W moim domu keczup poszedł w odstawkę. Bliscy zajadają się tym aromatycznym sosem

Kiedy pierwszy raz spróbowałem tego pysznego bałkańskiego sosu, wiedziałem już, że spożywanie go tylko na wakacjach w Chorwacji zdecydowanie mi nie wystarczy. Musiałem więc nauczyć się go robić w domu. Tobie polecam to samo!

Ajwar - pyszny sos z BałkanówAjwar - pyszny sos z Bałkanów
Źródło zdjęć: © Canva | komargallery
SKOMENTUJ

Ajwar to sos warzywny popularny na całym Półwyspie Bałkańskim. W tamtejszej kuchni odgrywa on bardzo ważną rolę, dlatego nie jest trudno dostać go, stołując się w chorwackich, serbskich, albańskich czy greckich restauracjach. To właśnie na wakacjach spróbowałem go po raz pierwszy, a ajwar dosłownie podbił moje kubki smakowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Przepis na ajwar jest bardzo prosty, a cała jego tajemnica tkwi w odpowiednich proporcjach użytych warzyw i przypraw. Lubię stosować go do różnych dań, ale do niczego nie sprawdza się lepiej, niż do potraw z grilla. Dzisiaj to ten gęsty sos stanowi główny dodatek stosowany przeze mnie latem i stopniowo coraz bardziej rozkochuje on w sobie pozostałych członków mojej rodziny. Ketchup? To już niemal przeszłość. Nadszedł czas ajwaru!

Ajwar — bałkański sos z pieczonych warzyw

Składniki:

  • 7 czerwonych papryk,
  • 2 duże bakłażany,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 2 małe papryczki chilli,
  • 2 białe cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • połówka cytryny,
  • sól, pieprz,
  • oregano,
  • cząber,
  • 60 ml octu winnego (polecam domowy),
  • oliwa z oliwek.
Ajwar może stanowić sos do dań z grilla, ale także zwykle smarowidło do kanapek
Ajwar może stanowić sos do dań z grilla, ale także zwykle smarowidło do kanapek © Canva | Srdjan Petrovic

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany i papryki kroję na połówki. Usuwam niepotrzebne części (gniazda nasienne z papryk i zielone końcówki bakłażanów) i rozkładam warzywa na blasze do pieczenia. Skrapiam je jeszcze oliwą i posypuje solą, a następnie piekę w 200 stopniach do miękkości. Zajmuje mi to mniej więcej 15 minut.
  2. Po tym czasie czekam chwilę, aż warzywa ostygną i palcami obieram je ze skórki.
  3. Posiekaną cebulę podsmażam w garnku na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Następnie dodaję pomidory z puszki, drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli.
  4. Po kilku minutach dodaję upieczone, pozbawione skórki i pokrojone w mniejsze kawałki papryki i bakłażany. Doprawiam sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dorzucam też mniej więcej po łyżeczce cząbru i oregano. Duszę całość przez 25 minut.
  5. Po tym czasie blenduję składniki na pastę. Sprawdzam, czy jest dobra w smaku — w razie potrzeby dodaję jeszcze trochę przypraw. Mój ajwar jest już gotowy.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze