PrzepisKuchnie świataW moim domu keczup poszedł w odstawkę. Bliscy zajadają się tym aromatycznym sosem

W moim domu keczup poszedł w odstawkę. Bliscy zajadają się tym aromatycznym sosem

Kiedy pierwszy raz spróbowałem tego pysznego bałkańskiego sosu, wiedziałem już, że spożywanie go tylko na wakacjach w Chorwacji zdecydowanie mi nie wystarczy. Musiałem więc nauczyć się go robić w domu. Tobie polecam to samo!

Ajwar - pyszny sos z Bałkanów
Ajwar - pyszny sos z Bałkanów
Źródło zdjęć: © Canva | komargallery

14.06.2024 | aktual.: 14.06.2024 10:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ajwar to sos warzywny popularny na całym Półwyspie Bałkańskim. W tamtejszej kuchni odgrywa on bardzo ważną rolę, dlatego nie jest trudno dostać go, stołując się w chorwackich, serbskich, albańskich czy greckich restauracjach. To właśnie na wakacjach spróbowałem go po raz pierwszy, a ajwar dosłownie podbił moje kubki smakowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na ajwar jest bardzo prosty, a cała jego tajemnica tkwi w odpowiednich proporcjach użytych warzyw i przypraw. Lubię stosować go do różnych dań, ale do niczego nie sprawdza się lepiej, niż do potraw z grilla. Dzisiaj to ten gęsty sos stanowi główny dodatek stosowany przeze mnie latem i stopniowo coraz bardziej rozkochuje on w sobie pozostałych członków mojej rodziny. Ketchup? To już niemal przeszłość. Nadszedł czas ajwaru!

Ajwar — bałkański sos z pieczonych warzyw

Składniki:

  • 7 czerwonych papryk,
  • 2 duże bakłażany,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 2 małe papryczki chilli,
  • 2 białe cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • połówka cytryny,
  • sól, pieprz,
  • oregano,
  • cząber,
  • 60 ml octu winnego (polecam domowy),
  • oliwa z oliwek.
Ajwar może stanowić sos do dań z grilla, ale także zwykle smarowidło do kanapek
Ajwar może stanowić sos do dań z grilla, ale także zwykle smarowidło do kanapek© Canva | Srdjan Petrovic

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany i papryki kroję na połówki. Usuwam niepotrzebne części (gniazda nasienne z papryk i zielone końcówki bakłażanów) i rozkładam warzywa na blasze do pieczenia. Skrapiam je jeszcze oliwą i posypuje solą, a następnie piekę w 200 stopniach do miękkości. Zajmuje mi to mniej więcej 15 minut.
  2. Po tym czasie czekam chwilę, aż warzywa ostygną i palcami obieram je ze skórki.
  3. Posiekaną cebulę podsmażam w garnku na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Następnie dodaję pomidory z puszki, drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli.
  4. Po kilku minutach dodaję upieczone, pozbawione skórki i pokrojone w mniejsze kawałki papryki i bakłażany. Doprawiam sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dorzucam też mniej więcej po łyżeczce cząbru i oregano. Duszę całość przez 25 minut.
  5. Po tym czasie blenduję składniki na pastę. Sprawdzam, czy jest dobra w smaku — w razie potrzeby dodaję jeszcze trochę przypraw. Mój ajwar jest już gotowy.