W moim domu keczup poszedł w odstawkę. Bliscy zajadają się tym aromatycznym sosem

Kiedy pierwszy raz spróbowałem tego pysznego bałkańskiego sosu, wiedziałem już, że spożywanie go tylko na wakacjach w Chorwacji zdecydowanie mi nie wystarczy. Musiałem więc nauczyć się go robić w domu. Tobie polecam to samo!

Ajwar - pyszny sos z BałkanówAjwar - pyszny sos z Bałkanów
Źródło zdjęć: © Canva | komargallery

Ajwar to sos warzywny popularny na całym Półwyspie Bałkańskim. W tamtejszej kuchni odgrywa on bardzo ważną rolę, dlatego nie jest trudno dostać go, stołując się w chorwackich, serbskich, albańskich czy greckich restauracjach. To właśnie na wakacjach spróbowałem go po raz pierwszy, a ajwar dosłownie podbił moje kubki smakowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Przepis na ajwar jest bardzo prosty, a cała jego tajemnica tkwi w odpowiednich proporcjach użytych warzyw i przypraw. Lubię stosować go do różnych dań, ale do niczego nie sprawdza się lepiej, niż do potraw z grilla. Dzisiaj to ten gęsty sos stanowi główny dodatek stosowany przeze mnie latem i stopniowo coraz bardziej rozkochuje on w sobie pozostałych członków mojej rodziny. Ketchup? To już niemal przeszłość. Nadszedł czas ajwaru!

Ajwar — bałkański sos z pieczonych warzyw

Składniki:

  • 7 czerwonych papryk,
  • 2 duże bakłażany,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 2 małe papryczki chilli,
  • 2 białe cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • połówka cytryny,
  • sól, pieprz,
  • oregano,
  • cząber,
  • 60 ml octu winnego (polecam domowy),
  • oliwa z oliwek.
Ajwar może stanowić sos do dań z grilla, ale także zwykle smarowidło do kanapek
Ajwar może stanowić sos do dań z grilla, ale także zwykle smarowidło do kanapek © Canva | Srdjan Petrovic

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany i papryki kroję na połówki. Usuwam niepotrzebne części (gniazda nasienne z papryk i zielone końcówki bakłażanów) i rozkładam warzywa na blasze do pieczenia. Skrapiam je jeszcze oliwą i posypuje solą, a następnie piekę w 200 stopniach do miękkości. Zajmuje mi to mniej więcej 15 minut.
  2. Po tym czasie czekam chwilę, aż warzywa ostygną i palcami obieram je ze skórki.
  3. Posiekaną cebulę podsmażam w garnku na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Następnie dodaję pomidory z puszki, drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli.
  4. Po kilku minutach dodaję upieczone, pozbawione skórki i pokrojone w mniejsze kawałki papryki i bakłażany. Doprawiam sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dorzucam też mniej więcej po łyżeczce cząbru i oregano. Duszę całość przez 25 minut.
  5. Po tym czasie blenduję składniki na pastę. Sprawdzam, czy jest dobra w smaku — w razie potrzeby dodaję jeszcze trochę przypraw. Mój ajwar jest już gotowy.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby