W Chorwacji zamówiła pizzę. Już po pierwszym kęsie wyczuła te składniki

Chociaż pogoda za oknem coraz wyraźniej wskazuje nam, że lato już się skończyło, to wciąż wiele osób urlop ma dopiero przed sobą. Jednym z najchętniej wybieranych miejsc jest malownicza Chorwacja. Podróżując do tego kraju, nie każdy spodziewa się tego, co zastanie w lokalnych tawernach.

Obiad w Chorwacji - PysznościObiad w Chorwacji — Pyszności
Źródło zdjęć: © Katarzyna Kamińska
Ewa Malinowska

Żeby wskazać dania kuchni chorwackiej trzeba chwilę się zastanowić, bo nie jest tak oczywista jak włoska. Tym bardziej, że różni się ona w zależności od regionu, więc podróżując wzdłuż wybrzeża, znaleźć można naprawdę różne potrawy. Nie brakuje w niej również dań znanych z innych krajów i różnych zapożyczeń. Każdemu jednak z czasem znudzić się mogą owoce morza, a pizza wydaje się być wtedy bezpiecznym rozwiązaniem. Żeby jednak czerpać jak najwięcej z wyjazdu, warto sięgnąć po taką, w której znaleźć można również chorwackie produkty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze ciasteczka brzoskwinie. Skosztuj, a ich wnętrze cię oczaruje

Spróbowała pizzy w Chorwacji

Pizzę wszyscy znają i kochają, a niektóre kraje tworzą własną wersję. Zresztą same Włochy nie są spójne, bo zjeść można cienką jak kartka papieru pizzę neapolitańską, jak i grube rzymskie placki. Pizza, jako ulubienica turystów na całym świecie, zawitała również do Chorwacji. W jednej z restauracji włoski klasyk nieco jednak przerobili na swoją modłę.

Chorwacja zachwyca widokami
Chorwacja zachwyca widokami © Katarzyna Kamińska

Pizzernię polecił Kasi, naszej redakcyjnej koleżance, jeden z poznanych Chorwatów. Rekomendacja, że zjeść tam można najlepszą pizzę w mieście, w zupełności wystarczyła, by to właśnie tam trafić na obiad. Na miejscu sam kelner z zapałem potwierdzał, jak dumni są ze swojej pizzy, którą wypiekają w specjalnym piecu opalanym drewnem.

— Kelner kilka razy podkreślał, że pizzę, to oni mają the best z pieca opalanego drewnem, a nie gazowego i na pewno będziemy zadowoleni — relacjonuje Kasia.

Dodatki ją zaskoczyły

Wybór Kasi i jej męża padł na pizze, którym daleko do tych znanych z Włoch czy nawet we włoskich restauracjach w Polsce. Na stole pojawiła się dalmatina z pieczarkami, serem, rukolą oraz szynką, która wyglądała jak znana nam parmeńska. Był to jednak prsut, chorwacka wędlina tradycyjnie suszona na słońcu i wietrze. Do tego biały sos i pomidory.

Pizza w Chorwacji zaskoczyła dodatkami
Pizza w Chorwacji zaskoczyła dodatkami © Katarzyna Kamińska

Druga pizza slavonska to również pochwała regionalnych wyrobów. Znaleźć na niej można kulen (pepperoni), przypominający chorizo, wspomniany wcześniej prsut, dalmacką pancettę, cebulę oraz ajwar.

— Chorwacka pizza to nie tylko klasyczne połączenia, ale także ciekawe wariacje z regionalnymi produktami. Czuć było, że składniki są najwyższej jakości i pochodzą z tych regionów. Ciasto było chrupiące, dodatki pyszne. W tym daniu koncertowo zagrało wszystko — mówi Kasia, którą pozytywnie zaskoczył smak placków serwowanych w Chorwacji.

A ile zapłacić trzeba za taką przyjemność? Dwie pizze oraz dwie szklanki piwa (300 i 500 ml) kosztowały 32,40 euro, czyli niecałe 140 zł.

Rachunek za obiad w Chorwacji
Rachunek za obiad w Chorwacji © Katarzyna Kamińska

Czy było warto wydać aż tyle?

— Zdecydowanie było warto. Po co się przejmować kursami, skoro jedzenie jest takie dobre? — podsumowuje nasza koleżanka.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości