażeniu. Krokodyl nadaje się również do mielenia na burgery i do zapiekanek.