W moim domu keczup poszedł w odstawkę. Bliscy zajadają się tym aromatycznym sosem

Kiedy pierwszy raz spróbowałem tego pysznego bałkańskiego sosu, wiedziałem już, że spożywanie go tylko na wakacjach w Chorwacji zdecydowanie mi nie wystarczy. Musiałem więc nauczyć się go robić w domu. Tobie polecam to samo!

Ajwar - pyszny sos z BałkanówAjwar - pyszny sos z Bałkanów
Źródło zdjęć: © Canva | komargallery

Ajwar to sos warzywny popularny na całym Półwyspie Bałkańskim. W tamtejszej kuchni odgrywa on bardzo ważną rolę, dlatego nie jest trudno dostać go, stołując się w chorwackich, serbskich, albańskich czy greckich restauracjach. To właśnie na wakacjach spróbowałem go po raz pierwszy, a ajwar dosłownie podbił moje kubki smakowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Przepis na ajwar jest bardzo prosty, a cała jego tajemnica tkwi w odpowiednich proporcjach użytych warzyw i przypraw. Lubię stosować go do różnych dań, ale do niczego nie sprawdza się lepiej, niż do potraw z grilla. Dzisiaj to ten gęsty sos stanowi główny dodatek stosowany przeze mnie latem i stopniowo coraz bardziej rozkochuje on w sobie pozostałych członków mojej rodziny. Ketchup? To już niemal przeszłość. Nadszedł czas ajwaru!

Ajwar — bałkański sos z pieczonych warzyw

Składniki:

  • 7 czerwonych papryk,
  • 2 duże bakłażany,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 2 małe papryczki chilli,
  • 2 białe cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • połówka cytryny,
  • sól, pieprz,
  • oregano,
  • cząber,
  • 60 ml octu winnego (polecam domowy),
  • oliwa z oliwek.
Ajwar może stanowić sos do dań z grilla, ale także zwykle smarowidło do kanapek
Ajwar może stanowić sos do dań z grilla, ale także zwykle smarowidło do kanapek © Canva | Srdjan Petrovic

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany i papryki kroję na połówki. Usuwam niepotrzebne części (gniazda nasienne z papryk i zielone końcówki bakłażanów) i rozkładam warzywa na blasze do pieczenia. Skrapiam je jeszcze oliwą i posypuje solą, a następnie piekę w 200 stopniach do miękkości. Zajmuje mi to mniej więcej 15 minut.
  2. Po tym czasie czekam chwilę, aż warzywa ostygną i palcami obieram je ze skórki.
  3. Posiekaną cebulę podsmażam w garnku na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Następnie dodaję pomidory z puszki, drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli.
  4. Po kilku minutach dodaję upieczone, pozbawione skórki i pokrojone w mniejsze kawałki papryki i bakłażany. Doprawiam sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dorzucam też mniej więcej po łyżeczce cząbru i oregano. Duszę całość przez 25 minut.
  5. Po tym czasie blenduję składniki na pastę. Sprawdzam, czy jest dobra w smaku — w razie potrzeby dodaję jeszcze trochę przypraw. Mój ajwar jest już gotowy.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą