Pojechali na wakacje i oniemieli na widok cen. Nad Bałtyk nie opłaca się jeździć

Chociaż szczyt wakacji już za nami, to wciąż wiele osób dopiero planuje swoje urlopowe wyjazdy. Wybierając kierunek swoich podróżniczych wojaży, warto zerknąć nie tylko na polskie morze czy tureckie kurorty. Jest miejsce, w którym nie tylko zachwycisz się widokami, ale również nie przepłacisz za jedzenie.

Spróbowała langosza na Węgrzech - PysznościSpróbowała langosza na Węgrzech — Pyszności
Źródło zdjęć: © Katarzyna Kamińska
Ewa Malinowska

Wakacje potrafią mocno nadszarpnąć budżet, w szczególności gdy planujemy stołować się na mieście. Oczywiście cenę każdy widzi przed płaceniem, co nie zmienia faktu, że końcowy paragon może być trudny do przełknięcia. Nie można jednak nie skusić się na regionalne przysmaki, w szczególności gdy na urlop udajemy się za granicę. Nie zawsze i nie wszędzie jest jednak tak drogo. Przekonała się o tym nasza redakcyjna koleżanka Kasia, która wraz z mężem ruszyła na podbój Węgier.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rybak wyjaśnia, jakie ryby najlepiej wybierać nad Bałtykiem

Symbol Węgier odnaleziony z trudem

Jednym z kultowych dań, które zaraz po gulaszu przychodzi na myśl, gdy mowa o węgierskiej kuchni, jest langosz. To dość tłusty placek drożdżowy, najczęściej serwowany z dodatkiem kwaśnej śmietany, sera czy czosnku. Nie brakuje jednak innych wariacji. Można znaleźć langosze z kurczakiem, z salami czy nawet z czekoladą i bananami. To hit polskich jarmarków, po który ustawiają się kolejki. Moi znajomi z Gdańska śmieją się, że jeśli na jarmarku dominikańskim nie zjadłeś langosza, to powinieneś się zastanowić, czy w ogóle tam byłeś. Za langosze w tym roku zapłacić trzeba było tam od 18 zł za zwykły placek lub z dodatkiem samego czosnku, do 32 zł za ten z parówką.

Węgierskie langosze
Węgierskie langosze © Pyszności

Kasia, gdy tylko trafiła do ojczyzny langosza, zaczęła go wypatrywać. W największym mieście nad Balatonem, Siofoku, na głównym deptaku królowały jednak przekąski znane nam również znad Bałtyku. Była pizza, były frytki, burgery, hot dogi i lody, ale langoszy na pierwszy rzut oka brak. W końcu jest, udało się dorwać kultowego placka.

Tradycyjny langosz z serem i kwaśną śmietaną
Tradycyjny langosz z serem i kwaśną śmietaną — Pyszności © Katarzyna Kamińska

Jak smakuje langosz?

Kasia wraz z mężem wzięła dwa langosze. Pierwszy był klasyczny, z serem i śmietaną. Drugi już w bogatszej wersji z gyrosem i warzywami. Do tego orzeźwiające piwo i można delektować się smakiem.

— Te langosze zdecydowanie były udane. Wszystko było świeże i bardzo smaczne. Porcje były tak duże, że ledwo udało nam się dojeść. Zastanawiamy się, po co przepłacać nad polskim morzem, skoro można tak dobrze zjeść i wypocząć nad Balatonem — relacjonuje Kasia.
Langosze były naprawdę solidne
Langosze były naprawdę solidne — Pyszności © Licencjodawca

Za dwa langosze, które zdecydowanie sprawdziły się w roli sycącego obiadu oraz zimne piwo, zapłacili w przeliczeniu niecałe 85 złotych. To całkiem niezła cena jak za sycący obiad dla dwóch osób. Dorzucając do tego piękne widoki i zmianę otoczenia, zdecydowanie opłaca się odwiedzić Węgry.

— Było naprawdę super! Wszystko, czego potrzeba na udane wakacje: tanio, ciepło, woda i świeża rybka. Naprawdę nie rozumiem, dlaczego ludzie przepłacają za polskie morze. Z południa Polski nie jest wcale znacząco dłużej niż nad Bałtyk, więc to fajna odskocznia od naszego wybrzeża — poleca nasza redakcyjna koleżanka.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby langosze przygotować w swoim domu. Na naszej stronie znajdziesz sprawdzony przepis.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat