W moim domu keczup poszedł w odstawkę. Bliscy zajadają się tym aromatycznym sosem
14.06.2024 10:34, aktual.: 14.06.2024 10:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiedy pierwszy raz spróbowałem tego pysznego bałkańskiego sosu, wiedziałem już, że spożywanie go tylko na wakacjach w Chorwacji zdecydowanie mi nie wystarczy. Musiałem więc nauczyć się go robić w domu. Tobie polecam to samo!
Ajwar to sos warzywny popularny na całym Półwyspie Bałkańskim. W tamtejszej kuchni odgrywa on bardzo ważną rolę, dlatego nie jest trudno dostać go, stołując się w chorwackich, serbskich, albańskich czy greckich restauracjach. To właśnie na wakacjach spróbowałem go po raz pierwszy, a ajwar dosłownie podbił moje kubki smakowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na ajwar jest bardzo prosty, a cała jego tajemnica tkwi w odpowiednich proporcjach użytych warzyw i przypraw. Lubię stosować go do różnych dań, ale do niczego nie sprawdza się lepiej, niż do potraw z grilla. Dzisiaj to ten gęsty sos stanowi główny dodatek stosowany przeze mnie latem i stopniowo coraz bardziej rozkochuje on w sobie pozostałych członków mojej rodziny. Ketchup? To już niemal przeszłość. Nadszedł czas ajwaru!
Ajwar — bałkański sos z pieczonych warzyw
Składniki:
- 7 czerwonych papryk,
- 2 duże bakłażany,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 2 małe papryczki chilli,
- 2 białe cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- połówka cytryny,
- sól, pieprz,
- oregano,
- cząber,
- 60 ml octu winnego (polecam domowy),
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Bakłażany i papryki kroję na połówki. Usuwam niepotrzebne części (gniazda nasienne z papryk i zielone końcówki bakłażanów) i rozkładam warzywa na blasze do pieczenia. Skrapiam je jeszcze oliwą i posypuje solą, a następnie piekę w 200 stopniach do miękkości. Zajmuje mi to mniej więcej 15 minut.
- Po tym czasie czekam chwilę, aż warzywa ostygną i palcami obieram je ze skórki.
- Posiekaną cebulę podsmażam w garnku na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Następnie dodaję pomidory z puszki, drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli.
- Po kilku minutach dodaję upieczone, pozbawione skórki i pokrojone w mniejsze kawałki papryki i bakłażany. Doprawiam sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dorzucam też mniej więcej po łyżeczce cząbru i oregano. Duszę całość przez 25 minut.
- Po tym czasie blenduję składniki na pastę. Sprawdzam, czy jest dobra w smaku — w razie potrzeby dodaję jeszcze trochę przypraw. Mój ajwar jest już gotowy.